Erityisherkkyys, olenko siis erityinen?

Sana erityisherkkyys

Musta sana ”erityisherkkyys” on oikein oiva suomennos. Olemme herkkiä monille elämän vivahteille, ihmisille, tapahtumille ja aistimme helposti. Emme ole sen ”erityisempiä” kuin muutkaan, mutta herkkyytemme asioihin on erityistä. Välillä harmittaa paljonkin ei eritysherkkien ajatusmaailma siitä, kuinka me herkät pitäisimme ITSEÄMME jotenkin erityisempinä vaikkakin herkkyytemme on sitä.

Miksi mun herkkyys on erityistä

Pohdin asiaa useiden päivien ajan ja mietin, mitkä piirteeni tekevät herkkyydestäni erityistä ja uskon näin olevan monella muullakin erityisherkällä. Pohdin usein myös omaa ajatusmaailmaani ja välillä huomaan, etten ole tyytyväinen kaikkeen. Tällöin pyrin tekemään muutoksia ajatteluuni.

Tunnollisuus ja keskittyminen

Koen olevani hyvin tunnollinen. Ja tiedän, että olen. Tykkään saada ihmiset tuntemaan musta ylpeyttä. En tarkoita että enää nykyään tekisin asioita vain siksi, että joku olisi musta ylpeä, mutta joskus olen tehnyt. Mun on vaikea ymmärtää, että vain tehtykkin riittää, eikä aina tarvitse olla täydellisesti tehty. Monet asiat haluan kuitenkin tehdä täydellisesti, mutta onneksi elämästäni löytyy myös asioita nykyään, jotka tulee vain tehtyä. Pystyn keskittymään asioihin hyvin, mutta parhaiten toimin, mikäli ei ole häiriötekijöitä, kuten turhaa melua. Koen olevani hyvä tehtävissä, jotka vaativat tarkkaavaisuutta.

Nyt menee väärin

Saadessani jonkun tehtävän, punnitsen asioita hyvin nopeasti ja monelta kantilta. Keksin pian miten jokin asia kannattaa tehdä, erityisesti välttääkseni tekemästä sitä väärin. Monesti en edes lähde asioita hutkimaan, ellen tarkkaan ole pohtinut lopputulosta ja yksinkertaisinta matkaa lopputulokseen. Tämä piirre mussa ärsyttää monia. Saan nopeasti mietittyä miten jokin asia kannattaa tehdä ja ilmaisen sen. En oikeastaan voi sietää sitä, että joku haluaa tehdä tunnin jotakin hommaa, minkä voisi tehdä viidessä minuutissa. Kuitenkin olen oppinut antamaan tilaa myös muille suorittaa asioita omalla tavallaan ja toki sitä voi aina itsekkin oppia samalla uutta. En kuitenkaan tarkoita, että tekisin hutiloiden asioita, teen monia asioita nopeasti ja hyvin.

Muiden tunnetilat

Koska aistin muiden fiilikset hyvin, tässä on monia hyviä puolia kuin myös niitä huonoja. Havainnoin helposti jos jollakulla on paha mieli ja koitan helpottaa hänen oloaan keskustelemalla asiasta. Kuitenkin jos asiat eivät yhtään helpotu keskusteltuamme, tämä negatiivisuus vaikuttaa myös muhun. Toki myös toisinpäin. Jos jollakulla on hyvä fiilis, se tarttuu myös muhun.

Fyysinen puoli

Kun pohdin asiaa fyysiseltä kantilta, ehdottomasti koen herkkyyteni näkyvän tanssin saralla. Opin nopeasti liikkeet ja koreografiat ja sisäistän liikeradat. Treenautan ihmisiä työkseni ja mun on helppo sisäistää asiat omaan treenaamiseen liittyen kuin myös asiakkaiden. Koen, että mulle on ollut iso hyöty kuntosalilla liikuttaessa ihmisiä, kun osaan lukea heitä nopeasti ja tämän vuoksi käsitellä heitä heidän tarvitsemallaan tavalla.

Raskauden jälkeen kärsin vatsalihasten erkaumasta ja kävin säännöllisesti äitiysfysioterapeutilla. Ehdimme tapaamistemme aikana saada paljon aikaiseksi, koska vartaloni hallinta on kunnossa ja ymmärrän helposti miten mikäkin asia kuuluu tehdä.

Koen siis olevani erityinen, mutta en erityisherkkyyden vuoksi. Koen myös, että säkin olet erityinen, me kaikki, omalla tavallamme.

Nonna

Sähköposti kasikirjaminustasinulle@outlook.com
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

4

Vastaa