Erityisherkkyys ja ravinto

Olenkin kertonut jo aiemmin siitä, että erityisherkkä voi olla myös fyysisesti herkempi tuntemaan ja aistimaan. Monilla erityisherkillä on poikkeuksellisen paljon ruokayliherkkyyksiä ja allergioita. Voi olla todettuna suolistosairauksia tai ruoat vain aiheuttavat yliherkkyyttä.

Säännöllisyyttä ja itsehillintää

Moni onkin saattanut huomata sen, että on äärimmäisen tärkeää syödä säännöllisesti, koska verensokerien heittely on erityisherkälle rankkaa. Jos ruokailujen välit venyvät, kaikki tuntuu kohtuuttoman rankalta, ja silloin ei välttämättä pysty enää miettimään muuta kuin ruokaa. Sitten tulee ostettua tai syötyä se ensimmäinen asia, mikä käteen osuu, mikä sitten luultavammin ei ole järkevin vaihtoehto.

Erityisherkälle myös sillä voi olla suuri merkitys, että  millaisen tunne-elämyksen syöminen tuo mukanaan. Joskus herkkuja syödään vain, koska tekee mieli, vaikka ei olisi nälkäkään. Tiedän, harvoin herkkuja nälkään syödäänkään, mutta tarkoitan tällä sitä, että se emotionaalisen puutteen voisi täyttää myös vähemmälläkin syömisellä. Itse ainakin sorrun liian usein siihen, että syön niin kauan, kunnes herkut loppuvat -poissa kaapeista, poissa mielestä. Vaikka siis ei enää olisi mitään tarvetta niitä syödä. Onneksi olen tästä vähän oppinut viime aikoina pois, mutta se on vaatinut kirjallisuutta, tietoa ja itsehillintää.

Ruokayliherkkyyksiä voi olla meistä kenellä vain, ilman erityisherkkyyttäkin, mutta olen huomannut monilla erityisherkillä myös samanlaisia yliherkkyyksiä keskenään. Olenkin vuosien saatossa lukenut jonkin verran ravitsemustiedettä ja perehtynyt siihen, miten erityisesti mun on oikeasti parasta syödä milloinkakin. Mun suolisto ei ole sama kuin sun suolisto, eikä mun ruokaineyliherkkyydet samat kuin sun, mutta sieltä saattaa löytyä yllätyksiä. Olen lukenut itseni ravintovalmentajaksi ja sitä kautta sain vielä enemmän tietoa itselleni ja tietysti asiakkaita varten. Pohdin, olisiko täällä blogin puolella halukkuutta myös kuulla enemmän ruokayliherkkyyksistä ja erityisesti, miten itse olen kokenut eri ruoka-aineet, mitä  välttää ja mitä erityisesti tarvitaan? Erityisesti näistä voisi olla hyötyä niille, joilla on ärtynyt suoli tavalla tai toisella, oli oikeastaan erityisherkkä tai ei. Tietyllä ravinnolla voi vaikuttaa niin moneen asiaan, että sitä ei moni edes ymmärrä.

Jätä kommenttia tai ota muuta kautta yhteyttä jos olisit kiinnostunut lukemaan blogissa enemmän erityisherkän ja ravinnon yhteensovittamisesta.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

4

Vastaa