Oletko huomannut, että jostain syystä susta tuntuu siltä ettet osaa kommunikoida joidenkin ihmisten kanssa tai sut ymmärretään jatkuvasti väärin? Mikä neuvoksi? Millainen kuuntelija ja keskustelija itse olet ja millainen merkitys sillä on tilanteissa? Kyseisiä asioita itse pohdin paljon itseni kautta ja haluan jatkuvasti kehittyä ihmisenä ja ymmärtää omaa toimintaani paremmin.
Osalla meistä erityisherkistä on usein kova tarve keskusteluissa mennä asioiden edelle ja vaikka olemme empaattisia ja ymmärtäväisiä, jotkut meistä koittavat tuoda juuri näitä piirteitä esille ennakoimalla toisen sanoja. Keskustelun toisesta osapuolesta saattaa kuitenkin tuntua päinvastoin siltä, ettei saakkaan kertoa asiaansa ja juuri tulla ymmärretyksi. Tästä syystä on hyvä kiinnittää huomiota omaan reagointiin keskusteluiden yhteydessä ja jos tapana on ennakoida toisen sanoja tai täydentää lauseita, voisi olla paikallaan kysyä toiselta osapuolelta, mitä hän pitää tästä tavasta.
Ymmärretäänkö sut väärin?
Kun me erityisherkät innostumme, ajatus usein menee liiaksikin sanojemme edellä. Saatamme innostua asiasta kuin asiasta ja kun kerromme asiaa ulos, asian kaikki laidat eivät välttämättä avaudukkaan kuulijalle samoin, miten päässämme olemme asian innostuksissamme ajatelleet. Toinen erityisherkkä saattaa napata kiinni ajatuksistamme nopeastikkin, mutta juuri tällaisissa tilanteissa saattaa helposti käydä niin, että me herkät koemme olevamme väärinymmärrettyjä, vaikka välttämättä emme ole osanneet kertoa kaikkia ajatuksia toiselle. Ja kun toinen osapuoli ei ymmärrä mitä tarkoitamme, turhaudumme helposti.
Erityisherkän puhe saattaa nopeastikkin mennä syvälliseksi ja myös se hämmentää toista vähemmän herkkää osapuolta. Toinen osapuoli saattaa hämmentyneenä todetakkin vain ”no kyllä se siitä” tai ”pää pystyyn” ja sellainen vastaanotto ei saa meitä herkkiä vakuuttuneiksi siitä, että toista kiinnostaisi meidän asia.
Jotkut erityisherkät puolestaan pyörittelevät päässään hyvin tarkastikkin asioita, ennen kuin sanovat mitään. Onkin tärkeää pohtia mitä ja miten asiat esittää. Tässä saattaa käydä kuitenkin myös niin, että toinen osapuoli väsyy herkän pohdintoihin sekä odottamiseen ja hänelle saattaa tulla sellainen olo, ettei puolestaan herkkää kiinnosta hänen asiansa kun keskustelu ei jatku häntä odottavalla tavalla.
Mikä neuvoksi?
Jokaisen erityisherkän on hyvä tiedostaa omat hyvät kommunikointikeinonsa, niitä varmasti jokaisella on. Ei kaikki meistä ole hyviä keskustelijoita tai kuuntelijoita heti, mutta onneksi näitä asioita voi harjoitella. Musta on tärkeää tuoda toiselle osapuolelle selväksi omat ajatukset siitä, että mitä toiselta toivoo yhteisen kommunikoinnin näkövinkkelistä. Tällöin molemmat osapuolet osaavat ottaa huomioon molempien tavat toimia ja toiveet kehittyä. Jos parisuhteessa on haasteita kommunikoinnissa, joskus voi olla helpompaa harjoitella taitoja ystävän kanssa. Joskus toki toisinkin päin.
Jokaiselle erityisherkälle haluan antaa myös vinkin, opi juuri oman herkkyytesi rajat ja suojele itseäsi niiden avulla.
Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle