Erityisherkkä, viekö tunteesi kaiken huomion?

Kun erityisherkkä on tunteidensa vallassa, siinä ei sijaa ole muulle ajattelulle. Näin ei kuitenkaan olisi hyvä olla, koska vaikka herkän päässä tuntuu, että kaikki pysähtyy, maailma ei kuitenkaan pysähdy.

Tuhannet kerrat olen ollut tilanteessa, jossa olen saanut asiasta kuin asiasta kasvatettua mahdottoman kokoisen mullistuksen päähäni, täysin vain siksi, että olen loputtomiin asiaa pyöritellyt päässäni. Tässä on puolensa toki. Asiaa tulee varmastikkin pohdittua monelta kantilta, mutta usein ajattelulle ei saa laitettua stoppia ja erityisesti negatiiviset asiat muovautuvat lumivyöryn tavoin paljon suuremmiksi, mitä ovat koskaan todellisuudessa olleetkaan. Ja kyllä, erityisesti yöaikaan.

Tunteiden säätely

Tiesitkö, että on olemassa keinoja, joilla voi säädellä tunteita? Kaikki eivät ole kuulleet näistä. Nämä keinot ovat hyvin yksinkertaisen kuuloisia, mutta silti jää usein käyttämättä tai niitä ei käytetä riittävästi, jotta olo helpottuisi. Nämä keinot auttavat kaikkia, ei vain erityisherkkiä, ja oikeastaan erityisherkät tarvitsevatkin useimmiten vielä enemmän keinoja helpottaakseen oloaan. Omien tunteiden säätelemisen kyvyllä on merkittävä vaikutus ihmisen tasapainon ja henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Jos emme tunnista, mistä on kyse, emme voi puuttua asiaan. Meidän on opittava tiedostamaan tunteemme ja mikä sen aiheuttaa. Sen jälkeen voimme tarttua tunteen käsittelyyn. Esimerkiksi empatiakyvyn kokemiselle on erittäin tärkeää osata tunnistaa tunteita. Onneksi erityisherkät ovat poikkeuksellisen empaattisia. Jostain syystä kuitenkin usein emme hyväksy niitä tunteita, mitä koemme ja jos emme anna tunteiden olla, emme voi lähteä niitä käsittelemäänkään. Jokainen saa tuntea, pitää tuntea ja tunteitaan ei tarvitse piilotella. Jokainen saa luottaa itseensä ja siihen, että selviää tilanteesta kuin tilanteesta, mutta niistä ei tarvitse selvitä tuntematta mitään.

Tunteitaan voi säädellä niin, että keskustelee toisen ihmisen kanssa asioista, tunteistaan ja tuntemuksistaan. Kun asian ja fiiliksen saa ulos päästään sanoitettua, se voi kuulostaa jo aivan erilaiselta ja turhaan ei sanota, että jaettu suru on puolittainen suru. Meille erityisherkille puhuminen on yksi elinehto ja jos emme sitä pääse kenenkään kanssa tekemään, emme pärjää. Asioista kannattaa keskustella sellaisen henkilön kanssa, jolta uskot saavasi kyseiseen asiaan liittyen empatiaa ja yksinkertaisesti järkevää sanomaa. Myös huomion siirtäminen toisaalle usein auttaa, koska se antaa tilaa vallalla olevalle myrskylle rauhoittua.

Tunnemyrskyjä pienemmälle

Koska itselläni ajattelu etenee kovaa vauhtia aivan kummallisiinkin sfääreihin erityisesti levottomimpina öinä, on ollut pakko keksiä itselleni keinoja rauhoittaa mielen sopukoita. Kun huomaan ajatusten pitävän mua hereillä, pohdin, voinko todella sillä hetkellä tehdä jotakin asialle. Jos en, niin en vain pyörittele kyseistä asiaa päässäni. Luultavasti pyörittelen jotakin muuta, mutta en asiaa, jolle en voi mitään.

Pohdin myös, milloin sitten voisin asioille tehdä jotakin ja lupaan itselleni, että hoidan asiat silloin, esimerkiksi aamulla, lasten päiväuniaikaan jne. Olen tehnyt näitä lupauksia itselleni ihan siitä syystä, että olen havainnut myös asioiden tekemättä jättämisen kuormittavan oloani ja pitävän valveilla. Usein on kyse sellaisista asioista, joiden tekemiseen menisi viisi minuuttia, sen sijaan valvon asiaa pohtien tunnin.

Jos asiat edelleen mylläävät päässäni ja en saa päästettyä niistä irti, kirjoitan ne ylös, jolloin niistä on helpompi irtaantua.

Joskus ajattelumaailma laukkaa niin lujaa, että tunnereaktiot saattavat olla ristiriidassa ajatusten kanssa ja tunteet voivat myös usein tuntua epämukavilta. Tilanteesta voi helposti tulla negatiivinen kokemus jopa fyysisestikkin. Itse huomaan sykkeeni helposti nousevan ja kuulen tyynyyn sydämensykkeeni. Liiallisten kielteisten tunteiden jälkeen tarvitsen paljon lepoa. Muistathan säkin levon merkityksen meillä herkillä.

Ihanaa syksyistä päivää!

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

4

Vastaa