Erityisherkkä – valitse seurasi tarkoin

Tämä aihe koskettaa meitä erityisherkkiä ihan jokaista jossakin vaiheessa elämää. Kyse on seurasta, joka ehkä lyttää meitä, kuluttaa meitä, saa meidät tuntemaan vääränlaisiksi, liian herkiksi, ehkäpä jopa joudumme narsistin uhriksi.

Meitä herkkiä jos loukataan, menemme helposti kuoreemme ja jäämme asian kanssa sinne. Ei ole helppoa alkaa selvittämään asioita toisen kanssa jos emme lainkaan koe tulevamme ymmärretyiksi. Ehkä toinen osapuoli on päättänyt asian jo menevän ja olevan tietynlainen, erityisherkkä ei saa edes mahdollisuutta kertoa omaa kokemustaan. Joskus hyväksymme tällaisen tilanteen liian helposti.

Narsistit – erityisherkkä, juokse!

Narsisti ihminen on todellisuudessa lähes herkän ihmisen vastakohta. Erityisherkkä haluaa auttaa muita pyyteettömästi, narsisti auttaa muita vain, jos voi hyötyä siitä itse jotenkin. Erityisherkkä tarkastelee useimmiten omaa toimintaansa, narsisti etsii virheitä muista. Herkällä saattaa olla tarve miellyttää muita ja hakea hyväksyntää sitä kautta, narsisteja saa varmasti miellyttää loputtomiin ja aluksi narsisti saakin herkän tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi.

Siinä, missä erityisherkkä on lojaali ja rehellinen, narsisti on usein jopa patologinen valehtelija. Häntä ei voi saada kiinni valheistaan, koska narsisti voi keksiä lisää valheita peitelläkseen aikaisempiaan ja kutoa hyvinkin tarkan ja kattavan valheiden verkon suojatakseen itseään. Usein narsisti päätyy tilanteeseen selittelyillään, että hän onkin lopulta uhri ja toinen todellisuudessa oleva empaattinen ja syytön yksilö, on kaiken pahan alku ja loppu. Tällaisessa tilanteessa oleva ei voi kokea muuta kuin olevansa hämmentynyt ja ehkä jopa pöyristynyt. Erityisherkkä jää pohtimaan lopulta omaa käytöstään kun narsisti sen sijaan ei näe omassa käytöksessään mitään huomautettavaa.

Henkilöt, jotka ovat narsisteja tai heillä on yhtään narsistisia piirteitä, pysy erityisherkkänä ihmisenä heistä kaukana. Narsistien uhreja ovat empaattiset ihmiset, kyllä, useat erityisherkät.

Voiko erityisherkkä olla narsisti?

Kyllä voi. Erityisherkkyys on hermostollinen piirre ja se on erityisherkillä jo syntyessään. Esimerkiksi tietynlainen kasvatustyyli voi kitkeä erityisherkästä pois empaattisuutta sekä tunneälyä ja sen sijaan antaa tilaa narsistisille piirteille. Jos kasvatus on ollut hyvin kielteistä ja armotonta, herkästä ihmisestä kuoriutuu helpommin narsisti. Myös liian leppoisa ja rajaton kasvatustyyli antaa sijaa narsistisille piirteille. Yksilöt, jotka ovat lapsuudessaan jääneet vaille rakkautta, läheisyyttä, tunteiden aitoa näyttämistä, saattavat myöhemmin omata narsistisia piirteitä.

Millaista seuraa olisi hyvä erityisherkän välttää?

1. Narsisteja

2. Sinua lyttääviä, vähätteleviä tai hyväksikäyttäviä

3. Manipuloivia ja sumuttavia

4. Kaksinaamaisia

5. Ihmisiä, joilla on tapana muuttaa kaikki negatiiviseksi

6. Kyynisiä ja katkeria

7. Sellaisia, jotka eivät hyväksy tai ymmärrä herkkyyttäsi

Miksi? Siksi, että me herkät kuormitumme aivan liikaa tällaisista ihmisistä, heidän sanoistaan, teoistaan ja joskus vain läsnäolostakin.

Tule kuuntelemaan Herkkis-Liveen lisää aiheesta 23.4. klo 12 mun tilille. Keskustelemme aiheesta ihanan ja viisaan Annukan (@lempeampimina) kanssa. Herkkis-Livet ovat meidän voimaannuttavia keskusteluita yhdessä Annukan kanssa teille erityisherkät. Liveistä jää aina tallenteet tileillemme, voit käydä katsomassa jo aikaisempiakin livejä.

Jos sulla on jokin toive liven aiheeksi, ota yhteyttä.

Nonna

Instagram
Facebook Käsikirja minusta sinulle

7

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa