Erityisherkkä lapsi ja sisarussuhteet

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI OSA 9/23

Perheitä on niin valtava määrä erilaisia ja heidän väliset suhteetkin voivat olla mitä vain. Itselläni kuitenkin tulee muutama asia mieleen, liittyen siihen, että jos perheessä on yksi erityisherkkä lapsi.

Perheen säännöt

Jos tilanne on se, että vanhemmat ovat erityisherkkiä (tai toinen edes), perheessä on useampia lapsia ja yksi erityisherkkä lapsi, vaarana voi olla, että erityisherkkä vanhempi kohtelee selvästi erilailla herkkää lastaan kuin muita lapsiaan. Tai ainakin se voi näyttää ja tuntua siltä muista perheen lapsista. Kaikilla perheen lapsilla tulisi olla samat säännöt, mutta kun kaikki säännöt eivät toimi kaikilla samoin tavoin. Herkkä lapsi uskoo helpommin ja niin sanotusti vähemmällä kun taas ei erityisherkkä ja voi olla, että ei erityisherkkiä lapsia tarvitsee komentaa enemmän. Tämä saatttaa aiheuttaa ei erityisherkissä lapsissa eriarvoisuudentunnetta.

Erityisherkkä vanhempi osaa käsitellä erilailla erityisherkkää lastaan ja tietää miten hänen kanssaan kannattaa toimia saavuttaakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen. Tämä tapa luultavasti eroaa siitä, millaista apua ei erityisherkkä lapsi puolestaan tarvisi. Voisiko tässä tilanteessa keskustella yhdessä perheen kanssa perheenjäsenten erilaisuudesta ja yhdessä todeta, että tämä juttu on sun juttu ja tämä juttu on puolestaan veljen juttu. Olisiko lopputulema kuitenkin tässä tapauksessa tärkeämpi kuin se, miten sinne on päästy? En tiedä, pohdin vain.

Kuitenkin jos vanhemmat toimivat eri tavoin perheen sisällä eri lasten kanssa, ilman, että asiaa keskustellaan läpi, se saattaa aiheuttaa närää ja ihmettelyä. Asia voi myös olla toisinpäin. Erityisherkkä lapsi on useimmiten kiltti ja saattaa joutua nöyrtymään muille sisaruksille kohtuuttomasti. Voi olla, että koko perhe tottuu sellaiseen toimintaan, jos herkkä lapsi ei vielä osaa pitää puoliaan. Voi siis käydäkkin niin, että erityisherkkä lapsi joustaa muita perheen ei erityisherkkiä lapsia enemmän.

Ajatus siitä, että perheessä on yksi lapsi ja olisi ihanaa saada lapselle leikkikaveri, koitetaan siis saada vielä toinen lapsi. Jos toinen lapsista on erityisherkkä ja toinen ei, vanhempien on hyvä miettiä myös se vaihtoehto lävitse, että heistä ei välttämättä tule koskaan sen kummallisemmat leikkikaverit keskenään. Kyllä mäkin tällä hetkellä jos ja kun saan valita, olen ennemmin erityisherkkien ystävieni kanssa. Meidän leikit kohtaavat niin ajatuksentasolla kuin leikkikentälläkin. Yhtä lailla lapset saavat päättää leikkikaverinsa.

Olivat lapset millaisia vain, erityisherkkiä tai ei, vanhempien on tärkeää näyttää heille jokaisella rakastavansa heitä ehdoitta. Haluaisin uskoa, ettei kukaan saa perheeseensä yhtään ylimääräistä lasta.

Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

6

Vastaa