Erityisherkkä kohtaa narsistista kohtelua

Näiden vuosien varrella kun olen erityisherkkyyteen liittyvistä aiheista kirjoittanut, usein saan somessa kysymyksiä narsismiin liittyen. Valitettavan usein erityisherkät joutuvat kokemaan narsistista kohtelua. Erityisherkät ovat usein lempeitä ja kilttejä ihmisiä, jotka ovat usein myös narsististen ihmisten kohteita.

Narsismi käsitteenä on hyvin laaja, joten itse käsitteeseen suosittelen paneutumaan ajan kanssa, mikäli uskot aiheen koskettavan itseäsi. Hankkimalla tietoa aiheesta, ymmmärrät sitä paremmin ja opit tunnistamaan narsistista käytöstä.

Käsittelimme viimeisimmässä Herkkis-livessä @lempeampimina -tilin takana olevan Annukan kanssa aihetta ”Erityisherkkä ja narsismi”. Live löytyy tallenteena tililtäni. Halusimme käsitellä aihetta, koska se valitettavan useaa eriyisherkkää koskee.

Miksi erityisherkät ovat usein narsististen persoonien kynsissä?

Yksinkertaisesti siksi, että olemme empaattisia, kilttejä ja haluamme aidosti toisille hyvää. Kun narsistiselle ihmiselle osoittaa empatiaa, se viestii narsistiselle henkilölle, että toinen osapuoli hyväkyy narsistin käytöksen ja on jäänyt hänen kynsiinsä. Erityisherkät helposti samaistuvat toisen huonoon oloon ja kokevat empatiaa toista kohtaan.

Muista kuitenkin, että et vastaa narsistisen henkilön vihaan lähtemällä mukaan vihaan tai hänen suruun empatialla. Hyvin neutraali vastaanotto narsistisen henkilön kannanottoihin on paras tapa pitää henkilö etäällä jos tällaisen henkilön seurassa on oltava. On hyvä muistaa, että narsistisilla henkilöillä on kanssakäymisessä aivan omat säännöt, jotka koskevat kaikkia muita, paitsi heitä itseään. He saavat mm. valehdella ja vääristellä asioita näyttämään itselleen ne paremmilta ja koska he ovat hyvin taitavia manipuloijia ja sumuttajia, suurin osa ihmisistä uskovat uhrien sijaan narsistisia henkilöitä. Heidän kuvansa itsestä on vääristynyt ja he eivät näe näitä piirteitä itsestään, saattavat kokea itsensä esimerkiksi hyvinkin empaattisiksi, mitä narsistinen henkilö ei aidosti koskaan ole.

Narsistisen henkilön kanssa keskusteluita ei voi ”voittaa”, koska hän on aina oikeassa. Kaikille erityisherkille, kuin myös ei erityisherkille, suosittelen, että tällaisesta seurasta kannattaa pysyä erossa.

Miten aihe koskettaa elämääni?

Olen aiheesta kirjoittanut aikaisemminkin ja voit lukea kirjoitukset täältä.

Koen, että olen valitettavasti elänyt osan elämästäni hekilöiden kanssa, joilla on narsistiset piirteet ylikorostuneet. Kun tällaisessa seurassa on enemmänkin, voi ajatella sellaisen käytöksen olevan täysin normaalia käytöstä. Jos tällaisessa seurassa jatkaa olematta itse narsistinen, hyväksyy sellaisen käytöksen, niin kuin itsekkin olen joskus tehnyt tietämättä mistä on kyse.

Kun olen ottanut etäisyyttä kyseiseen seuraan ja ollut aivan toisenlaisessa seurassa, olen saanut huomata, että niin sanottu ”ei narsistinen”-seura onkin sitä normaalia. Tässä jälkimmäisessä seurassa mua arvostetaan ja kunnioitetaan, olen tasa-arvoinen keskustelukumppani, mua ei lytätä, koiteta nolata ja mun ei tarvitse loputtomiin todistella omia kokemuksiani, joita ei sitten kuitenkaan uskottaisi. Ei-narsistisessa -seurassa voimme keskustella, väitellä ja munkin puoli tarinasta kuunnellaan. Keskusteluista opitaan, koska halutaan oppia. Keskusteluita ei käydä siksi, että tuotaisiin omaa paremmuutta esille.

Loppuun mainitsen tärkeän asian, että vain lääkäri voi diagnosoida jonkun ihmisen narsistiksi. Siksi puhekielessä on hyvä puhua narsistisesta käytöksestä tai narsistisista piirteistä. Muistutan myös, että jotakin sellaista EI voi diagnosoida, mihin ei diagnoosia edes ole. Hyvä esimerkki tästä on erityisherkkyys. Erityisherkkyyttä ei diagnosoida kenellekkään, koska se ei ole sairaus. Ja jos olet erityisherkkä, ole siitä ylpeä! Se on valtava supervoima, jonka avuin olet luultavasti monet asiat elämässäsi saavuttanut. Erityisherkkyyden piirrettä et voi saada ellei se ole sulla jo syntyessäsi, koska se on hermostollinen piirre.

Nonna

Instagram
Facebook Käsikirja minusta sinulle

6

Vastaa