Erityisherkän vanhemman jaksaminen ja kuormittavuus

Vanhemman jaksamiseen vaikuttavat kehon neljä osa-aluetta – Erityisherkkä vanhempi, kiinnitä erityisesti näihin asioihin huomiota!

Erityisherkkyyden asiantuntija ja tutkija Elaine N. Aron kertoo, että vanhempien kehon neljä osa-aluetta voi kuormittua liiaksikin, jos niille ei anna aikaa palautua ja tiedostaa asiaa. Kyse on ruoansulatuksesta, hermostosta, umpieritysjärjestelmästä sekä immuunipuolustuksesta.

Vanhemmuus voi todella erityisherkällä vaikuttaa niin, että suolisto ja mahalaukku alkavat voimaan huonosti, mikä edelleen voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia tai ummetusta, pahoinvointia, ilmavaivoja ja virheravitsemusta. Hermoston tehtävänä puolestaan elimistössä on kuljettaa tietoa ja varoittaa jos jokin kehossa on huonosti. Varoitus voi olla esimerkiksi levoton mieliala. Nämä levottumuudet sitten stressaavat herkkän mieltä. Jos vanhempi kärsii vaikka toistuvista päänsäryistä hermoston vuoksi, siihen vaativat hoidot (tässä tapauksessa esim. särkylääke) haittaavat ruoansulatusta.

Umpieritysjärjestelmän tehtävänä on esimerkiksi tuottaa kilpirauhashormoneja, testosteronia, estrogeenia ja monia muita hormoneja. Hormonit sitten edelleen välittävät tietoa eri puolille kehoa, mutta tiedonvälityksessä voi tapahtua epäonnistumisia jos hormonit ovat epätasapainossa. Jos hormonitasapaino ei ole kunnossa, ihminen voi tuntea olonsa ärtyneeksi tai jopa masentuneeksi. Hormonit kertovat, että nyt tarvitset lepoa, mikä häiritsee sitten edellämainittuja muita kahta osa-aluetta.

Monilla on varmasti tiedossa, että stressi vaikuttaa valtavasti immuunipuolustukseen. Jos puolustusjärjestelmä ei toimi oikein, se aiheuttaa mm. tulehduksia ja allergioita. Nämä kaikki neljä osa-aluetta vaikuttavat lihasten toimintaan ja jos ne eivät ole kunnossa, se näkyy fyysisessä kunnossa. Vanhemmuus voi siis helpostikin väsyttää fyysisestikin.

Voit lukea lisää aiheesta Erityisherkkä vanhempi, Elaine N. Aron.

Kuormittavuus

Lapset kuormittavat joka ikävaiheessa, mutta vain eri tavoin. Terve erityisherkkä vauva voi olla hyvinkin rauhallinen ja tyytyväinen elämäänsä, mutta vaatii läheisyyttä. Herkkä taapero vaatii vanhempiensa huomioita erilaisiin tilanteisiin, joista taapero ei itse osaa vielä ymmärtää kuormittavuuden merkitystä. Vähän vanhemmilla lapsilla käy arki helposti tylsäksi ja he tarvitsevat paljon aktiviteettia, mikä se saattaa puolestaan herkkää vanhempaa kuormittaa. Teini-ikäisten lasten puolesta saakin stressata aivan eri tavoin, huolehtia seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja kuunnella kovaa ja korkealta heidän musamieltymyksiään – ai että, näitä odotellessa.

Itse koen paikoin vahvaa riittämättömyyden tunnetta äitinä, koska tavoitteenani on kasvattaa tasapainoisia lapsia ja heidän onnellisuutensa on mulle tärkeintä. Nykyään tiedetään niin paljon kaikesta, mitä tulisi olla enemmän lapsilla ja mitä ei missään nimessä saisi olla. Käytä näitä sanoja ja älä koskaan lausu noin. Koska halu pärjätä, tarjota kaikkea ja vain olla supermutsi, on kova, aina ei tiedä miten sitä kaikkea jaksaisi. Ja on vain myönnettävä, että mäkin tarvitsen tilaa ja rauhaa omalla tavoillani.

Vanhempi haluaa olla se, joka jaksaa ja lapset voivat ottaa hänestä esimerkkiä. Erityisherkkien vanhempien on hyvin tärkeää pitää itsestään huolta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Jopa muiden vanhempien tai opettajien odotukset lapsia kohtaan voi kuormittaa herkkiä vanhempia huomaamattaan. Niin hassua kuin se onkin, fyysinen hyvä kunto auttaa kuitenkin jaksamaan paremmin stressaavat tilanteet.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

4

Vastaa