Erityisherkän parisuhteesta ja hyvästä kumppanista

Haluan yleisellä tasolla kirjoittaa teille erityisherkkien parisuhdekuvioista. Erityisherkät ovat valtavan taidokkaita ”ajautumaan” vaikeisiin tilanteisiin parisuhteissa. Jotkut jopa janoavat niitä säilyttääkseen jännityksen suhteessa ja jotkut tiedostamattaan löytävät itsensä haastavista suhdekiemuroista.

Jotkut ihmiset ovat vain hyvin flirttailevia luonteeltaan. Erityisherkät huomaavat flirttailun helposti, vaikka flirttailija ei suoranaisesti juuri erityisherkälle sitä tarkoittaisikaan ”siinä mielessä”. Sitten erityisherkkä saattaa ihastua henkilöön, joka lähettää hänelle kyseisiä signaaleja ja pettyä.

Oletetaan, että kaikki ansaitsevat hyvää kohtelua parisuhteissa ja tasapainoisen suhteen. Valitettavasti kuitenkin näitä ”huonosti” käyttäytyviä parisuhteilijoita löytyy aina ja usein erityisherkän intuitio osuu oikeaan heidän kohdallaan. Olen saanut viime aikoina lukuisia viestejä siitä, kuinka monella erityisherkällä on kellot soineet parisuhteessa toisen valehtelun, kaksinaamaisuuden, pettämisen jne. myötä. Valitettavasti myös moni herkkä on luullut itse olevan jotenkin harhaluuloinen, koska toinen osapuoli on saanut hänet kuvittelemaan niin.

Kerroin juuri instagramtililläni eräästä parisuhteestani. Parisuhteen aikana olin hyvin mustasukkainen, musta tuntui jatkuvasti, että mun selän takana tapahtui jotakin epämääräistä, mikä ei parisuhteeseen kuulu. Kun asioista kysyin, mun päälle hyökättiin. En osannut tulkita toista osapuolta hyökkäysten myötä; oliko hän niin vihainen mulle, että vain kehtasin epäillä vai hyökkäsikö hän mua vastaan peittääkseen oman epärehellisyytensä? Joka kerta asiasta tuli iso riita ja muistan kun äitinikin sanoi sen suhteen aikana, että häntä ihan pelotti vastata mun puheluihin, kun ei koskaan tiennyt mitä oli käynyt. Mies kuitenkin käänsi asian niin, että mä olin hullu ämmä, joka tarvitsi hoitoa mustasukkaisuuteensa, koska hän oli vain ystävällinen kaikille naisille, vain ystävällinen.

Syytin itseäni ja halusin parantua harhakuvitelmiltani ja saada mustasukkaisuuden loppumaan. Hakeuduin terapiaan psykologin luokse ja kerroin, että en halua olla enää hullu mustasukkainen ämmä, niin kuin mies mua kutsui. Lähdimme työstämään asiaa ja olin innoissani.

Terapia kuitenkin yksityisellä tuli mulle liian kalliiksi ja tapaamiset tuntuivat kerta kerralta enemmän kuulumisten vaihtamiselta. Huomasin saavani enemmän apua ystäviltänikin. Lopetin siis terapian, vaikka hulluus jäi.

Kuitenkin parisuhteessa jatkui sama meno ja kerran sain huomata mustien sukkien läpi, kuinka mies sitten flirttaili työkaverilleen. Trust me. Erityisherkkä jos joku tunnistaa kun se on puoliso flirttailee toiselle. Mutta ei. En tunnistanut. Olin edelleen aivan hullu, sekaisin oleva ämmä, joka jälleen keksi asioita päästään.

Seuraavana päivänä mies kuitenkin sanoi, että olin oikeassa. Hän oli ihastunut työkaveriinsa. Erosimme ja olen tästä hänelle ikuisesti kiitollinen, että hän lähti. Nyt mulla on jotain, mitä en ikinä olisi voinut kuvitella saavanikaan ja kummasti se hulluuskin on jäänyt. Myöhemmin tosin on selvinnyt monesta eri suunnasta kaikenlaista, mitä selkäni takana oli suhteen aikana tapahtunut. Tällä kertaa en ollut hullu silloinkaan, olin vain oikeassa.

Jos siis suhteessa alkaa näkyä varoitusmerkkejä, erityisherkkä, usko niihin ja siihen mitä aistit. Toistaiseksi olen saanut kymmeniä vastaavia tarinoita viesteillä instagramissa, mitä itse kävin läpi, mutta en yhtäkään sellaista, jossa erityisherkkä olisikin ollut väärässä. Joskus kuitenkin erityisherkät haluavat niihin suhteisiin edelleen jäädä siinä toivossa, että toista voitaisiin jotenkin muuttaa ja herkkä luulee omien kykyjensä avulla siihen pystyvänsä. Sellainenkaan parisuhde ei ole hyvä, jossa toinen on toista varten terapeuttina ja toinen pitää sitten toista vanhempanaan.

Hyvä puoliso

Uutta kumppania etsiessä, niistä aikaisemmista suhteista kannattaa kuitenkin vähän keskustella. Jos käy ilmi, että hänellä on historiassa vain myrskyä ja tuulta, eikä lainkaan poutaa, saattaa se kertoa kuitenkin myös hänestä, eikä vain aina hänen hankalista kumppanivalinnoistaan. Erityisherkkänä suosittelen myös välttelemään herkästi addiktoituneita henkilöitä. Riippuvuuksien kanssa jää aina jossain vaiheessa kakkoseksi ja sellaiset kokemukset jättävät erityisherkkiin ikuiset jäljet.

Suosittelen seurailemaan miten uusi tuttavuus kohtelee lähimmäisiään. Se kertoo paljon siitä, mitä sulla olisi mahdollisesti parisuhteessa saatavilla juuri hänen kanssaan. Tarkastele myös, onko hän kiinnostunut asioistasi, esittääkö hän kysymyksiä juuri suhun liittyen ja kuuleeko hän mitä hänelle kerrot.

Jos koet, että sulle olisi ihanteellinen juuri erityisherkkä kumppani erityisherkkänä ihmisenä, koita pohtia itsesi kautta, missä juuri sä viihtyisit. Ehkä sieltä voi löytyä toinen erityisherkkä kumppani? Ei erityisherkkiin on helpompaa törmätä yksinkertaisesti todennäkösyyksien valossa missä vain. Ja toki monille erityisherkille ei erityisherkkä kumppani on parempi vaihtoehto kuin erityisherkkä kumppani. Onneksi meillä on some, siellä jos missä on helppoa tutustua. Mun eräs ystävä haluaa aina mahdollisimman pian tavata uuden tuttavuuden, koska uskoo aidon tapaamisen kertovan toisesta paljon enemmän kuin keskustelu somessa. Ja oikeassahan hän onkin. Ehdottomasti herkkänä mahdollisimman pian treffeille säästääkseen kaikkien aikaa, jos yksilössä tuntuu olevan potentiaalia.

Vaikka sitten ei erityisherkkiä voi kohdata joka paikassa (paitsi ehkä erityisherkkien tapaamisessa), suosittelen silti tekemään asioita, joista itse herkkänä pitää. Jos lähdet seinäkiipeilemään ja jo etukäteen vihaat sitä, tapaat siellä sitten uuden ihastuksesi, mitäpä veikkaat haluaako ihastuksesi tulla jatkossakin juuri sun kanssa seinäkiipeilemään? Niin. Lisäksi viestität itsestäsi jotakin sellaista, mikä ei ole totta. On ihan turha mainostaa somessa raskastavansa lauteilla istuvaa, makkaraa syövää miestä, jos se ei todellisuudessa ole sitä, mitä haluaa. Kerro siellä somessa ennemmin siitä, että rakastat sen sijaan puhua syvällisiä, katsotaan saatko siihen vastakaikua.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

20

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

 1. Alona

  Tosi hyvä kirjoitus. Olen täysin samaa mieltä, vaikkakin rohkenen epäillä, että samaa kohtelua ovat saaneet todella moni.. Nimittelyt kuulostivat itsellekin erittäin tutulta, menneistä suhteista. Monesti pohdin, olenko oikeasti hullu, niin kuin väitetään. ?

  1. Nonna

   Kiitos! Valitettavasti varmasti näin on ja vitsit miten surullista! Hulluja naisia siis liikenteessä 😉

 2. Tiina

  Todella hyvä kirjoitus. Uskon nimittelyjen yms olevan arkea monelle naiselle. Kun uskoo vaistoonsa, niin saa kyllä paljon enemmän irti 🙂

  1. Nonna

   Kiitos Tiina! Voi hyvinkin olla, vaikkakin on ikävää.
   Nyt nostin asian esille 🙂

 3. idahyvarinen

  Hyvä kirjoitus!?
  Tuo nimittely on kyllä sellanen mitä en voi sietää ja joskus kuullut saman itselle kohdistuvan, tällöin nostin kytkintä ja jälkeenpäin hyvä niin, koska mustasukkaisuus osottautui ihan ”tarpeelliseksi”.
  Ja omasta tuttavapiiristä löytyy juur noita, jotka hehkuttavat someissa suhteitaan, vaikka todellisuus on aivan toinen. Tämä ei mene, ei millään mun päähäni, että miksi näin?

  1. Nonna

   Kiitos Ida! 🙂 Mulla tuo nimittely saa karvat pystyyn vaikka ihan nimiteltäisiin jotakin mun läheistäkin, välillä puutun niihinkin 😀

Vastaa