Ei erityisherkkä ja erityisherkkä lapsi

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI 2/23

Kun kuvaillaan lapsia, voit havaita, että tietyillä tavoilla voi reagoida tapahtumiin sekä erityisherkkä että ei erityisherkkä lapsi. Ei voi yksiviivaisesti sanoa, että AINA itkevä lapsi olisi herkkä lapsi, joten ei aleta sitä pilkkua viilaamaan.

Erityisherkkä lapsi voi saada tunteja kestäviä raivokohtauksia tai olla raivoamatta koko lapsuutensa. Erityisherkkä lapsi voi ahdistua päättelykykyä vaativissa tehtävissä ja liikuntatunneilla tai hän saattaa rakastaa matematiikkaa ja koripalloa. Herkkä lapsi voi olla sekä sisäänpäin kääntynyt tai ulospäin suuntautunut. Lapsi voi olla herkästi itkuinen ja monesti ylidramaattinen. Lapsi voi inhota melua ja kutiavia vaatteita TAI olla inhoamatta niitä. Vaikka lapsesi pitäisi lasten juhlista, hän tarvitsee juhlien jälkeen aikaa palautua. Suuret muutokset rasittavat herkkiä, niin lapsia kuin aikuisiakin, ja niiden jälkeen meidän jokaisen on hyvä antaa tilanteen ja arjen palautua rauhassa ennalleen.

Muistan hyvin lapsena kun serkkuni asuivat Saksassa. Vanhempani olivat eronneet ja isäni, hänen kihlattunsa, kihlatun pojat ja siskoni olivat lähdössä Saksaan serkkujen luokse kyläilemään. Munkin matka tietysti olisi maksettu, mutta en pystynyt lähtemään. En uskaltanut. En ollut koskaan ollut lentokoneessa ja se pelotti vietävästi. Välillä tuli hetkiä kun pohdin, että jos uskaltaisinkin lähteä, mutta sitten ajattelin asiaa enemmän ja aloin pelätä lento-onnettomuutta. Mitä enemmän asiaa pohdin, sitä enemmän ahdisti ja pelotti. Jossain vaiheessa muistan miettineeni jopa sitä, että toivoisin kaikkien muidenkin peruvan matkansa jos lentokoneelle tapahtuu jotakin. Sitä, että en lähtenyt matkalle, ihmeteltiin kovasti, mutta en vain uskaltanut ja en sitä kadukaan.

Emme voi sanoa, että kun lapsella on tämä ja tämä piirre, hän ei voi olla erityisherkkä. Väitän, että herkkä vanhempi tunnistaa herkän lapsensa. Kuitenkin on muutamia piirteitä, mitkä eivät kuulu erityisherkkyyteen ja niistä alla lisää. Myös ammattilaisen puoleen voi kääntyä jos pohdit, onko lapsesi erityisherkkä. Tämä asia kannattaa ehdottomasti selvittää, siitä on vain hyötyä sulle ja lapsellesi.

Se, että lapsi pelkää jotakin, ei liity erityisherkkyyteen. Pelot aiheutuvat jostakin ja tekevät kenestä vain aran pelkäämänsä asian suhteen. Myös lapsen nirsoilu ei ole erityisherkkyyttä. Se, mistä lapsi tykkää minkäkin asian suhteen tai paremminkin ei tykkää, ei liity mitenkään erityisherkkyyteen. Lisäksi erityisherkkyys ei ole mielenterveyden häiriö. (Tämän kappaleen informaatio on Elaine N. Aronin HSP Erityisherkkä lapsi -kirjasta, s. 49 – 50.)

Välttämiskäyttäytymisen järjestelmä

Luin Elaine N. Aronin HSP Erityisherkkä lapsi -kirjasta, että on olemassa tieteellinen malli ”BIS-järjestelmä” eli Behavioral Inhibition System. Meiltä jokaiselta löytyy tällainen järjestelmä, mutta erityisherkillä sen on oletettu olevan sekä voimakkaampi että aktiivisempi. Järjestelmä on yhteydessä oikeaan aivopuoliskoon ja vauvat, joilla sähköaktiivisuus ja verenkierto on tavallista voimakkaampaa oikeassa aivopuoliskossa, ovat todennäköisesti erityisherkkiä. Järjestelmän tarkoituksena on analysoida tilanteita ja tarkastella muistuttavatko ne jostakin jo tapahtuneesta. Ajatusmatka kuin jatkaa kulkuaan eteenpäin, paitsi jos tilanne muistuttaa historiasta jotakin sellaista, mikä on koettu uhkaavaksi.

Seuraavassa postauksessa lisää erityisherkistä lapsista ja heidän moninaisuudesta.

Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

7

Vastaa