Avuksi päätöksentekoon

Oletko hyvä tekemään päätöksiä? Syntyykö päätöksesi nopeasti? Kadutko niitä usein? Mitäs sitten jos olet väärässä? Mitä jos et tiedäkään kaikkea ja kuuntelet vääriä neuvoja?

Näitä asioita on tullut pohdittua enemmän, mitä itse asiaa. Jokin on joskus istuttanut mieleen sen, että parempi olisi jos ei olisi koskaan väärässä. Musta on tärkeetä hyväksyä se ajatus, että jokainen meistä on joskus väärässä, ja tässä olen nyt oikeassa. Joskus on hyvä myös kiinnittää huomiota siihen, keneltä niitä vinkki vitosia edes ottaa vastaan. Ihmiset ovat hyvin tietoisia heistä kiinnostavista asioista ja jos joku kertoo tietävänsä kaiken jostakin, itse en lähtisi edes kuuntelemaan häntä. Useimmiten kaiken tietävä, tietää aiheesta vain kapean osuuden. Myös ei erityisherkkä voi kertoa asiansa tavalla, mikä saattaa jättää herkän sanattomaksi.

Jos susta tuntuu siltä, ettet omin avuin pääse johonkin ratkaisuun, voisitko kysyä asiaasi neuvoa joltakin, joka todella tietää, mistä puhuu? Tai sellaiselta henkilöltä, jolla uskoisit olevan aiheeseen liittyen viimeisintä tietoutta? Ainakin asioista keskustelu auttaa ja tuo esille näkemyksiä, mitä ei aina itse ymmärrä pohtia. Voisit myös listata asioiden hyviä ja huonoja puolia, sekä selvittää faktoja internetistä asiaan liittyen.

 

Erityisherkkä pohtii ja veivaa, velloo ja vatvoo

 

Joskus mulle on käynyt niin, että joku hoputtaa mua tekemään päätöksen. En kestä sitä yhtään, eikä kestä moni muukaan erityisherkkä. Olenkin jo vuosia sitten todennut toisen hoputtaessa päätöksentekoani, että en vielä tiedä, ole hyvä ja kiitos odota. Usein tämän jälkeen samainen henkilö ei toistamiseen enää hoputa, mutta eihän hän voi asiaa ymmärtää, jos en koskaan hänelle asiasta myöskään sano.

 

Koska olen itse ollut kaikkitietävä pikkuneiti aikoinaan, elämäni helpottui suuresti kun sain tiettyjen läheisten toimesta luvan olla väärässä ja huomata, että mitään pahaa ei silti tapahtunutkaan. Mut jopa otettiin vastaan paremmin! Mikä sen ihanempaa. Ja hei, onko kenelläkään aikaa jäädä loputtomiin pohtimaan tilanteita, joissa kyse on vain siitä, kuka on ollut oikeassa? Jos on, niin ehkä parempi alkaa hankkia elämälleen jotakin muuta sisältöä. Vaikka monista erityisherkistä voi tuntua siltä, että he olisivat epävarmuuksissaan maailman napa, jonka toimintaa ja päätöksiä kaikki seuraavaat arvostellakseen, näin ei kuitenkaan ole. Meillä jokaisella on omat vaivamme ja onnemme, johon käytämme paljon enemmän aikaa, muut jutut unohtuvat muilta nopeammin.

Joskus uuden edessä koitan eläytyä siihen niin kuin uusi asia olisikin jo tapahtunut. Esimerkiksi olemme miehemme kanssa pohtineet loputtomiin tyttäremme harrastuksia. Hän on niin pieni, että yksi harrastus on varmasti riittävä, mutta haluja itse lapsella olisi vaikka ja mihin harrastuksiin. Olen koittanut eläytyä tilanteeseen, jossa tyttäremme kävisikin vaikka kolmena iltana harrastamassa jotakin. Miten se vaikuttaisi häneen? Millainen hän olisi harrastusten jälkeen? Kärsisikö yöunet, jos kärsisi, miten se vaikuttaisi muuhun päivään ja kaikkien energioihin jne. Älä siis suotta hoputa itseäsi päätösten kanssa, tätäkin harrastusasiaa olemme pohtineet viime keväästä lähtien.

Tiedän, että meitä useampia erityisherkkiä valvottaa asiat öisin. Tämä on haasteellinen asia ja itse olen pyrkinyt öisin terottamaan sitä, että mitä oikeasti juuri sillä hetkellä sieltä sängyn pohjalta asialle voin tehdä vai voisiko sen asian hoitaa aamulla. Usein valvon sellaistenkin asioiden kanssa, joille en edes voi itse mitään, en edes aamulla. Hullultahan se kuulostaa sellaisia asioita valvoa, mutta ei tätä ajattelua saa kuin nappia painamalla kytkettyä poiskaan.

Tärkeintä on pystyä tekemään sellainen päätös, mikä tuo itselle hyvän olon ja minkä takana voit seistä. Itse kun teen päätöksiä, huomioin vielä lisäksi muiden hyvän olon. Jos on kaksi niin sanotusti yhtä hyvää lopputulemaa omalta kantiltani, valitsen sen, mistä on suurin ilo ja hyöty myös läheisilleni. Edelleen kuitenkin opettelen sitä, että ensin mun hyvinvointi, sitten muut.

Kun olet päätöksesi tehnyt, luota itseesi herkkä ihminen. Sä tiedät, mitä tarvitset.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

3

Vastaa