Arvosta ja puolusta itseäsi erityisherkkä

Usea erityisherkkä on joutunut kiusaamisen kohteeksi esimerkiksi koulussa tai työpaikalla ja joskus itsensä puolustaminen on haasteellista ja sitä on tarve opetella. Jos ei arvosta itseään, on vaikeaa myös puolustaa itseään.

Koska itse kärsin huonosta itsetunnosta ja olen saanut opetella arvostamaan itseäni aikuisiällä, pohdin usein, että mitä voisin tehdä myös vanhempana lasteni suhteen, jotta heidän ei tarvitsisi opetella itse samaa myöhemmin elämässä, mitä itse olen opetellut. Olen itse ollut koulussa se, joka puolustaa kiusattuja, mutta en ole koskaan ajatellut olevani itseni puolella tai olevani sen arvoinen, että ansaitsisin puolustusta. Erityisherkkänä äitinäkään ei ole helppoa seurata vierestä jos esimerkiksi lastasi ei hyväksyttäisi johonkin mukaan tai häntä jopa kiusattaisiin. Siksi olen halunnut kirjoittaa myös siitä, kuinka voisin kasvattaa lapsilleni hyvän itsetunnon.

Aikuinen erityisherkkä

Pohdin asioita, mitkä voisi auttaa siinä, että kokisi olonsa turvalliseksi. Mieleeni tuli se, että tietynlainen fyysinen kunto on varmasti eduksi. Itsepuolustustaidoista on varmasti hyötyä. Uskon itsepuolustaitojen lisäävän jopa itsevarmuutta ja luovan turvallisuuden tunnetta. En kuitenkaan ajattele asiaa niin, että fyysisiä ”toimenpiteitä” tulisi käyttää, ellei ole tarve puolustaa itseään.

Olen aikaisemmissa kirjoituksissani kirjoittanut siitä, kuinka joitakin erityisherkkiä kiusataan nimenomaan siksi, että he reagoivat vahvasti kiusaajien sanoihin ja tekemisiin. Uskon, että aikuisena on helpompaa vetää selvät rajat sille, millaista kohtelua sallii muilta ja pyytää muita lopettamaan tai olla välittämättä jos joutuu kaltoinkohdelluksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka joku erityisherkkä ei reagoisi kaltoinkohteluun, se ei suinkaan tarkoita sitä, ettei se hänessä missään tuntuisi.

Miten olen päättänyt toimia lasteni kanssa, jotta voisin tukea heidän hyvää itsetuntoaan

Olen päättänyt, että kuuntelen heitä aina. Enkä vain kuuntele, vaan myös kuulen, mitä he sanovat. Lapsi ei aina osaa sanoittaa sitä, mitä hän todellisuudessa tarkoittaa ja siksi aikuisen on hyvä esittää tarkentavia kysymyksiä johdattelematta asiaa mihinkään. En koskaan aio sanoa lapsilleni, että heidän kokemus, ajatus tai tuntemukset olisivat vääriä. Vaikka en voi olla lasteni rinnalla jokaisena hetkenä, haluan heidän tietävän, että oli asia mikä hyvänsä, siitä voi kanssani keskustella ja tulen aina heitä tukemaan. Uskon turvallisen kodin ja ilmapiirin luovan asetelman, jossa lapsi saa kasvaa omana itsenään ja kohottaa itsetuntoaan.

Yllä olevaan asiaan liittyen, en vähättele lapsiani. Vähättely ajaa lapsen helposti ylireagoimaan ja hakemaan huomiota kyseenalaisin keinoin.

Lapset saavat päättää asioista. He saavat päättää mitä laittavat päällensä päivittäin, he saavat päättää mitä hedelmiä syövät välipalalla. He saavat kokea sen, että saavat päättää itse asioista ja heidän päätökset ovat hyviä. Haluan, että lapseni luottavat omaan päätöksentekotaitoonsa. He eivät päätä monelta menevät nukkumaan tai koska hiukset pestään. Mutta on asioita, joista he saavat päättää.

Nonna

Instagram
Facebook Käsikirja minusta sinulle

2

Vastaa