Viisi sijoitusteesiä

Alla viisi eri väittämää koskien säästämistä ja sijoittamista sekä mun ajatuksia aiheista. Käy jättämässä kommentti, jos sulla herää aiheesta ajatuksia!

Säästämisen aloittaminen on vaikeaa

Eri mieltä. Säästämisen aloittaminen on helppoa. Tee suunnitelma säästämisestä ja pysy siinä, pyydä apua vaikka pankista. Voit alkaa säästämään esim. 50€ kuukaudessa. Ensin kannattaa säästää tilille puskuri pahan päivän varalle. Kun puskuri, esim. 1-2kk palkan verran on saavutettu, kannattaa rahoja alkaa sijoittamaan, jotta niille voi saada tuottoa. Alkuun esim. rahastot on helppo kohde ja helppo laittaa rahaa automaattisiirrolla. Tällöin tulee hyvä ajallinen hajautus sijoittamiseen. Mun ihan ensimmäinen kosketus rahastoihin on viiden vuoden takaa, jolloin mun tililtä lähti siirtymään automaattisesti 10€/kk rahastoon. Rahaa on ollut tän viiden vuoden aikana enemmän ja vähemmän, mutta tuohon kymppiin on ollut varaa koko ajan. Ja nyt siellä on kertynyt jo mukava summa, jonka ajattelin jatkosijoittaa osakkeisiin. Raha on säästynyt kuin huomaaatta.

Auto on huono sijoitus

Samaa mieltä. Mun omassa tilanteessa uusi auto olisi tosi huono sijoitus. Uuteen autoon menee iso summa rahaa esim 50 000€(eikä riittäiskään), ja kun sen ajaa autokaupasta ulos, on sen hinta laskenut roimasti. Jos tarvitsisin uuden auton, ostaisin ennemmin pari kolme vuotta vanhan, jolloin kalleimmat kilometrit olisivat jo ajettu. Nyt mulle ja meidän perheelle riittää yksi parempi (vanha jo sekin) auto ja yksi ritsa. Me kuljetaan suht lyhyitä matkoja tässä nurkissa, joten uudelle autolle ei ole tarvetta.  Tilanne olisi varmasti aivan eri, jos kulkisin pitkiä työmatkoja yms. tai jos rahaa olisi esim 100 000€ ylimääräistä 😀 Nyt koen auton huonona sijoituksena, koska se ei tuota mitään, vaan arvo vain laskee. Mielummin laitan rahat johonkin tuottavaan kohteeseen.

Sijoittaa voi vaan isoilla rahoilla

Eri mieltä. Monesti kuvitellaan, että sijoittamiseen kiinni pääsee vain tonneilla. Itse olen sijoittanut kerrallaan max satasilla. Muutaman satasen kun laittaa, on se parempi kuin ei mitään. Toisinaan, kun katson oikeaan aikaan ostettuja osakkeita ja niiden nousu on ollut huimaa mietin miksen laittanut tonneja, olisi saanut hyvän voiton. Sijoittamisessa jälkiviisaus onkin paras viisaus eikä etukäteen voi tietää lähteekö kurssit nousuun vai laskuun.

Sijoittaminen turvaa tulevaisuuden

Samaa mieltä. Sijoitan ja säästän tulevaisuuden turvaamiseksi ja onhan se myös hauska ja mielenkiintoinen harrastus. Mä koen, etten tule pääsemään eläkkeelle ehkä koskaan. Sijoittamalla ja säästämällä pystyn vaikuttamaan omaan tulevaisuuteeni ja mahdollisesti jäämään eläkkeelle ennen kuin täytän 80v. Haluan itse vaikuttaa tulevaisuuteeni ja luoda itselleni mahdollisuuksia, enkä jättää tulevaisuuttani muiden käsiin vaan vaikuttaa siihen itse.

Asuntosijoittaminen ei kannata

Samaa ja eri mieltä. Asuntosijoittamisen aloittaminen on ’vaikeaa’. Siinä pitää olla jo pääomaa tai takaaja, pankit taitavat nykypäivänä vaatia 30% vakuutta. Mä itse olen asunut jo 9 vuotta (pari pientä katkoa) kolmessa eri omistusasunnossa. Täällä meillä maaseudulla onkin vähän helpompaa päästä omaan asuntoon kiinni, kuin esim. pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat todella paljon kovemmat. Toisaalta maaseudulla riskinä on vuokralaisen löytyminen, mutta uskon, että hyvällä sijainnilla ja hyvässä kunnossa oleville asunnoille on kysyntää myös pienemmillä paikkakunnilla. Suosittelen kaikille nuorille asp-säästämistä, joka auttaa ensimmäisen asunnon ostossa. Kun maksaa asuntoa itselleen, pystyy sillä mahdollistamaan pääoman kasvun ja sitä kautta useampien asuntojen omistuksen. Sijoitusasunto on kannattava, kun vuokra kattaa yhtiövastikkeen, lainan ja verot sekä vähän päälle.  Mulla on tällä hetkellä omistukset omakotitalosta 50%, rivitalo kaksiosta 100% ja haaveilen uusista sijoitusasunnoista, kun pääsen töihin vanhempainvapailta ja puskurin taas kuntoon. Asunnoissa on aina omat riskinsä, mutta jos ei halua ottaa riskejä ei voi myöskään vaurastua.

 

Näillä ajatuksilla viikonlopun viettoon!

Terkuin Karoliina

1

Vastaa