Sijoittaminen harrastuksena

Raha on vielä nykypäivänäkin iso tabu. Ei puhuta palkoista tai rahasta muutenkaan. Mun mielestä rahasta voi ja pitää puhua. Mulla ei ole ollut koskaan kasapäin rahaa tai sitä ei oo mitenkään sormia napsauttamalla tullut. Raha on täytynyt itse ansaita työtä tekemällä. En ole sijoitusguru tai -neuvoja vaan mun kirjoituksella on tarkoitus rohkaista ihan tavallisia naisia ja perheenäitejä säästämään ja sijoittamaan. Aihe on tosi laaja ja tässä vain pintaraapaisu siitä sekä mun omia kokemuksia.

Säästää ja sijoittaa voi myös pikku summilla, ei tarvitse olla tuhansia euroja. Mulle sijoittaminen on harrastus, enkä ota siitä suuria paineita. Mulla on kausia, jolloin seuraan kursseja tiiviimmin ja sitten voi taas kulua useampi viikko, etten käy edes katsomassa tilannetta. Sijoitan pitkällä tähtäimellä ja oishan se hienoa, että joskus hamassa tulevaisuudessa tänäpäivänä sijoittamani ropposet mahdollistaa jotakin mukavaa itselleni ja perheelleni.

Säästämisellä haluan turvata tulevaisuuttani ja luoda mahdollisuuksia itselleni. Pääsen eläkkeelle ehkä 40 vuoden päästä (jos silloinkaan), enkä ole yhtään varma voiko eläkejärjestelmään luottaa? Haluan itse vaikuttaa asiohini ja tulevaisuuteeni.

Sijoittamista on montaa eri laatua ja nämä vinkit koskevat lähinnä rahastoja ja osakkeita. Sijoittaa voi asuntoihin, kiinteistöihin, metsään, osakkeisiin, rahastoihin, kultaan tai vaikka käsilaukkuihin. Jokainen voi itse miettiä, minkä kokee mieleisekseen tavaksi vaurastua.

Neljä steppiä sijoittamiseen

1. Ahmi tietoa ja innostu

En tarkalleen muista, mistä innostukseni sijoittamiseen lähti. Luultavasti ajatus on kytenyt mielessäni pitkään. Olen aina säästänyt palkastani siivun ja ahdistuisin tosi kovin, jos tilini olisi täysin tyhjä. Pieni puskuri pitää aina löytyä elämän yllättäviin menoihin. Mä oon kerran ollut tilanteessa, jossa tilit oli tyhjiä ja luottokortilla pitkä miinus, se oli todella ahdistavaa. Onnekseni sieltä noustiin pitkäjänteisellä suunnitelmalla ja säästämisellä. Mä koen tärkeäksi myös sen, etten elä velaksi, jos jotain haluan mulla pitää olla siihen raha. Poislukien asuntolaina.

Jäätyäni esikoisesta äitiyslomalle helmikuussa 2018 ostin kirjan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Aloin mm. seuraamaan Instagramissa Jasmin Hamidia, kuuntelemaan Julia Thurenin podcastia sekä liityin Facebookissa Vauras nainen ryhmään. Heiltä sain innostuksen ja kipinän sekä hyviä maanläheisiä vinkkejä. Ennen esikoisen syntymää mulla oli aikaa istua kotisohvalla ja imeä itseeni tietoa sijoittamisesta. Luin tarinoita siitä, kuinka oikeasti ihan tavalliset naiset ja äidit voivat sijoittaa. Stereotyyppisesti olin aina kuvitellut, että sijoittaminen kuuluu vaan rikkaille ja on enemmän miesten juttu. Innostuin tarinoista ja oivalsin, että myös mun on mahdollista alkaa sijoittamaan. Ja mitä aiemmin sen aloittaa sen parempi. Korkoa korolle ilmiö toistui kaikissa paikoissa.


2. Kysele ja harkitse

Varasin ajan pankista, jolloin sain kyseltyä mieltäni askarruttavat kysymykset ammattilaiselta. Samalla minulle avattiin osakesäästötili, jotta pääsen ostamaan osakkeita, kun minusta siltä tuntuu. Nettipankissa on nykypäivänä tosi helppoa tehdä kaikki toimeksiannot ja seurata tilannetta. Sain myös vinkin liittyä Suomen osakesäästäjiin, erityisesti nuorille osakesäästäjille on rahanarvoisia etuja! Pääset tutustumaan niihin tästä.

Lisäksi kyselin perheenjäseniltä ja tutuilta kenen tiesin sijoittavan osakkeisiin. Kysyin ihan suoraan mihin he ovat sijoittaneet ja miten he kokevat sijoittamisen. Mikä siihen vaikuttaa mitä he ostavat? Miten he hajauttavat? Taktiikkana monella on osta ja pidä. Tätä samaa taktiikkaa olen myös itse noudattanut. Tärkeä neuvo on: älä laita kaikkia munia samaan koriin. Eli jos jokin yritys kyykkää et menetä kaikkia sijoittamiasi euroja. Hajauttamista voi olla esimerkiksi eri yhtiöiden, toimialojen, ajan ja maanosien kesken. Mieti millainen sijoittaminen sinulle sopii?


3. Säästä

Jos et ole vielä aloittanut säästämistä aloita se tänään. Summat ei tarvitse olla suuren suuria, vaan aloita sinulle sopivalla summalla. Tavoitteena voi olla 10€, 50€ tai 200€ kuukaudessa. Pitkässä juoksussa summa kertaantuu esim. jos säästät 100€ kuukaudessa tekee se vuodessa jo 1200€ ja kolmessa vuodessa tuo summa on jo 3600€. Pienistä puroista kertyy isoja virtoja. Avaa itsellesi säästötili (jos ei jo ole) ja siirrä summa sinne aina palkkapäivänä tai vielä parempi: laita automaattinen siirto.

Verkkopankissa pystyy laittamaan automaattisen säästämisen päälle. Minulla itselläni on käytössä korttiostoihin liitetty säästöominaisuus, jolloin jokaisella korttiostolla säästöön siirtyy 1€. Muistaakseni tämän summan pystyy säätämään minun pankissani 0,5-2€. Näin säästyy rahaa kuin huomaamatta. Samalla tulee harkittua pankkikortin käyttöä pikkuostoksissa, kun yhtäkkiä euron ostoksesta tililtä lähteekin 2€(se menee säästöön, mutta kuitenkin). Korttiostoksista kertyneet eurot siirtyvät minulla suoraan rahastoon. Tällä ominaisuudella tulee säästettyä ihan huomaamattaan ja samalla tulee ajallista hajautusta sijoittamiseen.


4.Rohkaistu ja osta

Verkkopankissa ja puhelimen sovelluksessa on helppo seurata kiinnostavia yhtiöitä ja niiden kurssien muutoksia. Sitä oppii huomaamaan kuinka maailman tilanne ja tapahtumat heilauttelevat kursseja. Seurattaviin yhtiöihin pystyy asettamaan myös hälyytyksiä, jolloin jos hinta laskee tarpeeksi alas, tulee hälytys puhelimeen ja pystyt ostamaan sen asettamallasi tavoitehinnalla. Kannattaa ensiksi tutustua yhtiöihin ihan kunnolla, mitä he tekevät, mitkä ovat heidän arvonsa jne. Tietää mihin on rahojansa sijoittamassa.

Ostaminen on tosi jännittävää. Yhtiön historian näkee, mutta ketään ei voi tietää tulevaisuutta. Lähteekö kurssi isoon nousuun vai laskeeko se roimasti heti ostoksen jälkeen. Rohkaistuin ja ostin ensimmäiset osakkeet keväällä 2018. Muutamalla sadalla eurolla sain kasan osakkeita. Aluksi seurasin kursseja päivittäin. Mulla kävi hyvä tuuri ja ostin osakkeita ennen kuin kurssi lähti nousuun. Vajaan kolmen vuoden aikana nämä ensimmäiset osakkeeni on pakkolunastettu minulta enemmistöomistajan oikeudella. Onnekseni en jäänyt tappiolle vaan sain vähän voittoa. Uusia tilanteita tulee ja niistä oppii aina.


5. Pää kylmänä ja mieli myönteisenä

Kun olet ostanut rahastoja tai osakkeita pidä niitä ja voit jopa ’unohtaa’ ne. Joka päivä ei kannata niitä katsella. Viime aikoina maailmaa on ravistelu kovin ottein. Itsekin olen katsonut ostamieni osakkeiden kursseja kuinka ne ovat sukeltaneet. Osa onkin jäänyt roimasti pinnan alle, kun osa on taas singahtanut hyvään nousukiitoon. Mä olen toistaiseksi vain ostanut osakkeita enkä omasta tahdostani myynyt vielä mitään. Jokaisesta ostosta ja myynnistä aiheutuu kuluja, jotka vaikuttavat taas tuottoon.

Sijoita vain sen verran, ettei sinua kirpaise kovin pahasti, jos menetät summan. Esimerkiksi itse mietin, ettei 200€ menettäminen kaada koko talouttani, vaikka se kovin harmittaisikin. Toisaalta 200€ voi helposti mennä vaikka vaatteisiin muutaman kuukauden aikana ja näistä ei ole muutaman vuoden päästä mitään jäljellä. Sijoittaminen ei koskaan ole riskitöntä ja jokaisen pitääkin miettiä itse millaisen riskinsietokyvyn omaa.

Rahastot ovat usein vähän riskittömämpiä vaihtoehtoja kuin osakkeet, koska niissä on hajautusta jo valmiiksi. Ja niistä olen myös itse aloittanut ennenkuin rohkaistuin ostamaan osakkeita. Välillä voi kauhistuttaa kurssien laskut, mutta muista ettet ole menettänyt mitään ennenkuin myyt tappiolla tai yritys menee konkurssiin. Usein tuotto-odotukset ja riskit kulkevat käsikädessä. Mitä enemmän odotat tuottoa, sitä enemmän siinä on yleensä riskiä. Rahojen makuuttaminen säästötililläkin on riski, sillä inflaatio syö rahojesi arvoa koko ajan.

Sijoittamalla mä koen, että mulla on mahdollisuus lisätä vaurautta. Ja turvata tulevaisuutta. Jos oikein paha päivä koittaa, pystyn irroittamaan rahaa osakkeista ja rahastoista. Toivon, ettei sellaista päivää koita, vaan voin nauttia tuotoista muutaman vuosikymmenen päästä. Ja toivon, että oon oppinut taas uutta. Tällä hetkellä rahaa menee säännöllisesti rahastoihin, mutta osakeostoja odottelen siihen asti, että minulla on tasaiset tulot. Ellei jotain oikein hyvää saumaa osu paikalle, ei siis koskaan kannata sanoa ei koskaan..

Säästäkö sä jo säännöllisesti? Onko sulla säästö- ja sijoitussuunnitelma? Oletko koskaan harkinnut sijoittamista vai onko se sulle jo arkipäivää?

Syysterveisin Karoliina

5

Tällä artikkelilla on 11 kommenttia

 1. Eira

  Siistiä, itekki harjottelen sijottamista? Mahtavaa että puhut tästä koska ikinä ei voi kannustaa liikaa ihmisiä sijottamiseen päin ??

  1. karoliinalaaksonen

   Jee! Yritän tuoda juurikin sitä esimerkkiä, että kuka tahansa voi aloittaa sijoittamisen. 🙂 En usko, että sijoittamisesta voi koskaan tietää liikaa, joten oppimista riittää 😀

 2. Nonna/Käsikirja Minusta Sinulle

  Tämä oli hyvä kirjoitus! Itsekin juuri samoja asioita pyörittelen päässäni. Hyvä kun julkaisit ?

  1. karoliinalaaksonen

   Kiitos <3 Monet pyörittelevät näitä päässään, mutta harvoin sijoittamisesta puhutaan ääneen. Varsinkin jos on pienituloinen tai äiti. Juuri silloin taloudellinen tulevaisuus pitäisi ottaa vakavasti. 🙂

   1. Kristiina

    Olen vuosia jo säästänyt rahastoon, vanhempainvapaalla taisi olla hetki jolloin en, mutta muuten. Säästösummaa ei arjessa huomaa ollenkaan, mutta on kiva huomata kun rahastoon kertyy huomaamatta sievoinen summa. Se luo turvaa ja mahdollistaa esimerkiksi irtiotot työelämästä. Tänä vuonna rohkaistuin ostamaan sijoitusasunnon. Siinä on omat haasteensa ja riskinsä, mutta en ole katunut päätöstäni. Haaveissa ostaa toinen lähivuosina. Haluan nimenomaan turvaa eläkevuosille. En todellakaan ole rikas tai kovapalkkainen, uskon että jokainen työssäkäyvä ihminen voi sijoittaa ja säästää niin halutessaan. Kyse on yleensä kuitenkin valinnoista.

 3. hennajyrkinen

  Hyviä vinkkejä! Itse säästän rahastoon, joka elää siellä omaa elämäänsä 😀

  1. karoliinalaaksonen

   Tosi hyvä! Juuri näin sen kannattaakin mennä, antaa elää omaa elämäänsä 😀

 4. ullaolga

  Itsekin olen joskus miettinyt, millaista olisi sijoittaa rahaa – ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa siihen ryhtyy. Tähän asti on ollut oma tavoite saada aina jonkin verran säästöön, ja tavaksi tullut, että laitan joka kuukausi tietyn summan. Pikkuhiljaa hyvä tulee, myös säästämisessä 🙂

  1. karoliinalaaksonen

   Säästäminen onkin yksi isoimmista ja tärkeimmistä askeleista. 🙂 Sit vaan rohkeutta kasaan ja ekat sijoitukset esim. rahastoihin.

 5. Tiina

  Mukava maanläheinen teksti sijoittamista ? Parhaiten itsellä sujuu pitkälle säästäminen, eläkesäästöön kertyy hyvin jo. Nimenomaan ne pienet purot.

  1. karoliinalaaksonen

   Kiitos! Ajattelinkin kirjoittaa ilman termi-patteristoa ihan selkokielellä. Pienistä puroista kertyy vuosien saatossa iso virta. 🙂

Vastaa