Mitä kuuluu opinnoille?

Moi! Oon jo kohta opiskellut kaksi vuotta yliopistossa, joten tässä kohtaa voisi olla hyvä ottaa pieni katsaus tämänhetkiseen opiskelutilanteeseen. Oon edennyt aika suunnitellussa tahdissa, mutta siitä huolimatta 30 opintopistettä lukukaudessa tuottaa kyllä ainakin mulle ihan riittävästi töitä. Lainahyvitys potkii kuitenkin suorittamaan opintoja jotenkin aikataulussa, haha.

Opiskelen siis tällä hetkellä pohjoismaisia kieliä, eli paria sukukielikurssia lukuunottamatta käytännössä ruotsia. Oon kuitenkin koko ajan ollut sitä mieltä, ettei aineenopettajan työ ehkä olisi mua varten, vaikka se onkin se ensimmäisenä mieleen tuleva ammatti. Kuitenkin haluaisin työpaikan ja työyhteisön sen sijaan, että useiden kääntäjien tavoin työskentelisin kotoa käsin, joten sekään ei oikein kunnolla houkuttele. Opiskelemaan on alun perin päädytty puhtaasti omien vahvuuksien ohjaamana, sillä ruotsi oli selkeästi mun paras aine lukiossa, ja tykkään kielestä ja kulttuurista kyllä muutenkin.

Ensi vuonna mua odottanee kandin lisäksi enää pari kurssia oman pääaineen opintoja, joiden lisäksi valinnaisia. Mielipide pääaineesta on ollut aika neutraali: kaikki ei ole aina ollut niin mielenkiintoista, mutta koska kieli tarvitsee aina kontekstin, on koulutehtäviinkin pystynyt toisinaan tuomaan mukaan myös omia kiinnostuksenkohteita.

Lempparikurssit ovat tainneet kuitenkin löytyä markkinoinnin puolelta, mistä jo fuksivuonna löysin itselleni sivuaineen. Sitä en olisi etukäteen arvannut, sillä lukiossa mua ei kauppis kiinnostanut millään muotoa. Olin (olen) matikassa tosi huono ja taloustietokaan ei silloin oikein napannut, joten en osannut arvata, että sieltä voisi löytyä mulle jotain. Markkinoinnista oon kuitenkin tykännyt, eikä siellä onneksi ole tähän mennessä matikkaa kyselty! Tämän lisäksi olen jo melkein koonnut itselleni sivuainekokonaisuuden hallintotieteiden perusopinnoista, mutta niitä en varmaankaan lue enempää.

Kieltenopiskelijana, joka ei tähtää opettajaksi eikä kääntäjäksi, humanistin työllistyminen pyörii tietysti ajoittain mielessä. Mikä musta oikein tulee isona? No, elättelen toivoa, että kieliin yhdistetyt kauppa- ja hallintotieteelliset sivuaineet voisivat tuoda mulle töitä esimerkiksi markkinointiin ja viestintään liittyen. Lisäksi opiskeluajan tavoitteissa siintää saksan kielen taitoni parantaminen ja johtamisviestinnän opintokokonaisuus.

Oon ehtinyt jonkin verran pohtia myös kandin jälkeen markkinoinnin maisterivaiheeseen hakemista. Se ei kuitenkaan ole välttämättä ihan helppoa käytännössä, joten en ole mitään hakupäätöksiä tehnyt. Seuraava siirto onkin jutella opinto-ohjaajan kanssa, jotta saisin vähän selkeyttä lähinnä työllistymistä koskien. Paikkakuntakin painaa jonkin verran vaakakupissa kaukosuhteen vuoksi, ja siksi, että Tampereelta on vaikea malttaa lähteä pois ihan heti. 😀

Yksi pieni haave mulla vielä on: lukukauden mittainen vaihto-opiskelu, mahdollisesti saksankielisessä maassa. Jos vaihtoon päättäisin hakea, tulisi sen aika luultavasti neljäntenä vuonna. Se vain tuntuu jotenkin hirveän isolta päätökseltä! Maisterivaihe on kuitenkin melkeinpä viimeinen järkevä hetki lähteä, joten sitä pitäisi sitten tosissaan miettiä kolmosvuonna.

Opintoja koskien on siis joitain tulevaisuudensuunnitelmia ja mahdollisuuksia, vaikka valmistumisen jälkeinen tilanne onkin melkeinpä täysi mysteeri. Työllistymiseen liittyen kaipaisin siis lisätietoa, edes hiukan konkreettisempaa päämäärää, jota kohti mennä. Liikaa ei kai pitäisikään miettiä – ehkä opintojen jälkeinen elämä järjestyy sitten omalla painollaan.

3

Vastaa