Kielten opiskelusta + pari vinkkiä

Kielet oli aina mun vahvimpia aineita koulussa, pärjäsin niin enkussa kuin ruotsissakin. Nykyään englanti on mulle aika neutraali viestintäväline: tärkeä osata, mutta jotenkin niin perus verrattuna muihin kieliin, haha. Neljänneltä alkanut valinnainen saksakin meni alkuun oikein kivasti, mutta ala- ja yläkoulun taitteessa koulu ei enää kiinnostanut kauheasti. 13-vuotias minä ei tykännyt ylimääräisistä oppitunneista eikä siitä, että sai saksan takia ottaa vähemmän muita valinnaisaineita.

Saksasta selvittiin vähäiselläkin lukemisella, mutta lukiossa en enää ottanut mitään ylimääräisiä kieliä. Siellä ruotsista tuli kuitenkin aiempaa selkeämmin mun paras aine, ja sitten päädyin lukemaan pohjoismaisia kieliä yliopistoon. Yliopistotasolla kurssit ovat kohdekielellä, joten ruotsin kanssa ollaan siinä pisteessä, että uudet sanat opitaan ja oikeakielisyyttä hiotaan nimenomaan kieltä käyttämällä, oikeastaan kurssin sisältöön katsomatta. Ei tehtäväkirjoja, vaan artikkeleita ja äidinkielitasoisia kielioppiopuksia. Kielikeskuksella voi kuitenkin aloittaa kokonaan uusiakin kieliä, joten ne kurssit muistuttavat puolestaan enemmän peruskoulun ja lukion kieltenopiskelua.

Motivaatio oli korkeakouluvaiheessa jo vähän eri tolalla kuin yläkoulussa, joten tokana vuonna jatkoin kielikeskuksella saksaa. Saksa oli germaanisena kielenä melko luonnollinen jatke ruotsille ja sen merkitys kauppakielenä painoi vaakakupissa myös, mulla kun on muun muassa se markkinoinnin sivuaine. Nyt, kun kesätyöt kärsivät koronasta, valitsin sitten sen ranskan kurssin, josta kerroin aiemmin. Uusi kieli vaikutti hauskalta tavalta täydentää ensi vuoden opintopistemääriä, mutta mun on jotenkin vähän vaikea perustella, miksi juuri ranska. Kielivalintoihin vaikuttavatkin varmaan paitsi hyödyt, myös jonkinlaiset syvemmällä olevat mielikuvat. Ääntäminen ainakin tarjoaa ihan erilaista haastetta kuin mun aikaisemmin opiskelemat kielet!

En ole vielä käynyt kumpaakaan pakollista sukukielikurssia, joten toinen pohjoismainen kieli lienee mun seuraava aluevaltaus. Oon joskus myös ajatellut, että saksan pohjalta olisi hauska opetella hollantia, koulun kansainvälisyysprojektissa opittujen kirosanojen ja random-fraasien lisäksi.

Ja jotta koko postaus ei käsittelisi pelkästään mun kieltenopiskelua, jaan pari tapaa, jotka ainakin mua ovat siinä auttaneet. Mun on kuitenkin pakko todeta, että muistan helposti sanatarkasti juttuja, joten se on varmasti vaikuttanut.

– Esimerkkilauseet. Kun muistaa vaikka jonkin ruotsin sivulauseen ulkoa, on sen pohjalta helppo muistaa, mihin kohtaan se inte tulikaan. Minä siis tajusin konsukiepre-säännön kunnolla vasta itse sanajärjestyksen opittuani. 😀

– Sanarimpsujen opettelu johonkin tiettyyn rytmiin. Tää auttaa esimerkiksi verbien taivutusmuotojen (esim. vilja, vill, ville, velat) ja pikkusanojen (esim. aus, bei, mit, nach, seit, von, zu) oppimisessa. Oon vetänyt varmaan kaikki verbikokeet tällä metodilla.

– Ihan perinteinen sanojen ”kysely” itseltä, esimerkiksi peittämällä toisen puolen tai sovelluksen avulla. Ainakin ruotsin kohdalla opin tällä tavoin aika tehokkaasti sanojen suvut (en/ett), koska suku vaikuttaa taivutukseen, mutta saksan kolme sukua ovat kyllä vielä pahemman kerran hakusessa.

Kielten opiskelu on hauska tapa kehittää itseään, siitä saa lisätäytettä CV:hen ja se voi avata uusia mahdollisuuksia esimerkiksi koulutuksen ja uran saralla. Voi myös jakaa lähipiirille ihmeellisiä nippelitietoja (”tiesitkö että saamen kielessä on yksikön ja monikon lisäksi kahta ihmistä tarkoittava monikko?”)

Mitä kieliä te olette opiskelleet, ja miksi juuri niitä?

5

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Sini

  Ah, ranska on niin mielenkiintoinen ja haastava kieli! Opiskelin sitä koko lukioajan ja kirjoitin myös sen ylioppilaskokeissa ja välillä kielen kanssa sai kyllä harmaita hiuksia 😀 Mutta se on niin kauniin kuuloista oikein lausuttuna ja kirjoitettunakin ihan supernättiä. Toivottavasti tulet kokemaan mielenkiintoisia hetkiä kielen parissa!

  Sanarimpsut erityisesti ruotsin verbeissä ovat täälläkin suunnalla auttaneet sanakokeista läpi! Ruotsissa niihin saa jotenkin tosi helposti muistettavan rytmin 😀

  1. jenniseveriina

   Uu siistiä et oot kirjoittanut ranskan! Mielenkiinnolla odotan, mitä haasteita se mulle tuo 😀 Rytmi auttaa kyllä verbien kanssa huomattavasti, sovelsin ruotsista opittua rytmitystä myös saksaan viime syksynä ja verbikoe onnistuikin yli odotusten ?

 2. viiavilhelmsson

  Tekisi mieli hirveästi opetella espanjaa, on niin kiehtova kieli vaikka onkin hankala! ?

  1. jenniseveriina

   Jep espanja on kyllä mielenkiintoinen kieli, ja puhujamääränsäkin puolesta varmasti myös tosi hyödyllinen! ?

Vastaa