Pakko laihduttaa

”Sulla on aika paljon tota ylipainoa… Kuten varmaan tiedätkin, se on luultavasti syynä kuukautisten pois jäämiseen. Sun täytyisi nyt ensin laihduttaa, ennekuin voidaan edetä asiassa. Palataan asiaan.”

 

Varmasti tosi moni ylipainoinen lapsettomuusasioissa apua hakenut on kuullut nämä ylläolevat sanat. Mä oon kuullut nämä monta kertaa ja eri lääkäreiltä. Ekat puoli vuotta, mua ei suostuttu auttamaan ollenkaan eikä juuri edes tutkimaan, koska ”olet vain lihava – laihduta”. Yksityiselle hakeuduttuani sain kuitenkin tutkimuksen ja diagnoosin PCOS – munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Lääkäri oli ihana ja lohdutti, että painon pudotus olisi nyt varmasti paikallaan ja auttaisi asiaan, MUTTA ÄLÄ OTA SIITÄ NYT STRESSIÄ! Nuo sanat lohdutti mua niin paljon, kun vihdoin tiesin miksi se laihduttaminen luultavasti on mulle niin hankalaa. Kun on ikuisuuden yrittänyt ja stressannut sitä, että ei ole menkkoja, ei ovulaatiota, eikä näin ollen voi tulla myöskään raskaaksi. Ja, että nämä edellä mainitut asiat onnistuisi täytyisi laihtua mutta se ei onnistu koska stressaan ja kroppa pitää kynsin hampain kiloista kiinni,  Oli niin ihanaa kuulla, että en vain ole epäonnistuja ja saamaton vaan vihdoin on joku syy miksi tämä on niin vaikeaa.

Sain vihdoin lähetteen lapsettomuuspoliklinikalle

Seuraavaksi pääsin sairaalaan tutkimuksiin, mutta mitään rakenteellista vikaa ei löytynyt, joten kyllähän se paino asia otettiin sitten taas puheeksi. Tällä kertaa kuitenkin kauniisti ja apua tarjoten, ei syyllistäen ja käskien. Pääsin juttelemaan syömisestä psykologin kanssa ja suljettiin syömishäiriö mahdollisuus pois.. Omasta mielestäni olisin ehkä kaivannut hieman enemmän apuja tähän asiaan, mutta aika lailla asia jätettiin roikkumaan ja mut oman onneni ojaan. Tässä on nyt kulunut viimeisestä käynnistä polilla puoli vuotta ja edellytyksenä hoitosuhteen jatkamiselle on 15kg painonpudotus, niin että BMI olisi 35.

En oikeastaan tiedä vaikuttiko seuraavan ajan ajankohtaan tämä korona vai ei, mutta sain sähköpostia että seuraava aika polilla olisi kesäkuussa. Se, mitä sitten tapahtuu niin mä en tiedä.

kotisalilla kuntokuva

Tällä hetkellä painoni on siis marraskuusta pudonnut sen noin 10kg ja 5kg olisi vielä matkaa. En usko, että sitä ihan kesäkuuhun mennessä saan, mutta nyt mulla on ravintovalmentaja taas apuna syömisasioideni kanssa. Katsotaan pystyykö ammattilainen auttamaan ja saadaanko me mun kroppa heräämään, sekä paino tippumaan.

 

Älä stressaa, mutta laihduta!

Tiedän, että useasti ylipainoisia kehotetaan lapsettomuusasioiden takia laihduttamaan. Samaan aikaan sanotaan, että älä stressaa niin kyllä se vauva sieltä tulee. Mä olen sitä mieltä, että tää on ihan mahdoton yhtälö! Ei ihminen, joka haluaa niin kovasti kuin tulla raskaaksi pysty olemaan stressaamatta. Varsinkin kun samaan aikaan takaraivossa huutaa ääni, että sun on pakko laihtua jos haluat lapsia.

Harvoin, ihminen onnistuu missään ainakaan lopullisesti jos se tehdään ase ohimolla pakolla. Tää on super vaikea asia, enkä oikein itekkään tiedä kuinka tähän kuuluisi suhtautua ja mikä on se oikea tapa ja polku.

Millaisia kokemuksia teillä on lapsettomuudesta ja ylipainosta?

-Jenni

6

This Post Has 8 Comments

 1. roosakoivula

  Kaikki voimat sulle laihdutukseen! Voin vaan kuvitella, ettei se helppoa ole. Lopussa kiitos kuitenkin toivottavasti seisoo <3

  1. Jasminiitta

   Toivon niin <3 Kiitos Roosa!

 2. Nonna

  Tuo kommentti ”älä stressaa, mutta laihduta”, ei pelkästään ole hankalaa lapsen saannin suhteen, vaan myös paino ei välttämättä putoa suuren stressin vuoksi. Toi on niin kulunut kommentti, älä stressaa, mutta koskaan ei tunnu olevan siihen apuja 😓

  1. Jasminiitta

   Juurikin niin! Ihankuin sen voisi noin vain lopettaa 🙁

 3. Alona

  Apua mitä kommentteja 🙈 Tseppiä, I feel u! 🙌🙌🙌

  1. Jasminiitta

   Kiitos <3 Joo joskus pistää miettimään ihmisten kommentteja…

 4. Vilhelmiina

  Toisen on aina helppo sanoa että mitä kuuluisi tehdä mutta näin isojen asioiden ääressä se ei niin helppoa kun moni sanoessa ajattelee. 😖

  1. Jasminiitta

   Näinhän se juuri on! 🙂

Vastaa

Close Menu