Pari sanaa rakkaudesta

Kotoilusta on syntynyt paljon keskustelua avioeroihin ja parisuhteiden kestävyyteen liittyen. Se herätti mut ajattelemaan mitä halu rakastaa ja rakkaus parisuhteessa yleensäkin itselle merkitsee.

Olen ollut yhdessä mieheni kanssa kuutisen vuotta. Kolme vuotta siitä ollaan oltu naimisissa. Mun mielestä tää on lyhyt aika koska vertailun kohteena on monet tuttavat kenen suhteet ja avioliitot on kestänyt kymmeniä vuosia. Olen saanut kasvaa sellaisessa ympäristössä missä aikuisiällä tapahtuneita eroja ei ole hirveästi ollut. Kasvatuksestani myös kumpuaa voimakkaasti ajatus kahden ihmisen välisen liiton arvokkuudesta. Olen todella kiitollinen siitä että mut on opetettu pitämään näitä asioita tärkeänä koska musta tuntuu että nykyisin lyödään hanskat tiskiin helposti ongelmia kohdatessa – on sitten kyse parisuhteesta tai elämästä muuten.

Mua ja Henkkaa yhdistää sama arvomaailma mutta luonteeltamme olemme monessa asiassa täydelliset vastakohdat! Mun mielialat ailahtelee jatkuvasti, rakastan keskusteluita, pohdin elämää aina hyvin useasta näkökulmasta katsottuna, välillä stressaan turhista, innostun helposti ja elän hyvin tunteellisesti – sanotaanko että mielialojeni puolesta elämäni on hyvin rikastuttavaa. 😀 Mieheni taas on todella tasainen, hän elää aina hetkessä eikä haastavista elämäntilanteista huolimatta ole kokenut ikinä olevansa vähääkään masentunut tai ahdistunut, hän ei jaksa jaaritella eikä edes osaa (onneksi) ajatella asioita liian vaikeesti. Koen että hänellä on harvinaislaatuisen optimistinen tapa elää ja kokea tätä maailmaa. Hän on ollut k o r v a a m a t o n mulle viimeisten vuosien aikana. En tiedä missä olisin jos selustaani ei olisi ollut turvaamassa järkkymätön ja äärimmäistä turvallisuutta ylläpitävä puoliso.

Ennen häntä elin todella railakasta elämänvaihetta jolloin yritin peittää turvattomuutta ja huonoa itsetuntoa aika hurjien valintojen avulla. Henkan tultua kuvioihin rauhoituin ja uskon sen täysin johtuvan siitä että koin ensimmäistä kertaa elämässä täydellisen hyväksynnän – sain olla juuri se kuka olen ja hän rakastaisi minua siitä huolimatta.

 

Yhdessä tai erikseen

Suhteemme aikana ollaan keretty käydä läpi aika isoja asioita missä yhteistä vahvuutta on kyseenalaistettu. Koen että parisuhteemme samalla haasteellisimpia mutta myös onnellisimpia aikoja on ollut vaikea kaksosraskaus, Adessan syntymä -, elämä – ja kuolema, Lianan raskaus – ja vauva-aika sekä ne ajat kun kamppailin mielenterveyteni kanssa.

Musta tuntuu ettei me olla keretty kriiseillä aikaisemmin ns. tavallisista käytäntöön liittyvistä jutuista mistä erimielisyyksiä voi helposti syntyä. Aikaisemmin kriisien tilalla on ollut elämään ja kuolevaan liittyvät murheet ja siksi nämä pienet ja arkiset nahistelut tuntuu nyt enemmän kuin tervetulleilta – se kertoo mulle siitä että olen vihdoin päässyt elämässä eteenpäin ja käsitellyt traumoja mitkä niin pitkään mua on häirinnyt.

Multa on usein kysytty miten voi selvitä noin ikävistä asioista. Vastaan aina että joko yhdessä tai erikseen. On pitänyt tehdä monia kertoja ihan tietoinen valinta siitä että pyrimme selvittämään nämä haasteet pariskuntana. Tietenkin kummankin on pitänyt käydä myös yksilötasolla matka itseestä mutta tuolloin täytyi ottaa myös huomioon toisen asema itsessä. Haluanko tehdä tämän yksin yksilönä vai yhdessä yksilönä. Hyvä parisuhde ei ole itsestäänselvyys eikä sitä sellaisena kuulu pitää. On jaksettava mutta etenkin haluttava tehdä ihan valtava duuni jotta voi pitää lupauksensa rakastaa toista – niin myötä kuin vastoinkäymisissäkin. Sen avulla voidaan parhaimmillaan kasvaa yhdessä vahvemmaksi. Niin meille on käynyt, ei sattumalta vaan siksi koska päätimme selvitä yhdessä.

 

Rakasta sellaisenaan

Jokaisella ihmisellä on oikeus kokea rakkaus niin että saa turvallisesti olla oma itsensä. Musta tää on yksi tärkeimmistä perustuksista terveelle parisuhteelle. Kun haluaa rakastaa toista vilpittömästi niin ei pitäisi kokea jatkuvaa tarvetta muuttaa häntä. Toisen erilaisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen on ensiarvoisen tärkeää – sen myötä on niin paljon helpompaa elää elämää yhdessä. Tämä vaatii säännöllisiä tilannepäivityksiä ja siksi kuulumisten kyselyä ei saisi missään tilanteessa väheksyä. Hyvää keskustelu yhteyttä ei pidetä ihan turhaan tärkeänä.

Me myös vanhenemme ja sitä kautta koemme vaikka minkälaisia muutoksia itsessämme ja tavassamme katsoa maailmaan. On varmaa että vaikka miten suunnittelisimme elämää haaveidemme näköiseksi niin universumi tulee sekoittamaan pakkaa ja laittamaan sinut sellaisiin tilanteisiin mistä et ikinä olisi voinut kuvitellakkaan itseäsi löytävän. Vaikka olisi saanut kumppanikseen maailman rakastettavimman, ihanimman, ymmärtäväisimmän ja itseään täydentävän ihmisen niin todennäköisesti pelkästään jo se että nämä kaksi ihmistä on kasvatettu hieman erilain – tuo jonkinlaisia haasteita yhteiseloon. Ja mikäli noissa tilanteissa ei olla varmoja siitä että halutaan yhdessä työstää näkökulmiamme, kasvukipujamme ja pyritään sovittaan itsemme edelleen yhtenäiseksi niin tiet voivat erkaantua hyvin helposti.

! Henkinen – ja fyysinen väkivalta parisuhteessa on ihan oma lukunsa enkä siksi liitä kirjoittamiani asioita siihen aihealueeseen. 

 

Nahistelun puolesta puhuja

Kyllä riitely kannattaa! Tämän pystyn allekirjoittamaan täysin. On jopa hieman virkistävää tapella koska jokaisesta kriisistä voimme aina oppia jotakin, joko sitten itsestä tai siitä toisesta osapuolesta. Musta on ihanaa kun pienen välien selvittelyn jälkeen voidaan taas todeta että yhdessä tästäkin selvittiin. Mutta riitely tapaakin on hyvä työstää, etenkin silloin jos huomaa jatkuvasti satuttavan toista omalla ulosannilla. Harva ihminen jaksaa tyynen rauhallisesti jatkuvasti olla verbaalisena roskakorina. Varsinkaan jos näitä tilanteita ei myöhemmin käydä läpi saatikka pyydetä omaa käyttäytymistään anteeksi. Ja siksi edelleenkin painotan puhumisen ja avoimuuden merkitystä.

Mulla itsellä on ollut hieman haastava tuoda näkökulmiani esille ilman menettämisen pelkoa koska menneisyydessäni on tilanteita mitkä teki musta tosi hienovaraisen ja antoivat aihetta pelätä yksin jäämistä. On vaatinu aikamoisen koulutuksen pystyä luottamaan siihen ettei toinen ole lähdössä minnekään vaikka toisinkin mielipiteeni esille kärkkäämmin. Olen kyllä niin onnekas kun saan jakaa elämääni terveessä suhteessa.

Mua kiinnostaisi ihan hirveästi tietää oletteko te havainneet samoja asioita kuin itse ja mitä asioita te pidätte tärkeinä parisuhteen saralla? 🙂 Voitte vastailla joko täällä tai instagramin puolella @janika.alexsndra.

Ihanaa alkanutta viikkoa jokaiselle!

 

❤ Janika

11

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Vilhelmiina

  Mä koen myös että jokainen riita ja välien selvittely on vain vahvistanut mun omaa suhdetta, samoin kuin tietysti ulkopuolelta tulevat vastoinkäymiset.
  Ihanaa että olet löytänyt ihmisen jonka kanssa on hyvä olla ❤️

  1. janikalindroos

   Se on kyllä suuri voimavara jos tietää et pystyy välillä taisteleen vähän hurjemminki ilman sellasta erkaantumisen pelkoa. Ihana kuulla että sullakin on elämässä sellainen ihminen.❤️

 2. Niina

  Ihana, rehellinen teksti, herätti kyllä ajatuksia. Itekin havahtunut siihen, että jos haluaa että parisuhde voi hyvin, pitää nimenomaan itse tehdä asioita ja valintoja sen eteen, ja ei voi odottaa että se toinen muuttuu.

  Nyt nuorena vaikka tuntuu yleensä siltä että meillä menee yhdessä hyvin ja nyt ei oo huolta parisuhteesta niin ajattelee että sitä työtä yhteiselämän eteen haluaa tehdä jo nyt vaikka rakastaminen tuntuu ”helpolta”.

  Niinku kirjoitit niin avoimuus ihan joka asiassa on mun mielestä yks tärkeimmistä jutuista. Ite minkä oon hoksannu niin omat oletukset toisen ajatuksista menee usein pieleen ja siksi pieniltä tuntuvatkin asiat pitää sanoa ääneen. Haluaakin ajatella (sun teksti vahvisti asiaa) että mistä vaan voi selvitä yhdessä jos ottaa avoimesti asioita puheeksi, riitelee ja selvittää asiat kunnolla.

  1. janikalindroos

   Kiitos viestistä. ❤️ Näitä kyllä kannattaa aina välillä miettiä niin muistaa taas mikä merkitys sillä omalla ja toisen panostuksella on. Nimenomaan, se on kyllä ihana ku voi turvallisesti tapella ja sit sopia. Tärkeitä asioita nostit esille tässä ❤️

Vastaa