Korsetti kuntoon! (osa 2)

*Postaus tehty yhteistyössä Naisten hyvinvointikeskus Tuntuman kanssa.

Noin kolme kuukautta sitten olin aika varma siitä että minulle on tullut synnytyksen jälkeen erkaumaa vatsalihaksiin. Tämän myötä varasin ajan äitiysfysioterapeutille Naisten hyvinvointikeskus Tuntumaan.

Tästä aiheesta kirjoitin ensimmäisessä Korsetti kuntoon – postauksessa enemmän. Tuolloin sain hyvät ohjeet siihen miten voin alkaa kuntouttamaan vatsalihaksiani niin että opin käyttämään niitä ilman erkauman syntymisen riskiä. Samalla aloitin erityisesti synnytyksestä palautuville äideille suositellun Hypopressive – kurssin minkä avulla voidaan tehokkaasti ja turvallisesti vahvistaa keskivartaloa, tästäkin kerron tarkemmin Korsetti kuntoon! (osa 1) – postauksessa.

Nyt kurssi on käyty loppuun ja olen uskaltautunut treenaamaan rohkeammin myös keskivartalon lihaksia. Tän ”kuntoutus jakson” myötä minulle on syntynyt paljon vahvempi olo kehoon! Vatsalihakset alkaa tuntumaan enemmän omilta eikä ryhti läsähdä vaikka olisinkin rasittanut kroppaani treenin merkeissä. Hiljalleen olen myös aloittanut peruskunnon kehittämisen juoksun merkeissä.

Kurssin avulla opin myös ymmärtämään paremmin oikeanlaisen hengitystekniikan merkityksen niin urheillessa kuin muussakin arjessa. On ollut mukava huomata että automaattisesti esimerkiksi stressi tilanteessa rauhoitan itseäni hetkeksi pysähtymällä ja ottamalla muutaman oikeen syvän, tietoisesti palleasta asti lähtevän hengähdyksen. Yllättäen myös kiinnitin huomiota siihen että laulaminen on jotenkin helpottunut! Ruukaan usein hoilailla tai hymistä kotona ja Hypon aloittamisen jälkeen äänen tuottaminen on tuntunut paljon vaivattomammalta.

Tärkein juttu mulle oli kuitenkin se varmuuden tunne mikä syntyi tämän käynnin ja näiden harjoitteiden tekemisen jälkeen. On ihanaa tuntea taas oma keho sellaisena kuin sen on tottunut tuntemaan! Sain korvaamattoman tuen fysiikkaan liittyviin tavoitteisiini Tuntuman asiantuntevalta fyssarilta sekä hypopressive – kurssilta ja siksi voisin suositella siellä käyntiä ehdottomasti ilman yhteistyötäki jokaiselle synnyttäneelle äidille!

Otin huvikseni ennen – jälkeen mitat. Ennen kunnon vatsalihastreenejä ja hypopressive kurssia vyötärö oli 68 cm ja pari kuukautta tämän jälkeen 66 cm. Navan alue oli 77 cm ja myöhemmin 74 cm. Joten pientä muutosta on siis tapahtunut tämän käynnin jälkeen!

Täytyy mainita että olen ehkä pari kertaa aikaisemmin itsestäni ottanut mittoja. En halua enkä edes jaksaisi määritellä itseäni painoa ja senttimetrejä tarkkailemalla. Olen elänyt teini-iässä monen vuoden ajan syömishäiriön kanssa ja huomaan sen vaikuttavan syömiskäyttäytymiseeni edelleen jollain tapaa. Enkä sen vuoksi edes uskaltaisi ryhtyä liian neuroottiseksi ulkoisen olemukseni tai syömisen suhteen. Mun on paljon turvallisempaa suhtautua itseeni keskittymällä olooni juuri tällaisena kuin olen ilman ulkoisten tekijöiden aiheuttamia paineita, eihän tämä aina onnistu mutta se on pyrkimykseni. Rakastan sitä tunnetta kun pystyn ajattelemaan selkeästi, mieli on virkeä ja fyysinen olotila vahva. Mieluisan liikunnan ja sitä tukevan hyvän ja tasapainoisen ravinnon avulla se on mun kohdalla hyvin saavutettavissa!

 

Äitiysfysioterapeutti vastaa

Sain Tuntuman äitiysfyssarin ammattitaidon tukemana mahdollisuuden tehdä kyselyn Instagramissa liittyen äitisfysioterapiaan, synnytyksestä palatumiseen, erkaumaan ja lantionpohjalihaksiin sekä raskauden aikaiseen liikuntaan – liittyen. Tässäpä sitten olisi Sofian vastaukset!

1. Mitä on äitiysfysioterapia ?

Äitiysfysioterapia on ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa fysioterapiaa, jolla tuetaan raskausaikaa ja synnytyksestä palautumista.

2. Milloin tulisi hakeutua äitiysfyssarille? Mitkä on varoittavat oireet?

Äitiysfysioterapiaan kannattaa tulla, mikäli epäilet vatsalihasten erkaumaa, kärsit virtsan-, kaasun – tai ulosteenkarkailusta, sinulla on ryhtiongelmia/kipuja lantiossa/alaselässä/häpyliitoksessa, sinulla on paineentunnetta lantionpohjassa, olet hukassa oman kehosi kanssa tai et tiedä miten lähteä liikkeelle synnytyksen jälkeen.

3. Pitääkö kaikkien synnyttäneiden käydä ainakin yhdesti äitiysfysioterapeutilla? Miksi se olisi suositeltavaa?

Sanotaanko että kaikki käynnistä varmasti hyötyisivät, vaikkei synnytyksestä olisi sen kummempia oireita jäänytkään. Monet hakevat varmistusta siihen, että onhan kaikki ok. Jälkitarkastuksessa palautumista ei tutkita niin tarkkaan ja mikäli mielii aloittaa iskuttavaa liikuntaa (juoksu, rankat ryhmäliikunnat, pallopelit ym) on keskivartalon ja lantionpohjan tilanne hyvä tarkistuttaa ettei palautuminen hidastuisi.

4. Voiko raskauden jälkeen erkauman tutkia ns. kotikonstein?

Helppo kotitesti on vatsamakuulla tehtävä pieni vatsarutistus. Mikäli tässä vatsalihasten väliin jää kuoppa tai keskilinjaan tulee ”patonki”, voi kyseessä olla erkauma. Kotitesti on aina suuntaan-antava eikä anna todellista kuvaa tilanteesta. Myös kova ja pömpöttävä vatsa, selkäkivut ja ryhdin kannattelemisen ongelmat voivat olla oireita erkaumasta.

5. Millainen liikunta vahvistaa lantionpohjaa?

Lantionpohjalle kannattaa tehdä omaa, spesifiä treeniä. Kuitenkin liikunta, mikä parantaa keskivartalon voimaa ja kehon kannattelua, vahvistavat samalla lantionpohjaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lihaskuntoharjoittelua.

6. Mitä mieltä olet geishakuulista tai vastaavista?

Geishakuulat vahvistavat lantionpohjalihasten kestävyyttä. Ne sopivat erityisesti naisille, jotka eivät muista treenata lantionpohjaa muutoin. Kuulilla saadaan ihan kunnon voimatreeniä lantionpohjalle! HOX! En suosittelisi niitä henkilöille joilla on epäilys lantionpohjan kireydestä.

7. Mistä tietää että osaa jännittää lantionpohjalihakset oikein?

Mikäli virtsansuihkun katkaisu onnistuu, oikeat lihakset aktivoituvat. Tähän ei kuitenkaan jäädä treenaamaan, jotta rakko tyhjenee kunnolla.

8. Millaisia keinoja on synnytyksen jälkeisen lantion ”löystymisen” avuksi? Lantioon sattuu etenkin lattialla maatessa.

Löystymiseen vaikuttavat raskaus – ja imetysajan hormonit. Häpyliitoksen vahvistaminen helpottaa usein löysyyttä. Yksinkertainen harjoitus tähän on lantion nosto selinmakuulla + pallopuristus jalkojen välissä ylänoston aikana.

9. Mistä johtuu alaselkäkipu synnytyksen jälkeen? Mistä tiedän minkälaista liikuntaa voisin silloin harjoittaa? Takana on kaksosraskaus ja synnytyksestä aikaa pari kuukautta.

Alaselkäkipu synnytyksen jälkeen voi johtua mm. kudosten löysyydestä, heikosta keskivartalon lihaksistosta, kuormittavasta kanto – ja imetysasennosta, huonosta ryhdistä, kiristävistä arvista tai vatsalihasten erkaumasta. Tilanne kannattaisi tutkia tarkemmin.

Kiitos kysymyksistä, toivottavasti saitte näiden avulla vastauksia ja jonkinlaista mielenrauhaa siihen liittyen miten jatkossa tulisi toimia 🙂 

Tän kuvan merkeissä muistuttaisin meitä jokaista pitämään itsestä huolta sellaisten asioiden merkeissä mitkä ennemminkin antavat kuin ottavat energiaa 🙂 Oikein ihanaa sunnuntaita jokaiselle! Täällä paistaa aurinko ja mittari menee plussan puolelle jotenka on jälleen mahti keli painella pihalle ja nauttia näistä mahtavista kevät ilmoista 🙂

 

❤ Janika

5

Vastaa