Korsetti kuntoon! (osa 1)

*Postaus on tehty yhteistyössä Naisten Hyvinvointikeskus – Tuntuman kanssa.

Kuukausi sitten kokeilin tehdä vähän haastavampia vatsalihasliikkeitä ja huomasin pienen patongin muodostuvan vatsalihaksien keskellä olevan jännesauman kohdalle.

Noh, tapani mukaan säikähdin ja haaveet kevään crossfit – kurssista murenivat silmissä. Muutaman viikon ajan yritin chillata ajatuksen suhteen ja tutkiskelin itsekseni jännesauman vahvuutta ja vatsalihaksien väliä. Netistä ja neuvolasta saamien tietojen perusteella tein diagnoosin siitä että navan yläosassa oli enemmän rakoa kuin rinnan kohdalla tai navan alapuolella enkä osannut jännittää keskivartaloa ilman harjanteen syntymistä.

Treenaan Valmennuskeskus Voimalassa Oulussa ja siellä oltiin jo useampaan kertaan suositeltu käymään Tuntumassa mikäli erkaumaan liittyvät asiat mietityttää. Niimpä varasin ajan ja viime viikolla lompsin vastaanotolle.

 

Äitiysfysioterapiaa Naisten hyvinvointikeskus Tuntumassa

Naisten Hyvinvointikeskus Tuntuman erityisosaamisiin kuuluu vatsalihasten erkauman ja lantionpohjan kuntoutus, naisten personal training – valmennukset sekä raskausajan ja synnytyksen jälkeinen harjoittelu.

Mua tutki fysioterapeutti Sofia Vesa, joka on erikoistunut äitiys – ja lantionpohjan fysioterapiaan. Hän on myös naisten valmennukseen erikoistunut personal trainer.

Koska olen liikkunut paljon ennen raskautta – raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen niin liikunnalliset taustani, synnytys kokemukset ja tavoitteet fysiikan suhteen kartoitettiin huolella. Sen jälkeen erkauma tutkittiin sekä ultralla että vatsalihaksia tunnustelemalla lepo – ja aktiivisuus vaiheessa. Mun ongelmana oli selkeesti se etten osannut jännittää syviä vatsalihaksia oikealla tavalla. Oli yllättävää että tämä tuli ilmi tehdessäni kevyitä jännitysharjoituksia kun taas punnertaessa asian kanssa ei ollut suurempaa ongelmaa.

Sain kuitenkin huokaista helpotuksesta! Erkaumaa ei ollut ja jännesaumakin tuntui napakalta kun opin jännittämään keskivartalon oikein. On ollut huojentavaa jatkaa liikkumista koska nyt oikeesti tietää mitä tonne korsetin puolelle kuuluu ja taskusta löytyy turvallisia ja tehokkaita keinoja vatsalihasten vahvistamiseen.

Mua kiinnostaa ihan hirveästi ihmisen kokonaisuus ja äidiksi tultuani tämä on vain lisääntynyt koska oma kroppa on käynyt niin suuria ja ihmeellisiä muutoksia läpi. Arvostan monipuoliseen ja tutkittuun tietoon perustuvaa ammattitaitoa ja se kyllä välittyi Tuntuman henkilökunnasta. Olin ihan kuunteluoppilaana koko tän käynnin ajan! ? Kattavan tiedon saannin lisäksi mulle jäi erityisen hyvä fiilis myös siitä että mua kohdeltiin just mun tilanteen ja tarpeiden mukaisesti. Olin edeltävät yöt valvonut lähes kokonaan ja sen takia kommunikointi mun puolelta oli hetkittäin naurettavan epämääräistä. Sympatian saaminen tuntui erityisen hyvältä 😀

Tällä on menty viime kuukaudet, sekava nuttura kireellä ja litra tolkulla kahvia!

 

Tiesitkö että..

Erkaumaan liittyen normaalit mitat on

Rinnan kohdalla 0,9 cm – 1 cm (mulla 0.6 cm)

Navan yläosa 2,5 cm – 2,7 cm (mulla 0,8 cm)

Navan alaosa 0,9 cm – 1 cm (mulla 0,5 cm)

! Hyvin usein fysioterapiaan mennään vasta kun kiputiloja on alkanut jo syntymään. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, äitiysfysioterapiassa voi käydä vaikka synnytyksestä olisi kymmeniä vuosia aikaa! Sieltä saa apua muun muassa karkailuongelmiin, keskivartalon tuen puutteeseen, vatsalihasten erkauman – ja gynekologisten laskeumien kuntoutukseen.

! Raskausaikana tehdyissä, kovissa treeneissä aiheutetaan painetta jännesaumaan. Haurastuminen  voidaan nähdä vasta synnytyksen jälkeen ja mikäli sauma haurastuu kovasti, kasvaa riski vatsalihasten erkaumalle.

-> Oma kokemukseni on se ettei tästä asiasta ole puhuttu mulle neuvolakäynneillä ollenkaan, luotin siihen tietoon että kyllä se kroppa kertoo kun on tehty liian raskasta treeniä.  Ja koska kipuja ei ole ollut enkä ollut tietoinen ns. näkymättömän rasituksen haitasta niin olen treenannut aivan liian kovalla teholla viime raskaudessa. Muistan vatsani jännittyneen ja menneen soikean muotoiseksi treenin aikana useampaan otteeseen, tätä pyritään välttämään synnytyksen jälkeen mutta niin ei saisi käydä myöskään raskausaikana treenatessa!

! Vääränlaisesta vatsan jännittämisestä voi aiheutua turhaa painetta lantionpohjaan, mikä provosoi karkailuongelmia sekä laskeuman syntymistä. Väärin opeteltu aktivaatio ei myöskään tue kehoa riittävästi minkä vuoksi esimerkiksi loukkaantumisriski kasvaa ja suoritustekniikat kärsivät.

-> Mun ongelmassa oli siis kyse tästä.

! Hyväkuntoisten äitien kivuliaat synnytyskokemukset liittyvät yleensä siihen ettei lantionpohjaa osata rentouttaa synnytyksen aikana tarpeeksi. Hyväkuntoisuus itsessään ei ole syy siihen vaan se että lantionpohjalihaksissa ja lantiossa/keskivartalossa voi olla ”voimaa” taistella rentoutumista vastaan.

-> Oiskohan sitte ollu tästä kysymys ensimmäisessä synnytyksessä koska se oli ihan k a m a l a kokemus,  vaikka vauva oli yli puolet normaalikokoista pienempi..

! Pidätyskyvyttömyys sekä ulostaessa että virtsatessa, lantionpohjan kiputilat, selkäkivut tai hankaluudet seksielämässä voivat liittyä myös lantionpohjalihasten yliaktiivisuuteen tai kireyteen. Myös kireyksiä voidaan hoitaa oikeaoppisilla kuntoutusmenetelmillä!

! Se ettei äidin syke liikuntasuorituksen aikana saisi nousta yli 140 lyöntiä/min on vanhaa tietoa. Sykevaihtelut ovat erittäin suotavia mutta yli 15 min harjoitusta ei kannata tehdä maksimisykkeillä.

-> Tää oli mulle uusi tieto. Olin kyllä onnesta soikeana tän kuullessa koska rakastan syketreenejä ja mikäli joskus vielä odotan vauvaa niin voin jatkaa  sen nostattelua rauhallisin mielin 🙂 🙂

 

LPF Hypopressive

Uniongelmien vuoksi olen halunnut aloittaa joogan jo pidemmän aikaa. Tämän lisäksi kevään tavoitteena on palautua kunnolla synnytyksestä eli saada vatsalihakset ja lantionpohja vahvaan kuntoon jotta kehoon palautuisi kokoaikainen hallinnan tunne.

Kävin tiistaina ensimmäistä kertaa Hypopressive eli Low Pressure Fitness – kurssilla missä tähän aiheeseen paneudutaan minulle täysin uudenlaisilla metodeilla. Sen lisäksi että keskivartalo vahvistuu niin saan samalla tunnin edestä hengitysharjoituksia sekä kehonhuoltoa, ne on olennaisessa osassa tätä lajia harjoittaessa.

Hypon avulla saadaan vahvistettua lihastonusta sekä ryhtiä, lisättyä voimaa keskivartaloon sekä näiden sivutuotteena vyörätö kapenee ja aineenvaihdunta parantuu. Mua tässä kiehtoi kuitenkin eniten se että säännöllisellä Hypopressive harjoittelulla ollaan saatu kuntoutettua jopa lieviä gynekologia laskeumia ja vatsalihasten erkaumaa ilman kirurgisia toimenpiteitä! Ja vaikkei itsellä näitä olekaan niin koen hyötyväni tästä kovasti koska olen muutaman vuoden sisään käynyt läpi kaksi raskautta ja synnytystä.

Harjoittelu perustuu lihaskalvojen kiristymiseen keskivartalon alueella. Tämä tapahtuu täysin vatsalihakset rentoutuneena minkä vuoksi se onkin erityisen turvallinen liikuntamuoto synnytyksestä palautuville naisille. Myös raskaana tätä voidaan harjoittaa, kuitenkin ilman apneoita hengityksen pidättämisen vuoksi!

Tunnilla herättelimme kehoa avaamalla lihaskalvorakenteita ja tekemällä liikkuvuusharjoituksia. Itse harjoittelu koostuu erilaisista hengitys – ja liikesarjoista sekä alipainehengityksestä eli apneasta. Suomessa tämä treenimetodi ei ole vielä kovinkaan tuttu mutta länsi-Euroopassa tätä käytetään paljon, erityisesti kilpaurheilijoiden piireissä.

Täytyy sanoa että oli varmasti ainutlaatuisin ja erikoisin treenimuoto mitä olen kokeillut mutta innoistuin tästä kovasti enkä malta odottaa seuraavia tunteja! Niinku kuvista näkyy niin treeni asennot ei ole kovin perinteisiä ja kun harjoittelin apneaa niin kurkusta pääsi mitä kummallisempia korahteluita, mutta oli hauskaa heittäytyä ihan kunnolla! 😀

Mielenkiinnolla odotan miten harjoittelu tulee vaikuttamaan mun keskivartalon hallintaan. Pakko myöntää että oon tosi huono huoltamaan kehoa ja sen vuoksi iiisona plussana koen sen että nyt mun ei tarvi joka ilta pakottaa itseä tekemään palauttavia harjotteita koska näillä tunneilla sitä tehdään paljon, saan siis monta kärpästä yhdellä iskulla 😉

 

♥ Janika

14

Vastaa