Alkuvuoden kuulumisia

Yhtään tilannetta kaunistelematta tammikuun ensimmäiset päivät on ollu kamalia mun ja Lianan vähäisten yöunien takia. Sen myötä päätettiin aloittaa unikoulu meille molemmille. Onneksi nää pohjanoteeraukset on tullu tutuksi lähiaikoina ja olen oppinut itsestäni sen että tie ylöspäin löytyy parhaiten kunnon syöksykiidon jälkeen vaikka silti viimeaikoina on tuntunut että vähempiki riittäisi. Mutta silleppä ajatukselle ei tän enempää kannate tilaa antaa 🙂

@evevaaraphotos

 

Vähäiset yöunet ei johdu pelkästään Lianasta vaan tilanteeseen oman lisäpainonsa on tuonut minua jo lähes kymmenen vuotta vaivannut unihäiriö. Olen kärsinyt uniongelmista yläasteelta lähtien.

Unettomuutta on yritetty hoitaa lukuisten uni- , nukahtamis – ja masennuslääkkeiden lisäksi terapialla ja erilaisilla rentoutumis menetelmillä. Lääkitys ei ole missään vaiheessa ratkaissut tätä ongelmaa, olen saanut niistä avun ainoastaan silloin kun on pitänyt katkaista pitkään jatkunut valvomiskierre. Minun kohdalla se tarkoittaa sitä että vaikka olisin kuinka väsynyt niin en yksinkertaisesti vain nukahda, tämä kaava voi pahimmillaan jatkua kuukausia. En tietenkään ole valvonut kuukausia putkeen mutta yöt ovat tätä luokkaa; 2-4h nukahtamiseen, 2h syvempää unta ja aamuyön viimeiset tunnit n. puolen tunnin välein heräillen.

Jokainen on varmasti jossain vaiheessa kokenut huonoja öitä ja tietää minkälainen hirviö hyvästäkin tyypistä voi kuoriutua silloin kun tarpeeksi väsyttää. Kuukausia jatkunut, muutamien tuntien katkonaiset yöunet on kyllä tehny tehtävänsä minun kohdalla. Muisti pätkii, pää on jatkuvasti kipeä, ahdistaa, pulssi huitelee taivaissa ja lihakset kramppaa, hienomotoriikka on jumissa ja siitä syystä tiputtelen tavaroita, levitän kahvinpurut lattialle lähes joka aamu ja sitten hermostun ihan totaalisesti, tyynyt lentelee ja tekis mieli laulattaa nyrkkiä. En mielellään ole sosiaalisissa tilanteissa tämmöisen univajeen kanssa koska en ole tunnistettavissa siihen Janikaan kuka minä oikeasti olen.

Viime sunnuntaina tuli pitkään odotettu pohjakosketus ja silloin päätin että nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni ja laittaa asiat uuteen järjestykseen. Uni ja palautuminen on vihdoin kaiken muun edellä, treenataan sitten kun nukutaan paremmin. Onneksi olen muuten pysynyt terveenä ja pystyn kävelemään tai tekemään kevyttä aerobista. Nopeesti sitä kyllä silti alkaa kaipailemaan kunnon hiki jumppaa.. mutta näillä mennään nyt seuraaviin kunnollisiin yöuniin asti 🙂

 

Suunta ylöspäin

Olen ymmärtänyt vaalia hyvää terveyttä jo monia vuosia mutta vanhemmaksi tulon myötä se tuntuu entistä tärkeemmältä. Väsymyksen takia en ole jaksanut olla niin hyvä äiti, vaimo ja ystävä kuin olisin halunnut, enkä missään nimessä aio tyytyä tähän tilanteeseen. En aio tottua siihen että Lianan hoitaminen tuntuu joka päivä suoriutumiselta.

Toivon ja haluan uskoa että tämä vuosi tulee olemaan mulle todella antoisa! Monen vuoden tauon jälkeen minulla on elämäntilanne missä voin oikeasti keskittyä omien haaveiden toteuttamiseen. Kalenterista löytyy monia mielenkiintoisia projekteja, yhteistöitä, opiskelua ja uusia harrastuksia. Olen kaikista mahdollisuuksista aivan äärettömän kiitollinen. Näistä asioista en olisi osannut edes haaveilla muutamia vuosia sitten. ❤

@evevaaraphotos

 

Arki tulee muuttumaan ja vaikka tiedossa onkin pelkästää kivoja asioita niin tiedän muutoksien vaativan sopeutumista sekä itseltäni että muulta perheeltä. Tämänkin vuoksi haluan olla mahdollisimman energinen ja ahkera oma itseni. Koska silloin kun tosissaan ryhdyn johonkin niin haluan pystyä antamaan itsestä 100% panostuksen sille mitä teen!

Pidän elämää ainutlaatuisena ja arvokkaana mahdollisuutena vaikka se välillä antaakin kohtuuttoman tuntoisia haasteita, realistisena tiedän että niitä tulee myös vastaisuudessa. Onnekkaana mulla on kuitenkin jo nyt taskussa ihan hirveä määrä kokemuksen tuomia, minulle sopivia keinoja selvitä niistä.

Eli eiköhän tämä taas tästä lähde suttautumaan!

@evevaaraphotos

Mikäli teillä on kokemuksia unettomuuteen liittyen ja olette löytäneet keinoja sen hallitsemiseen niin haluaisin enemmän kuin mielellään kuulla niistä! ❤

Blogin lisäksi mut saa kiinni instagramin @janika.alexsndra tai spostin janika.laivamaa@gmail.com kautta.

❤ Janika

 

11

Vastaa