Paras välipala on ei välipalaa

Sami Sundvik julkaisi Instagramissa taannoin osuvan kuvan kuvateksteineen. Vaikka Sami viittaakin tässä ketoosi- tai VHH-ruokavalioon, allekirjoitan täysin mielipiteen välipaloista – paras välipala on se, että ei syö ollenkaan välipaloja.

Suomalaisista ravitsemussuosituksista lähtien paasataan välipalan (”joita voi tarvittaessa olla 1-2 päivässä”) sisällyttämisestä ruokavalioon – ateriarytmin tulee olla tasainen, noin 3-4 tunnin välein ja siihen kuuluvat aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Jokainen on varmasti kuullut tämän jo viimeistään ala-asteella, ellei sitten aiemmin. Säännöllinen ruokailurytmi on tottakai tärkeää, mutta esimerkiksi syöminen ehdottomasti kolmen tunnin välein ei ole perusteltua. Mikäli kuitenkin syöt pieniä aterioita, jotka eivät ole sisällöltään ehkä parhaita mahdollisia, pääsee verensokeri mitä ilmeisimmin tässä kohtaa laskemaan, mistä seuraa sekä nälkä, että kiukku (=nälkäkiukku). Aineenvaihdunnan kannalta kolmen tunnin välein syöminen ei ole mitenkään perusteltua, kuten Sami julkaisussaan toteaa. Syödyn ruoan pilkkominen, prosessoiminen ym. sulattaminen vie kyllä energiaa, mutta lähtökohtaisesti aineenvaihdunta ihmisillä kyllä pelittää ihan koko ajan, syöt kolmen tunnin välein tai et. Se, että kannat kaikki päivän ateriasi muovikipoissa mukanasi ja syöt fanaattisesti kolmen tunnin välein ja selittelet muille, että mun tarvii nyt syödä ettei aineenvaihdunta hidastu (etenkään, jos olet fitnesskilpailija kisadieetillä), ei ehkä ole perusteltua 🙂 tietysti ymmärrän, että tällaisessa tilanteessa saattaa oikeasti olla nälkäkin. Mutta syöminen aineenvaihdunnan ylläpidon takia – ei, ei ja ei.

ruoka_ruokavalio_ateria_hiilihydraatti_proteiini_rasva_fitness_ruokaa

Olen toki itsekin aiemmin syönyt välipaloja ja ruokaillut esimerkiksi juurikin viisi kertaa päivässä. Yläasteella, aikana jolloin en tiennyt salitreenaamisesta vielä mitään, saatoin tulla koulusta kotiin ja syödä välipalaksi pienen kulhollisen sokerijogurttia sokeroidulla kaakaojauheella. Ja olisiko joukossa kenties ollut banaaniakin. Toinen mieleen jäänyt välipala-/ruokavaihtoehto on ollut nuudelit – tiedättehän ne Mama -nuudelit, jotka löytyvät kaupasta yksittäispakattuina ja maksavat ehkä 50 senttiä. Salitreenin alkuaikoina, kun tein tämä hommaa ominpäin, noudatin tarkkaan viiden aterian ateriarytmiä. Treenasin pääsääntöisesti iltapäivällä, jolloin alla oli kolme ateriaa. Ennen treeniä söin välipalan, joka ainakin yhdessä versiossa sisälsi riisikakkuja, leikkelettä, banaania ja BCAA:ta. Jossain kohtaa olin myös maitorahkan suurkuluttaja, luonnollisestikin. Välipala saattoi olla maitorahkaa mehukeitolla ja pakastemarjoilla.

Valmentajan hankkimisen jälkeen sain ensimmäisen ruokavalioni, joka oli koostettu edelleen viiden aterian mukaan – onhan se toki useimmille ihmisille varsin toimiva päivärytmin kannalta. Päivän kolmas ateria, eli se niin kutsuttu välipalan paikka, koostui puuroannoksesta lisukkeineen ja oli tarkoitettu treenin jälkeiseksi ateriaksi. Samaa perusrunkoa noudatin pitkään, kunnes jossain kohtaa oma päivärytmi alkoi hieman muuttumaan, enkä saanutkaan mahdutettua päivään kaikkia viittä ateriaa. Jokaisen aterian syöminen vähintään kolmen tunnin aikavälillä olisi venyttänyt viimeistä ateriaa ja nukkumaanmenoa, joka myöskin on aivan typerää (eli ei voi käydä tarpeeksi ajoissa nukkumaan, koska pitää odottaa, että ehtii syömään viimeisen aterian ajallaan). Tässä kohtaa aloin yhdistelemään aterioita ja pääsääntöisesti toteutin sen niin, että yhdistin päivän kaksi viimeistä ateriaa yhdeksi isommaksi setiksi. Tätä olen itseasiassa tehnyt paljonkin, vaikkei sekään ehkä fiksuin tapa ole – nimittäin kaudesta ja ruokamäärästä riippuen se annos saattaa olla aivan jäätävän iso. Ruoka kyllä uppoaa, mutta onko fiksua vetää itseään aivan ähkyyn, on eri asia 😀

ruoka_ruokavalio_ateria_proteiini_rasva_fitness_ruokaa_ruoka_salaatti_kananmuna_lehtikaali_foodgasm

Koskaan valmennuksen aikana (joulukuusta 2016) ei puhuttu välipaloista tai iltapaloista. Kaikki ruuat olivat aterioita, oikeaa ruokaa. Ei välipalaksi riisikakkuja tai leipää kalkkunaleikkeleellä saatika proteiinipatukoita tai proteiinisheikkiä cashewpähkinöiden kanssa. Ei pieniä naposteluaterioita pikkunälkään, vaan oikeasti R-U-O-K-A-A!

Kuten olen useampaan kertaan maininnut, syksyn 2018 kisojen jälkeen aloin itse koostamaan täysin oman ruokavalioni – sisältöineen, annoskokoineen, aikatauluineen ja ateriamäärineen. Koin kaikista toimivimmaksi sen, että syön 3-4 kertaa päivässä ja ruokailuväli ei käytännössä koskaan ole kolmea tuntia, puhumattakaan siitä vähempää. Yleensä syön n. 4-4,5 h välein, välillä viiden tai joskus jos ruokailu syystä tai toisesta venyy, saattaa ateriaväliksi tulla kuusikin tuntia. Näissä tilanteissa mulla itseasiassa harvemmin edes on nälkä, vaikka hiilihydraatteja paljon syönkin.

En harrasta välipaloja – en todellakaan. Ei mun neljässä ateriassa edes olisi mitään sijaa välipaloille, enkä tee niillä yhtään mitään. Ateriamäärä riippuu tottakai ihan yksilöstä, kenen päivärytmiin sopii mikäkin. Itse syön viimeisen aterian suhteellisen aikaisin, päivästä riippuen klo 19-21 välillä. Sitä ennen selviän päivän mainiosti kolmella tai välillä (esim. viikonloppuisin) kahdellakin aterialla. Helpottaa myös huomattavasti elämää, kun ei tarvitse koulussa tai töissä kantaa miljoonaa kippoa ja kuppia, muovipussia ja sheikkeriä mukana. Se, että ateriamäärää karsii siitä perinteisestä viidestä esimerkiksi neljään tarkoittaa sitä, että ateriakoko kasvaa oikein mukavasti. Kun saa syödä kerralla enemmän, tai siis jokaisella aterialla enemmän verrattuna viiteen ateriaan, pärjää hyvin myös pidemmillä ruokailuväleillä eikä nälkä yllätä. Ja mikä tässä on kaikkein parhainta on se, että saat oikeasti syödä oikeaa ruokaa ison annoksen neljästi päivässä – useimmitenhan se välipala mielletään joksikin pieneksi ja nopeaksi, joka tuskin pitää nälkää kovinkaan hyvin. Syödään jotain hätävaraksi, että selvitään pari tuntia seuraavaan ateriaan. Mitä jos kokeilisikin sitä, että jättää välipalan suosiolla pois ja oikeasti kasvattaa vähän niitä ateriakokoja?

ruoka_ruokavalio_ateria_hiilihydraatti_proteiini_rasva_fitness_ruokaa_ruoka_puuro_kasvissyönti_kasvisruokapäivä

Jos viidellä aterialla välipaloineen päivineen haluaa jatkaa, niin kannattaa miettiä sitä välipalaa. Miksi pitää syödä välipalaa? Miksei se voi olla oikea ateria? Kumpi kuulostaa houkuttelevammalta; proteiinijuoma, kourallinen pähkinöitä ja banaani, vai esimerkiksi annos riisiä tai pastaa, lihaa, reilusti kasviksia ja loraus öljyä? Mitä veikkaatte, kumpi pitää nälkää paremmin?

Käytännön haasteista johtuen välillä saattaa tietysti tulla eteen tilanteita, joissa ei voi kantaa (isoja) eväitä mukana ja pitäisi oikeasti syödä jotain, tai ei ole aikaa syödä isompaa ateriaa. Myönnän itsekin, että tällaisia tilanteita tulee välillä vastaan. Omana ratkaisunani on vetää huiviin esimerkiksi heraisolaattia ja pähkinöitä. Mutta en todellakaan tee näin päivittäin, enkä sisällyttäisi sellaista ruokavaliooni vakituisesti.

Tässä tullaan myös siihen, että mikä sitten on hyvä ”välipala”, jos sellainen on pakko (tai haluaa syystä tai toisesta) syödä. Toisaalta en haluaisi kutsua tätä edes välipalaksi, vaan ennemminkin hätävaraksi tai pikaratkaisuksi.  Anyway, mitä tällaisessa tilanteessa sitten syödään? Markkinoillahan on lukuisia trendikkäitä proteiinivalmisteita ja nykyään on jopa vaikeaa löytää valmistetta, jota ei markkinoitaisi runsaalla proteiinipitoisuudella. Erityisesti ei-treenaavat tai ”tavalliset ihmiset” (joiksi luen kaikki ei-fitness -ihmiset 😀 ) sortuvat varmasti helposti näihin muka terveellisiin, nopeisiin ratkaisuihin. Löytyy maustettua proteiinirahkaa ja -jogurttia, välipalakeksiä, puddingeja, valmiita proteiinijuomia ja kasapäin erilaisia proteiinipatukoita. Ellei muuta, niin useimpia näistä yhdistää reilu annos lisättyä sokeria ja liuta E-koodeja lisäaineineen. Terveellistä, helppoa ja nopeaa? 😉 Ehkä näiden sijaan kannattaisi kallistua johonkin ei-niin-teolliseen, kuten vaikkapa juuri pähkinöihin ja esimerkiksi laadukkaaseen proteiinijauheeseen (laadukkaalla tarkoitan sellaista tuotetta, jossa ei ole teollisia makeutusaineita saatika litaniaa erilaisia säilöntä- ja lisäaineita). Jos kaipaa hiilihydraatteja, niin helppoja ratkaisuja ovat esimerkiksi hedelmät tai riisikakut. Tai proteiinijauheen sekaan voi heittää esimerkiksi kaura- tms. jauhoa, marjoja, mitä ikinä. Myös rasvanlähteen (esim. kookosöljy) pystyy heittämään juoman sekaan. Näin säästytään niin lisätyltä sokerilta kuin lukuisilta lisä- ja säilöntäaineiltakin, jotka mahdollisesti kertyvät elimistöön ja/tai voivat aiheuttaa erinäisiä ongelmia.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän ruokailutottumuksistanne – oletteko välipalaihmisiä vai syöttekö mielummin oikeita aterioita? Mitä sun välipala pitää sisällään?

♥ Jade

4

Vastaa

Close Menu