Onko ympärilläsi vääränlaisia ihmisiä?

Yhtenä onnellisuuden ja mielekkään elämän kulmakivenä pidetään yleisesti sitä, että ympärillämme on tietynlaisia ihmisiä. Persoonamme muodostuu läheisimpien ystäviemme persoonien summana. Jos jotkut ihmiset herättävät sinussa negatiivisia tunteita, lähipiirissäsi tai kauempana, heidät on hyvä poistaa elämästä – niin karulta kuin se kuulostaakin.

Somessa on helppoa lopettaa seuraaminen

Sosiaalisen median ihmemaassa tämä onnistuu helposti, mutta miten on oikean elämän laita? Somessa on helppoa lopettaa henkilön, sivuston, yrityksen, minkä tahansa, seuraaminen, mikäli se alkaa ärsyttämään. Tämä onkin todella suositeltavaa, sillä esimerkiksi itse en ymmärrä, miksi joku haluaisi seurata henkilöä, jonka jutut ärsyttävät tai jos henkilö itsessään antaa sinulle ärsyttävän tai negatiivisen kuvan. Tästä päästäisiin tietysti myös näihin nettivihaajiin, jotka kirjoittelevat tyytyväisinä täysin ala-arvoisia kommentteja esimerkiksi YouTube -videoiden alle tai blogien kommenttikenttään – jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, miksi luet/katsot/seuraat tätä kohdetta? Mitä sinä siitä hyödyt tai saat, muuta kuin negatiivisia tunteita? Koetko kenties itsesi ylempiarvoiseksi tai saatko hyvää oloa toisten littaamisesta?

Tarkoitukseni ei ollut pohtia nettivihaajien toiminnan syytä, jostain syystä kirjoitukseni kuitenkin aina päätyy harhailemaan aiheesta toiseen. Kaikille varmasti tuli kuitenkin selväksi se, että sosiaalisessa mediassa tätä vinkkiä kannattaa ehdottomasti noudattaa: poista negatiiviset ihmiset elämästäsi. Saat siitä varmasti paljon paremman olon itsellesi, koska miksi seuraisit jatkuvasti kanavaa, joka tuotta negatiivisia tunteita? Lopeta seuraaminen.

 

Negatiivisten ihmisten poistaminen vaikutuspiiristä in real life

Ennen kaikkea halusin käsitellä tätä aihetta oikean elämän kannalta. Miten toimia tilanteessa, jossa esimerkiksi perhe- tai kaverisuhteet vaikuttavat sinuun negatiivisesti? Vaikeampi asia. Joidenkin ihmisten kanssa joutuu väistämättä olemaan tekemisissä, oli kyseessä sitten ärsyttävä luokkakaveri, työkaveri, kaupan kassa tai vaikkapa oma vanhempi. Näidenkin välillä on tottakai tilannekohtaista vaihtelua – jos käyt kaupassa, jossa on jatkuvasti naama nurinpäin oleva kassatäti, niin mikä estää sinua vaihtamasta kauppaa? Työ- tai opiskelukavereitamme emme voi valita, mutta näissäkin tapauksissa kyseisten henkilöiden välttely varmasti onnistuisi jossain määrin – ei sinun tarvitse vapaaehtoisesti viettää aikaa ärsyttävän, puolitutun luokkakaverin kanssa, ellei sitten oikeasti ole jokin pakottava tarve.

Olen myös itse huomannut tämän asian käytännössä. Joidenkin ihmisten seurassa on vaan yksinkertaisesti hyvä olla, toisten ei. Viestittely jonkun kanssa voi olla kivaa ajanvietettä, mutta toiselle joutuu vastaamaan väkisin. Tämä on hankala tilanne, mikäli negatiivinen henkilö (huom. tarkoitan tässä ”negatiivisella henkilöllä” sinussa negatiivisia tunteita aiheuttavaa henkilöä) on joku aivan lähipiiristä. Kun viestittelen tällaisten henkilöiden kanssa, huomaan, että mun stressilevelit ja verenpaine kohoavat samalla hetkellä nollasta sataan. Tilanteet on kuitenkin vain kestettävä. Olen itse pyrkinyt minimoimaan keskustelua tällaisten henkilöiden kanssa, mutta yhteydenpito on kuitenkin jossain määrin välttämätöntä. Pyrin tiedostamaan, mikä henkilössä tai kirjoitustavassa ärsyttää ja näin oppimaan tilanteesta.

Lähtökohtaisesti 80 % ajatuksistamme on negatiivisia. Tässä yksi hyvä syy, miksi ulkopuolisia, kielteisesti vaikuttavia asioita olisi hyvä vähentää. Kun ympärillämme on positiivista energiaa, pystymme myös itse keskittymään asioiden parempaan puoleen – ja se vaatii huomattavasti vähemmän vaivannäköä. Ympäristö ja muut ihmiset siis vaikuttavat paitsi ajattelutapaamme, myös mielialaamme. Kuulostaa loogiselta, eikö?

Kuvittele itsesi nyt kahdessa erilaisessa tilanteessa: ensimmäisessä tilanteessa olet ihmisten kanssa, joista et varsinaisesti pidä. Päädyit tilanteeseen, koska et halunnut kieltäytyä kutsusta. Ihmiset eivät varsinaisesti ole ilkeitä, mutta tunnet, ettet ole samalla aaltopituudella heidän kanssaan. Koet itsesi ahdistuneeksi ja hieman ulkopuoliseksi. Haluaisit tilanteesa äkkiä pois.
Seuraavassa tilanteessa vietät mukavaa iltaa kaverisi luona pienellä porukalla. Olette kaikki hyviä ystäviä, teillä on hauskaa keskenänne ja ymmärrätte toisianne. Pidätte hauskaa ja kaikilla on hyvä olla.

On varmasti itsestään selvää, kuinka suuri ero näiden tilanteiden välillä on. Kun ympäröimme itsemme oikeanlaisilla ihmisillä, meillä on huomattavasti parempi olla.

Omakohtaiset kokemukset

Entäs sitten, kun on jatkuvasti tekemisissä tällaisten itselle negatiivisten ihmisten kanssa? Kun vielä asuin vanhempieni luona, tai vielä nykyään, kun matkustan kotipaikkakunnalleni, ahdistun. En avaa aiempia kotiolojani tähän sen enempää, mutta ei se helppoa ollut. Kotona oli aina jäätävän kireä ilmapiiri, ja ainut ratkaisu itselle oli eristäytyä omaan huoneeseen. Ei ollut kovin hyvä olla. Samankaltaisia tunteita koen jo pelkästään ollessani kotipaikkakunnallani – mulla ei ole hyvä olla siellä. Onneksi se on suurimmaksi osaksi menneisyyttä, enkä voisi enää koskaan kuvitella asuvani siellä. Jos verrataan tätä paikkaan, jossa asun ja elän tällä hetkellä, ero on kuin yöllä ja päivällä. Asun yksin ja voin itse päättää tekemisistäni ja menoistani – ei tarvitse huolehtia muiden ihmisten aikatauluista. Saan olla rauhassa, eikä tarvitse eristäytyä pieneen huoneeseen voidakseen hengittää. Täällä tunnen olevani vapaampi ja pystyn elämään. Kuten ihmisillä, myös ympäristöllä on suuri merkitys siihen, minkälaista elämämme on. Toisaalta en tiedä, voisinko olla onnellinen esimerkiksi tuolla kotipaikkakunnallani, jos tilanne olisi erilainen – mulla olisi unelmien asunto ja ympärillä oikeanlaiset ihmiset. Vaikea sanoa.

Itse asiassa juuri tänä aamuna huomasin olevani keskellä tilannetta, jossa ympäröivät ihmiset vaikuttivat minuun negatiivisesti. Töissä kesälomat alkavat olla ohi, ja talossa liikkuu taas enemmän porukkaa. Viimeisten parin viikon aikana olen nauttinut töissä hiljaisuudesta ja suuremmasta vapaudesta tehdä ja päättää asioista itse. Lomilta paluun johdosta tilanne muuttui. Huomasin olevani huoneessa muutaman muun ihmisen kanssa – ja mikä olikaan tunnereaktio? Ahdistus. Heti sillä sekunnilla, kuin näin nämä ihmiset. Tunsin olevani tarkkailun alla, että mun pitäisi noudattaa jotain tiettyä kaavaa. Etten saisi enää olla vapaa. Ja ei – kyseessä ei ollut työtä valvova esimies, vaan aivan tavallisia muita työntekijöitä. Tilanteen ratkaisu on vaikeampi asia, koska näen näitä henkilöitä väistämättä päivittäin. Haluan kuitenkin selvittää, mikä saa minut tuntemaan tällaisia tunteita.

Yhteenvetona

Ympäröivillä ihmisillä on suuri vaikutus omaan mielialaamme ja käyttäytymiseemme. Jos elämässäsi on henkilöitä, jotka herättävät sinussa negatiivisia tunteita, pyri eliminoimaan ne elämästäsi. Kaikissa tapauksissa tämä ei ole mahdollista, mutta pyri miettimään, mikä tilanteessa/henkilössä esimerkiksi ärsyttää. Pyri vähentämään tällaisten ihmisten kohtaamista. Etsi ympärillesi henkilöitä, joista pidät ja joiden kanssa sinulla on hyvä olla. Vietä enemmän aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa tunnet itsesi rennoksi ja vapaaksi.

♥ Jade

1

Vastaa

Close Menu