Me tuhotaan maapallo

Kuluneet hellekelit herättivät paljon keskustelua niin somessa kuin uutisissakin. Itse en juurikaan uutisia seuraa, mutta törmättyäni somessa tähän pohdintaan mahdollisesta ilmastonmuutoksesta, alkoi se mietityttää myös itseäni. Kirjoituksen ajankohta osui myös juuri nappiin tänään palanneiden helteiden kanssa!

Ei tule ihan heti mieleen, milloin olisi viimeksi ollut sellainen kesä, että kolmenkymmenen asteen lämpötilat paukkuvat viikkotolkulla taukoamatta. On tietysti mahdotonta vetää lopullisia johtopäätöksiä siitä, onko kyseessä oikeasti ”ilmastonmuutos” vai muuten poikkeuksellisen lämmin kesä – tulevaisuus sen paljastaa.

Ilmastonmuutos on itselleni siinä mielessä tuttu aihe, että kirjoitin aikoinaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista monen sivun esseen biologian ylioppilaskirjoituksissa. Ylipäätään lukioaikoinani aihetta käsiteltiin enemmän. Sen jälkeen olin käytännössä unohtanut koko aiheen ja ajatellut, että se ei koske minua tai ei ole itselleni mitenkään kiinnostava, ajankohtainen aihe. Näiden somehuomioiden johdosta päädyin vuosien jälkeen lukemaan ilmastonmuutoksesta enemmän – ja onhan nykytilanne kieltämättä aika hälyttävä. Moni varmasti ajattelee, että yksittäinen henkilö ei voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen tai tehdä mitään sen ehkäisemiseksi – koska kyseessä on globaali ongelma, tuntuu todella helposti siltä, että itse ei voisi vaikuttaa asiaan millään tapaa.

Sinä voit vaikuttaa!

Mutta kun käännetään näkökulmaa niin, että koko maapallo koostuu meistä yksittäisistä ihmisistä ja jokaisen meidän valinnat vaikuttavat kokonaisuuteen. Mielikuvaleikillä voitaisiin ajatella, että alussa on sadan hengen populaatio. Aluksi kukaan ei ole kiinnostunut asiasta ja kaikki elävät välittämättä ympäristöstä. Sitten yksi saa ajatuksen, että haluaa parantaa tapojaan, tehdä parempia valintoja yhteiskuntamme hyväksi. Hän mahdollisesti kertoo asiasta tuttavapiirilleen, ja paremmat valinnat saavat kannatusta. Jonkin ajan kuluttua ollaan tilanteessa, että sadan hengen populaatiosta 50 on päättänyt elää vähäpäästöisempää elämää. Lähtökohtana on aina yksittäinen ihminen, joka voit olla juuri sinä.

Pohjimmiltani en ole mikään viherpiipertäjä, joka kannattaisi henkeen ja vereen ekologisia valintoja ja ottaisi tämän elämäntehtäväkseen. Mielestäni meillä jokaisella on kuitenkin velvollisuus pitää huolta ympäristöstämme parhaamme mukaan. Se ei tarkoita, että jokaisen pitäisi esimerkiksi ryhtyä kasvissyöjäksi, lopettaa matkustelu, myydä auto pois ja uudistaa kodin lämmitys- ja sähköjärjestelmät. Tottakai jos joku haluaa, nämä kaikki saa toteuttaa.  Mutta pienemmätkin asiat voivat jo auttaa.

Miksi mitään pitäisi tehdä?

Miksi meidän tulisi kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen? Ennen kaikkea seurauksena on ilmaston muuttuminen – meillä Suomessa kesät pitenevät ja lämpenevät, eli luvassa on yhä pitempiä hellejaksoja. Talvilämpötilat nousevat ja ääritapauksessa meillä ei enää tulevaisuudessa ole kunnollista, oikeaa talvea. Talvella sateet yleistyvät erityisesti veden muodossa ja aurinkoa näkyy yhä vähemmän. Kaamosmasennus tulee varmasti yleistymään ennätyspaljon, sillä jo nyt vähäinen auringonpaiste syksy-talviaikana vähenee entisestään. Merenpinta nousee, ja samalla maata katoaa näkyvistä. Ilmaston ja vuodenaikojen muutokset aiheuttavat edelleen muutoksia mm. maatalouteen, kalastukseen, riistatalouteen, metsiin, eläinkuntaan ja ekosysteemeihin. Vaikka kasvukausi pitenee, kesät voivat olla liian kuumia ja kuivia, jotta ruokaa pystyttäisiin tuottamaan. Koska ruoan viljely- ja kasvatusmahdollisuudet heikkenevät, ruokakauppojen tarjonta saattaa tulevaisuudessa muuttua – emme enää pysty ostamaan esimerkiksi tiettyjä kasviksia, kala- tai lihatuotteita, koska niitä ei ole saatavilla. Eläinkunnassa erityisesti arktiset eläinlajit kärsivät ja lajeja voi kuolla sukupuuttoon. Vaikutukset ylettyvät ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sosioekonomiseen asemaan, turismiin, asumiseen ja kaikenlaiseen elämiseen. Seurauksia voisi jatkaa loputtomiin.

Mielestäni on aika järkyttävää, kuinka olemme itse voineet aiheuttaa tämän tilanteen ja kuinka pahennamme sitä entisestään. Vaikka käsittelin tässä pintapuolisesti vain Suomea, muualla maailmassa tapahtuu entistä radikaalimpeja muutoksia. Lyhyesti sanottuna äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät, sateisilla alueilla sataa yhä enemmän ja kuivat alueet kuivuvat entisestään. Tulevaisuudessa monet alueet muuttuvat elinkelvottomiksi.

Miten voin vaikuttaa?

Tällä kirjoituksella haluan saada aikaan sen, että kiinnitätte asiaan huomiota. On mahtavaa, että olet ylipäätään lukenut tämän tekstin – kiitos siitä! Lopuksi haluan tuoda esille muutamia helppoja, pieniä asioita (ja myös muutamia, jotka vaativat hieman vaivaa), mutta joita me kaikki voimme tehdä paremmin jokapäiväisessä elämässämme yhteisen maapallomme hyväksi.

 • Suosi julkista liikennettä ja kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Matkustettaessa suosi junaa lentokoneen sijasta
 • Kierrätä! Lajittelun lisäksi (paperit, lasi jne) tämä koskee myös vaatteita ja vanhoja tavaroita
 • Lajittele biojätteet! Noin 50 % Suomen metaanipäästöistä syntyy, kun biojätteet hajoavat kaatopaikalla
 • Suosi kotimaisia tuotteita, koska näin vähennät mm. lentokonekuljetuksen aiheuttamia suuria päästöjä
 • Valitse mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita – viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita, jotka pilaavat vesistöjä
 • Vähennä ruokavaliossa lihan osuutta ja syö kasvispainotteisemmin jos mahdollista – tai suosi lihassa erityisesti kotimaista ja luomua
 • Käytä kangaskassia muovikassin sijaan, tai älä ainakaan ota jokaisella kauppareissulla uutta muovikassia
 • Vähennä kuuman veden läträämistä suihkussa (PS. kylmällä suihkulla on lukuisia terveysvaikutuksia!)
 • Vähennä sähkönkulutusta esimerkiksi alentamalla sisälämpötilaa – myös muita kodin energiaratkaisuja kannattaa miettiä (esim. uusiutuvilla energialähteillä tuotettu vihreä sähkö)
 • Sähkönkulutusta voit alentaa myös vaihtamalla hehkulamput energiansäästölamppuihin ja sammuttamalla turhat valot
 • Lopeta tupakointi – tupakkaa tuotetaan kehitysmaissa puuta polttamalla ja näin ollen tupakantuotanto tuhoaa vuodessa pinta-alaltaan n. Helsingin kaupungin verran metsää

Vihreämpää ja ilmastoystävällisempää torstaita just sulle!

♥ Jade

2

Vastaa

Close Menu