Kiitti, mulle some riitti

Meneekö päivästäsi yllättävän suuri osa siihen, että kaivat puhelimen esille, avaat Instagramin ja klikkaat storyt päälle tai pyyhkäiset alaspäin kerta toisensa jälkeen? Ootko koskaan kokeillut pitää sometaukoa – tai ootko edes ajatellut sellaista? Tiedätkö, millaisia vaikutuksia sillä voisi olla?

somen_kaytto_jade_instagram_puhelin

Allekirjoittaneelle koitui pieni sometauko pari viikkoa sitten ihan käytännön syistä – nimittäin kolmen päivän muuttourakan aikana ei ihan hirveästi päivitelty somea, saatika sitten että olisi jäänyt aikaa muiden touhujen selailulle. Se, mikä tuli itselleni yllätyksenä, oli tämän vaikutus.

Helppo vieroitusohje

Muutto saatiin purkkiin ja paikat vähän siistimmäksi täyskaaoksen jäljiltä. Vähitellen alkoi tulla tilaa myös vapaa-ajalle kun ei tarvinnut jatkuvalla syötöllä tehdä asiaa tai toista. Normaalistihan tämä vapaa-aika sallisi myös somen selailun, sillä mikä onkaan parempaa ajanvietettä, kuin selata Instagramin storeja? Avasin storyt, mutta pyyhkäisin niitä eteenpäin kerta toisensa jälkeen – en jaksanut kuunnella tai katsoa ensimmäistäkään päivitystä.

Nyt parin viikon mittaan olen hiljattain päätynyt taas takaisin somen syövereihin, mutta käyttö ei ole samanlaista kuin aiemmin. En jaksa (tai halua) tuhlata vapaa-aikaani siihen, että selaisin feediä alaspäin ja tykkäilisin muiden kuvista. Jokainen varmasti tietää, että pitemmän tauon jäljiltä, vaikka jo yhden vuorokaudenkin, feedin läpikäynti vie aivan tuhottomasti aikaa – riippuen toki seurattavien määrästä. Itse olen jo jonkin aikaa ollut enemmän Instagramin storyjen kannalla, koska mielestäni on paljon helpompaa ja myös mielenkiintoisempaa selata ja kuunnella storyja kuin itse feediä. Tarinat ovat mielenkiintoisempia myös sen kannalta, että usein niistä paljastuu jotain aivan muuta kuin kyseisen henkilön päivittämistä kuvista – tarinat ovat enemmänkin aitoa elämää, ei glamouria ja tuhansia filttereitä ja muokkauksia kuten kuvissa.

somen_kaytto_selfie_instagram_insta_puhelin_somen_kayton_vahentaminen_jade

somen_kayton_vahentaminen_insta_instagram_selailu_jade

Miksi seuraat satoja tuntemattomia?

Somen yliannostus – onko se mahdollista? Itselläni on ainakin tällä hetkellä fiilis, että mua ei oikeasti kiinnosta selata muiden juttuja. Lähtökohtaisesti näin auki kirjoitettuna koko touhuhan kuulostaa ylipäätään naurettavalta: selataan somessa mitä muut tekevät. Minne katosi oma elämä? Mulla ei ole mitään somen käyttöä vastaan, ei todellakaan, seuraan totta kai itsekin muita. Parhaillaan toisten päivityksistä saa inspiraatiota, motivaatiota ja uusia ideoita. Joistakin henkilöistä saa energiaa, toiset ovat opettavaisia ja juttuja kuuntelisi loputtomiin, jotkut hauskoja ja jotkut vaan muusta syystä mielenkiintoisia seurattavia.

Vuodenvaihteessa mietin, mitä haluan tulevalta vuodelta. Yksi asia on somen käytön vähentäminen ja karsiminen – seuraan vain henkilöitä, joista saan hyvää fiilistä ja on jokin merkitys miksi seuraan heitä. On sanomattakin selvää, että jos jonkun ihmisen jutut ärsyttää, niin älä hyvä ihminen ruoki ärsyyntymistäsi vaan lopeta seuraaminen!

jade_hymy_somen_kaytto_somen_vahentaminen_instagram

Elämä ilman someaddiktiota?

Kehottaisin kaikkia kokeilemaan olla edes pari päivää ilman somen selaamista. Toimii vieroituksen tavoin – ainakin itselleni jo pari päivää teki ihmeitä, nimittäin vapautti pahimmasta somekoukusta. Kehottaisin myös miettimään keitä somessa oikein seuraa – saatko seuraamistasi henkilöistä oikeasti jotain hyvää, vai ärsyttääkö kenties joku? Onko seurattavissa henkilö, jonka päivitykset skippaat lähes poikkeuksetta?

Kun somen käyttö vähenee, vapautuu huomattavasti aikaa. Lisäksi tällä voi olla hyvinkin kauaskantoisia seurauksia liittyen esimerkiksi itsetunnon kohenemiseen tai stressin vähenemiseen. Somessa kaikki ei todellakaan ole sitä miltä näyttää. On hyvin vapauttavaa, kun ei tarvitse seurata tarinoita siinä pelossa, että ”nyt jos en näe vuorokauden aikana kaikkia päivityksiä, jään jostain äärimmäisen tärkeästä paitsi”. Sitähän näillä 24h päivityksillä varmasti haetaan; aktiivisempaa käyttöä.

Mutta mieti edes vähän omaa somen käyttöäsi. Mitä se sinulle antaa, mitä se vaatii?

♥ Jade

5

Vastaa

Close Menu