Tiesitkö, että ihminen valitsee kumppaninsa tuoksun perusteella?

Nothing in the world smells as good as the person you love

(Kuva Midnight sun movie)

 

Niin ne ainakin väittää.

Etenkin naiselle miehen haju on väittämän mukaan tärkein kriteeri parinvalinnassa.

Olen lukenut, että ihminen erittää tietoisesti aistittavan hajun lisäksi feromoneja, eli kemiallisia signaaleja. Feromonit vaikuttavat tiedostamattomasti ihmisten käyttäytymiseen, eikä niitä pysty tietoisesti haistamaan.

Feromonit  saavat niitä erittävän henkilön näyttämään signaaleille altistuneen vastapuolen silmissä mm. kauniimmalta. ( Tämä on oikeasti aika mielenkiintoista).

Ja perimältään erilaisten ihmisten hajut vetävät toisiaan puoleensa. Se estää sisäsiittoisuutta ja varmistaa tulevien lasten hyvän geeniperimän. On se todella outoa, miten luonto on järjestänyt tämän näin, mutta hyvä niin.

Se selittää myös sen, että toisen mielestä hyvältä tuoksuva tyyppi voi toisen mielestä haista todella epämiellyyttävältä. Koska perimä.

Tämä luonnolliseen tuoksuun perustuva parinvalinta ei kuitenkaan oikein nykypäivänä toteudu, koska itseni mukaan lukien monet ihmiset muokkaavat  bakteerien kasvustoaan mm. saippualla ja hajustetuilla dödöillä, sekä parfyymeilla.

Oikeanlaisen parinmuodostuksen kannalta bakteerikasvuston muokkaaminen ei ole siis ollenkaan hyvä asia, koska se muuttaa ihmisen ominaishajua. Ja koska itse suorastaan rakastan hyvän tuoksuisia voiteita ja parfyymeja ja rakastan myös miehen hajuveden tuoksua, niin ei ole ihme, että niiden perusteella tehdyt aiemmat parivalinnat onkin mennyt aivan metsään 😀

En kuitenkaan tästäkään huolimatta ole valmis luopumaan hajusteista, vaan uhmaan tätä luonnon järjestämää parinvalintaa jatkossakin ilmeisesti valiten vääriä tyyppejä elämääni.

Itseään saa sitten syyttää, kun kaikki ihmissuhteet menee puihin ja tulee haudatuksi yksin parfyymipullo kainalossa.

Itse tykkään pääsääntöisesti makeista tuoksuista. Hajuveteni ovat usein voimakkaita ja mausteisia, voiteet yleensä hedelmäisiä kuten mango, dödöt ja käsisaippuat/suihkugeelit taas kukkaisen raikkaita. Vaihtelen aina välillä esimerkiksi dödötuoksua ja merkkiä, tällä hetkellä käytän Doven rollonputelia sitruunan tuoksulla. Toki toiset freesit hajuvedetkin on mieleeni, kuten yksi kestosuoikkini Dolce&Gabbanan 3 L’IMPÈRATRICE.

 

Uusin lempparini on Lacosten L.12.12 Pour Elle Sparkling… 

ja vielä kolmas ehdoton suosikki Paco Rabannen Olympea Intense.

 

Nämä kolme tuoksua ovat tällä hetkellä eniten käytössä ja en ole aiemmin analysoinut valintojani, mutta nyt kun tarkemmin asiaa pohdin, niin kyllä valinta menee usein puoliksi tiedostamatta sen mukaan, minkälaiseen tilaisuuteen olen työntymässä, tai ehkä oman sen hetkisen olon ja fiiliksen mukaan myös, sillä esimerkiksi tulen jostain syystä aina alkoholipainotteisen illan jälkeen, pienessä krapulassa valinneeksi nimenomaan tämän D&G:n freesin tuoksun.

Lisäksi jos olen menossa hienostuneeseen tilaisuuteen, tai tapaamaan henkilöitä, joille haluan antaa itsestäni siistin ja raikkaan kuvan ihmisenä, valitsen myös tämän D&Gn raikkaan tuoksun.

Illanviettoon valitsen usein voimakkaan ja mausteisen tuoksun, ja silloin käytänkin yleensä Olympea-tuoksua. Töissä ja perusarkena menee sitten monesti makeat tuoksut, eli itsellä tulee valituksi hyvin usein tuo Lacoste.

Nämä kolme tuoksua ovat siis minun suosikkini tällä hetkellä, mutta aina olen avoin uusille tuoksuille ja ehdottakaa tai suositelkaa ihmeessä omaa suosikkianne kommenttikentään, niin käyn testaamassa, josko löytäisin hajuvesihyllyiltä taas uuden rakkauden näiden kolmen seuraksi.

 

2

This Post Has 3 Comments

 1. Oma suosikki touch of pink!

 2. Kiva postaus 🙂
  Muutama tarkennus, ihmisten pariutuminen on aika monimutkainen prosessi ja tapahtuma, johon vaikuttaa aika moni asia enemmän kuin toisen tuoksu, varsinkin nykyaikana kuten hyvin kerroit.
  Yleisin kiinostusta herättävä seikka on toisen ulkoinen olemus ja heti sen jälkeen toisen psyykkinen olemus sekä sosioekonominen status.
  Parinmuodostuksen alkuvaiheessa ja seksuaalisen kiinnostuksen heräämiseen vaikuttavat ulkonäköseikkojen, kehonkielen, käyttäytymisen ohella vahvasti myös aivojemme kemiaan vaikuttavat aistittavissa olevat hajut ja feromoneiksi kutsutut, vain nenän takaosassa, sierainten välissä sijaitsevan vomeronasaalielimen rekisteröimät hajusignaalit. Feromonit eivät ole tietoisesti aistittavissa.

  Kuten kerroit niin olemme niin tuoksutettuja ja puhtaita ettei se luonnollinen tuoksu/ haju pääse pariutumisen ”kiinnostus/ alkua” vaiheessa pääse kiinostukseen vaikuttamaan( jos oletetaan että hygienia on hoidettu).
  Ensimmäisenä ulkoinen ja toisena sisäinenolemus joka kiinnostaa sekä kolmantena mahdollisen kumppanin sosioekonominen status.
  Toisen tuoksuun pääsee tutustumaan paremmin siinä vaiheessa kun jo ensi kiinnostus johtaa läheisyyteen sekä seksiin ja pääsee toisen iholle nuuhkimaan.
  Sitten toisen tuoksu/ haju lisää kiinostusta tai sitä vähentää.

  Muitakin pariutumista harhaan johtavia tekijöitä on paljonkin, esimerkiksi hormonaaliset ehkäisyt, jotka muuttavat normia hormoni toimitaa ja silloin ehkäisyn käyttäjä voi toimia toisin parinvalinnassa kuin ilman ehkäisylääkeitä. Tämä pahimmillaan voi tulla vasta silloin esiin kun lopettaa ehkäisyn ja alkaa ihmettelemään että mites minä tuosta kiinnostuin.

  Alla muutama linkki koskien pariutumista ja siihen liityviä seikkoja.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/30/e-pillerit-sotkevat-parinvalinnan-evoluutiobiologin-mukaan-hormonaalinen
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/13/oudot-tunteet-rakastuminen

  Radioohjelma linkki jossa keskutellaan aiheesta ( kannattaa kuunnella jos pariutumisen faktat kiinostaa).
  https://www.supla.fi/supla/3040156

 3. Millaisista miesten tuoksuista pidät ja miksi?

Vastaa

Close Menu