Kehopositiivisuus koskee vain lihavia?


” A real woman…

has curves 

is skinny

has muscles

…is whatever the hell she wants to be

Keskiviikkoa toverit!

Luin juuri erään postauksen koskien kehopositiivisuutta ja jäin pohtimaan aihetta jälleen kerran. Itseasiassa edellisessä blogissani aika lailla vuosi sitten puhuin suhtkoht samasta aiheesta, jossa mielestäni jokaisen tulisi rakastaa itseään sellaisena kuin on…- terveyden rajoissa.

Nyt mennään vähän syvemmälle…

Eli… Komppaan täysin lukemani postauksen kirjoittajaa siinä, että on todella hienoa ja lohdullista, kuinka (yllättävän myöhään, mutta kuitenkin) vihdoin ja viimein aletaan päästämään siitä yhdestä ja tietystä, pelkästään laihasta/sirosta kehonmallista irti, ja niin tv-, kuin lehti- ja somemainoksissakin on alkanut ihastuttavan paljon näkymään kaiken näköisiä, kokosia ja ikäisiä malleja. Ja se ihan oikeasti vaikuttaa omaan ajatteluun itsestä. Niin pieni asia. Vaikka jokainen meistä järjellä ajatellen tiedostaa, ettei kaikkien ”kuulu” olla tietynlaisia ja näköisiä, mutta kun joka tuutista puskee vain jotain tiettyä kehonkuvaa edustavia ihmisiä, niin sitä alitajuntaisesti alkaa kyseenalaistamaan omaa ulkomuotoaan ja kuvittelemaan, että ”tuollainen minun kuuluisi olla, ollakseni kaunis tai seksikäs” .

Pikkuhiljaa yleinen kauneusihanne langanlaihoista mallivarataloista on muuttunut lihaksikkaiksi ja timmeiksi fitnessvartaloiksi. Joo, siinä mielessä se on hyvä, että se on motivoitunut monia ihmisiä syömään terveellisesti ja hyvin, sekä liikkumaan aikaisempaa enemmän… Koska ennen oli coolia syödä yksi omena päivässä ja olla vain mahdollisimman laiha. Se ei kuitenkaan ole poistanut ongelmaa ja painetta siitä, miten ”pitäisi” olla tietynlainen, ihanne vain on muuttunut.

Ja edelleen, alleviivaan sitä, kuinka ensisijaisesti pitäisi oppia rakastamaan itseään ja hyväksymään itsensä sellaisenaan, oli sitten minkälainen vartalo tahansa. Toki jokaisen tulee muistaa missä menee terveyden raja. ”Hyvä” vartalo ei yksinään tuo onnea. Mutta ei pidetä sitä tekosyynä liikalihavuudelle/laihuudelle. Täydellisen vartalon sijaan suosittelisin tavoittelemaan tervettä vartaloa. Eli ”rakasta kehoasi” tarkoittaa myös ”pidä siitä huolta”.

Tämä neuvo on myös minulle itselle, sillä en väitä olevani tässä paras itsekään, vaan useiden muiden lailla minäkin altistun etenkin somen luomille ulkonäköpaineille ja oman kehon kyseenalaistamiselle.”Pitäisi olla laihempi, pitäisi olla sitä ja tätä”.

Mutta otsikon asiaan…paljon tämä aihe pyörii siinä, kuinka ”lihavien” tulee rakastaa jokaista vatsamakkaraansa ja selluliittimuhkuraansa ja unohdetaan täysin, että ne laihimmatkaan ihmiset, eivät välttämättä tahtoisi olla niin laihoja tai ovat muuten tyytymättömiä kehoonsa. Törmäsimme viime kesänä tähän asiaan ystäväni kanssa usean kerran, kun ystäväni vaikeasta elämäntilaneesta johtuen oli tahtomattaan laihtunut ja oli hyvin pienikokoinen.Pohdimme silloin, miksi ihmiset kokee, että on jotenkin ok sanoa laihalle ihmiselle esimerkiksi:

sinun pitäisi syödä enemmän/oletpas hurjan laiha/luut paistaa/ei näytä hyvältä” 

ihan kuin sellainen toisen kehon arvostelu ei voisi satuttaa samalla tavalla , kuin sanoa lihavalle

söisit vähemmän, olet niin lihava, ei näytä hyvältä” …

Jotenkin absurdia miten yleistä se oikeasti onkaan, sitä kuulee useinkin ihmisten päivittelevän suoraan päin naamaa jollekkin, kuinka laiha hän on, mutta harvemmin lihavalle näin sanotaan. Laiha voi olla aivan yhtä epävarma vartalostaan, ja nuo sanat voivat osua arkaan paikkaan. Sitä harva tajuaa.

Teoriassa kehopositiivisuus koskee kaikkia, olit lihava tai laiha, lyhyt tai pitkä, mitä vain.

Mutta käytännössä…

Kun kurvikkaampi ihminen postaa vaikkapa bikinikuvan someen, usein ihmiset kannustaa ja rohkaisee, kehuu ja buustaa henkilön itsetuntoa, mutta kun normaalivartaloinen tai laiha tekee saman, niin he harvemmin keräävät moisia kommentteja. Eikö kehopositiivisuus ja siihen kannustaminen kuuluisi kaikille? Miksi sitä toitotetaan vain niille, joilla ei ole se ”ihannevartalo”.

Tämä kehopositiivuus-käsite ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoinen, kuin jotkut sen haluavat ymmärtää. Koska kuten ylempänä kirjoitin, oman kehon rakastaminen ei tarkoita, etteikö siitä tarvitse välittää, päinvastoin!

Tottakai pitää muistaa, ettei kaikilla ole samat lähtökohdat, eikä kaikkien kehot toimi samalla tavalla, kaikilta ei voi vaatia samoja tuloksia, mutta ei tuudittauduta niihin. Itse sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, laihduttaminen on haastavampaa minulle, kuin terveelle ihmiselle, joskus se masentaa ja turhauttaa, kun tuloksia ei tule, mutta en ole koskaan ”luovuttanut” , alkanut syömään pelkkiä herkkuja, selitellyt lihavuutta sairaudellani ja vain hyväksynyt ylimääräisiä kiloja . Toki itselleen pitää olla myös armollinen. Muistakaa se kultainen keskitie. Tämä kehopositiivisuus on hieno asia, eikä kenenkään kuuluisi hävetä tai peitellä itseään, mutta epäterveellinen vartalo ei ole kuitenkaan hyvä asia , joten kyllä, kehukaa toisianne, mutta ennen kaikkea kannustakaa terveellisiin elämäntapoihin, ei niinkään kärjistetysti sanottuna syömään lisää pizzaa tai vastaavasti pelkkiä ituja, koska ”pitää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on” . Amen.

 

7

This Post Has 6 Comments

  1. Upea kirjoitus ❤️

  2. Kiitos Noora! ????

  3. Mallit ei ole mun elinaikana koskaan olleet suuren yleisön kauneusihanteita, edes 1990-luvulla, mikä oli supermallien vuosikymmen. Laihat naiset ovat aina joutuneet vihapuheen ja arvostelun kohteeksi samoin kuin ylipainoiset naiset, mutta laihojen naisten vartaloiden arvostelu on ollut sosiaalisesti vähemmän paheksuttua, minkä vuoksi se on edelleen todella yleistä. Patriarkaatissa nainen ei voi olla kuin liian lihava, tai liian laiha ja naisten vartaloita on politisoitu, sekä naisten oman kehon itsemääräämisoikeutta on säädelty ja rajoitettu kukin yhteiskunnassa vallalla olevan tahon toimesta koko ihmiskunnan historian ajan. Oon tosi ylpee susta Ira, kiitos, että jaat eteenpäin positiivista sanomaa. ????❤️

  4. Asiaa!!! Niin pitkään jo miettinyt samaa!

  5. Oon tismalleen samaa mieltä! Olen joskus itsekin kirjoittanut ja pohdiskellut samaa asiaa, sillä olen kuullut siitä todella paljon, kuinka paljon syön mutta en saa mitään jäämään eli mikä on ongelmasi. Todella turhauttavaa kuulla siitä ja varsinkin kun syöt saman verran kuin iso mies! Asia laittaa aina tunteet kuumenemaan ja varsinkin kun kun kuulee langan laiha tai reilusti ylipainoisen saavan kommenttia – mutta ihmiset olemme eläimiä toisillemme ????

    http://nouw.com/tiinak

  6. Ikävä kuulla 🙁 no niinhän me ollaan ????

Vastaa

Close Menu