MITEN NYKYPÄIVÄNÄ HAETAAN TÖITÄ?

TYÖNHAUN VIIDAKKO

Miten tänä päivänä haetaan töitä? Ajattelin kertoa nyt omia kokemuksia noin neljän kuukauden ajalta, jolloin olen aktiivisesti hakenut itselleni työtä. Viimeksi olen hakenut töitä noin kaksi vuotta sitten, joten muutoksia on tullut!

TYÖPAIKKAILMOITUKSET

Työpaikkailmoituksiakin on laidasta laitaan, osasta jää sellainen maku etteivät he edes itse tiedä mitä hakevat tai sitten ovat rajanneet vaadittavaa osaamista liian tarkkaan. Itse en laita edes hakemusta sellaiseen, jos ilmoituksesta jää huono maku suuhun esim. siinä esitellään yrityksen speksejä, henkilöstömäärää, perustamisvuotta ja liikevaihtoa. Ihan kivoja tietoja, jotka voit itsekin selvittää parilla klikkauksella esim. ytj:stä tai is.fi:n yritystiedoista. Kiinnitän eniten huomiota siihen, millaisen kuvan yritys antaa itsestään, brändistään ja minkä mielikuvan saan haettavasta positiosta. Ihan joka paikkaan ei siis kannata hakea, saamani mielikuvan mukaan osaan ajatella millaista siellä olisi työskennellä. Nähdäänkö työntekijät ihmisinä vai vain pakollisina palkkalaisina? Jos nämä asiat eivät ilmoituksesta selviä ja silti paikka sinua kiinnostaa, niin soita ja kysy lisätietoja!

ONKO ULKOISESTA REKRYTOIJASTA HYÖTYÄ VAI HAITTAA?

Kun laitat hakemuksen menemään, saattaa sinua olla vastassa rekrytointifirma, joka tekee alkukarsinnan. Mielestäni näistä on hyötyä, mutta myös haittaakin. Hyödyllistä tässä on ainakin rekrytoivan yrityksen kannalta se, ettei heidän tarvitse käyttää omaa aikaansa kandidaattien karsimisessa. Usein hakemuksia saattaa tulla satoja, jolloin tehtävä saattaa olla erittäin aikaa vievää, mutta he ammattilaisina osaavat etsiä jyvät akanoista. Usein tästä on hakijallekin myös etua, sillä kaikki eivät osaa sanottaa omaa osaamistaan niin hyvin, mutta rekrytoijat näkevät kyllä potentiaalisi. Haittaa näistä välikäsistä ainakin oman kokemuksen mukaan on se, ettei usein rekrytoijalla ole annettu kauhean tarkkaa kuvaa yrityksestä tai itse tehtävästä, joten kun kyselet häneltä tarkentavia kysymyksiä, ei hän välttämättä edes osaa vastata niihin… Eli haluaisit tietää esim. millainen työilmapiiri yrityksessä on? Millainen esimiehesi on? Tekisitkö töitä yksin vai tiimissä? Näihin kysymyksiin saisit vastauksen vasta seuraavassa vaiheessa, johon et välttämättä pääse.

videohaastatteluihin valmistautuminen

VIDEOHAASTATTELUT

Alun karsinnan jälkeen sinut kutsutaan videohaastatteluun ja ehei, siellä ruudun toisella puolelle ei välttämättä ole ketään. Vaan vastaat sinulle lähetettyihin kysymyksiin videoilla, tämä on ihan hauskaa, kunhan alun jännityksestä pääsee irti ja osaa olla oma itsensä.  Jos pääset tästä vaiheesta jatkoon, hienoa! Seuraavaksi pääset ihan livenä jonkun juttusille tai sitten livevideolla (nyt koronan aikaan). Sinut saatetaan seuraavaksi lähettää psykologisiin arviointitesteihin. Näistä saat itsellesikin raportin ja niissä keskitytään, siihen millainen tyyppi oikein olet ja miten käyttäydyt työympäristössä. Itse olen ainakin tuskaillut arviointeihin kuuluvien matemaattisten tehtävien kanssa, olen kuitenkin yrittänyt muistuttaa itseäni, ettei kyseiseen tehtävään haeta mitään ydinfyysikkoa, joten varmasti maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Millaista teidän mielestä työnhaku nykypäivänä on?

Aurinkoista viikonloppua <3

 

4

Vastaa