Reissu saariston rengastiellä

Kierrettiin tossa vajaa kuukausi sitten poikaystävän kanssa molemmille ensimmäistä kertaa Turun saariston rengastie. Alun perin suunnitelmana oli ottaa Aino-koira mukaan ja kiertää reitti pyörillä niin, että Aino olisi ollut suurimman osan matkasta pyörän perävaunun kyydissä. Aino raukka kuitenkin sairastui juuri ennen reissua, joten häntä emme voineet ottaa mukaan ja löysimme hänelle hoitopaikan vain neljäksi päiväksi, joten pyöräreissu vaihtui autoreissuksi.

Molempia harmitti tämä suunnitelmien muutos jonkin verran, mutta otimme pyörät peräkoukkuun mukaan, jotta saimme edes tutkia kohteita pyöräillen.

Kuvankaappaus sivustolta lautta.net

Ensikertalaista reitin suunnittelussa auttoi sellainen sivusto kuin lautta.net, josta yllä oleva kuvankaappaus on otettu. Toinen sivusto, josta oli paljon apua matkalla, oli finferries.fi, josta näkee kaikkien lauttojen aikataulut ja hinnat.

Ensimmäinen päivä rengastiellä

Ensimmäisenä päivänä suunnattiin auton nokka kohti Nauvoa, joka oli meidän ensimmäinen yöpaikka. Matkan varrella pysähdyttiin Paraisilla katselemassa kaunista jokirantaa, jossa haukattiin välipalaa sekä käytiin katsomassa vaikuttavaa kalkkikivilouhosta. Kalkkikivilouhos oli tosiaankin vaikuttava näky ja se kannattaakin käydä matkan varrella tsekkaamassa.

Nauvossa meitä odotti pieni yllätys: siellä ei ole enää minkään laista leirintäaluetta. No eipä se meitä haitannut. Löydettiin hieman syrjäisempi paikka metsänreunassa ja vietettiin ensimmäinen yö teltassa siellä. Ennen nukkumaan menoa vietettiin Nauvossa iltaa ravintola Köpmansissa, jossa syötiin herkullinen iltapala kuunnellen loistavaa livemusiikkia ja juoden sangriaa. Täydellinen aloitus reissulle siis!

Toinen päivä rengastiellä

Toinen päivä alkoi runsaalla brunssilla Nauvon uimarannan läheisyydessä sijaitsevalla rantakalliolla. Kun massut oli saatu täyteen, nautiskeltiin hetki upeasta aurinkoisesta päivästä Nauvon uimarannalla ja sitten lähdettiin ajamaan kohti seuraavaa etappia eli Korppoota. Korppoossa emme kerenneet vittämään paljoa aikaa, sillä olimme suunnitelleet tutkivamme Houtskaria enemmän.

Houtskarin puolelle päästyämme ajoimme ensimmäisenä vierasvenesatamaan, joka sijaitsee muuten todella idyllisessä vanhanajan saaristomaisemassa. Vierasvenesatamassa söimme ravintola Skagenissa sitä kuuluisaa skagen-leipää, ja nautiskelimme illasta.

Ihanan illallisen jälkeen suuntasimme Mossala Island resorttiin yöksi. Pystytimme teltan leirintäalueelle ja lähdimme katsomaan auringonlaskua Mossalan näkötorniin. En ole ikinä eteläisessä Suomessa nähnyt niin vaikuttavaa ja upeaa auringonlaskua. Näkötornista suuntasimme vielä rannalle kahlailemaan ja katselemaan kun auringon viimeiset säteet hävisivät merelle.

Mossalan Island resortista olen kuullut jonkin verran negatiivista puhetta, mutta mielestäni paikka oli kuitenkin suht siisti ja hyvin hoidettu. Emme käyneet ravintolassa syömässä, joten siitä en osaa sanoa. Leirintäalue on kuitenkin upean luonnon ympäröimä ja lautat Iniöön lähtevät aivan vierestä, mikä oli meille iso plussa.

Kolmas päivä rengastiellä

Kolmantena päivänä suuntasimme Houtskarin Mossalasta ensimmäisellä aamulautalla Iniöön. Kyseinen lautta on tosiaan ainoa maksullinen koko rengastiellä (auton kanssa noin 40e). Lauttamatka oli hieman pidempi kuin aikaisemmat ja kerkesimme juomaan aamukahvit lautan pienessä kahvilassa.

Iniössä emme kerenneet viettämään kovin paljon aikaa vaan suuntasimme melko suoraan seuraavalle Kustaviin vievälle lautalle. Kävimme kuitenkin katsomassa Iniön kaunista kirkkoa ennen lautalle menoa.

Kustavissa pysähdyimme vierasvenesatamaan ja ravintola Peterzensiin. Siellä söimme saaristobuffetin, johon sisältyi melko runsaasti mereneläviä. Täytimme myös vesitonkkamme ja vietimme upealla ravintolan terassille muutaman tunnin, kunnes oli aika lähteä seuraavalle lautalle Kustavin Vuosnaisiin, josta lähti seuraava lautta Ahvenanmaan saaristoon Brändöhön.

Brändössä yövyimme Fisketårpet i Brändö nimisellä leirintäalueella ja täytyy sanoa, että se oli koko reissun upein kohde mielestäni. Saimme telttapaikan aivan merenrannasta upeilla maisemilla. Vuokrasimme leirintäalueelta kaksipaikkaisen kajakin ja lähdimme melomaan lähiympäristöön. Otimme hieman virvokkeita ja musiikit mukaan ja pysähdyimme suuremmalle karille, jossa vietimme lämmintä iltaa sileällä kalliolla musiikkia kuunnellen ja virvokkeista nauttien.

Kun palasimme kajakointireissulta, oli meidän saunavuoromme aika. Oltiin varattu tunniksi meille kahdelle rantasauna käyttöön ja se pieni rantasauna oli aivan ihana. Saunasta johti polku suoraan uimaportaille upean kirkkaaseen ja yllättävän lämpimään meriveteen. Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella tätä leirintäaluetta kaikille, eikä se myöskään ole hinnalla pilattu!

Neljäs ja viimeinen päivä rengastiellä

Neljäntenä päivänä heräsimme teltassamme upeisiin maisemiin aivan merenrannassa. Aamupalan jälkeen pakkailimme tavaramme ja lähdimme ajamaan kohti lauttarantaa. Alun perin meidän oli tässä kohtaa jo tarkoitus palata kotiin päin, mutta innostuimmekin vielä vierailemaan läheisellä pienellä Jurmon saarella.

Jurmon saari on hyvin pieni, joten päätimme että kierrämme koko saaren polkupyörillä ja näin me teimmekin. Jurmo on saaristoidylliä parhaimmillaan ja siellä asuu ympärivuotisesti todella vähän ihmisiä. Saarella on paljon punaisia venevajoja sekä ylämaankarjaa. Kiersimme Jurmon luontopolun kävellen ja kävimme näkötornilla, josta näki koko pienen saaren kokonaisuudessaan.

Pääsin myös harjoittamaan omaa ruotsinkielentaitoani, sillä saarella ei puhuta suomea juuri lainkaan ja meidän piti tilata lautta hakemaan meidät, sillä emme olleet huomanneet, että suurin osa Jurmon ja Brändön välillä kulkevista lauttavuoroista olivat tilausvuoroja. Saimme lautan tilattua ja suuntasimme takaisin kotiin kohti Turkua.

Summa summarum

Kaiken kaikkiaan oli mahtava reissu. Nähtävää jäi paljon vielä seuraavallekin kerralle ja tuntuikin, ettei neljä päivää pidemmän rengastien kiertämiseen ja vielä Ahvenanmaan saariston tutkimiseen oikein riittänyt. Ensi kerralla mennään ehdottomasti pyörillä ja ollaan pidemmän aikaa. Uskon, että reissusta saa enemmän myös irti pyöräillen, kun on helpompi pysähdellä ja vähän poiketa reitiltä välillä.

Onko täälä joitain, jotka ovat kiertäneet rengastien tai vielä suunnittelevat rengastielle menoa tänä kesänä? Kertokaa kommenteissa!

Ps. Tuun lisäilemään instaan vielä kuvia matkalta, joten jos reissukuvat kiinnostaa klikkaa alla olevaa kuvalinkkiä

 

 

14

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Elsa

    Mielettömän kauniin näköinen paikka! Ja kivan kuuloinen reissu teillä muutenkin 🙂

Vastaa