Lapsen kielellinen kehitys

Siitä päivästä lähtien, kun Väinö on oppinut ryömimään, meillä on ollut aivan päätöntä menoa. Väinö oppi ryömimään vähän ennen 8kk ikää. Kymmenkuisena kontattiin jo huimaa vauhtia. Kävelemään lähdettiin omilla 1-vuotis synttäreillä, koska no miksi ei. Yleisö ja kaikki.

On ollut kolhuja, vaaratilanteita ja tehdään ennenkuin ajatellaan-meininkiä, niinkuin varmasti kaikilla lapsilla. Väinö on päättänyt kehittää itseänsä motoristisesti ennen puhetta. Hän matkii kaikkia temppuja, mitä hänelle vain näytetään. Ja välillä äiti matkii Väinön temppuja.

Väinö ja äiti1

Väinö on nyt 1v 4kk, ja sanoja ei juurikaan tätä ennen ole tullut. Väinö on jo useamman kuukauden osannut sanoa joo, namnam ja vaauuuuu. Kuitenkin hän ymmärtää todella paljon puhetta ja ymmärtää, jos kysyn onko hänellä nälkä, mennäänkö pesemään hampaat, luetaanko kirjaa.

Eräänä päivänä katseltiin lumiauran töitä ikkunasta, ja toistelin aura sanaa muutaman kerran. Sitten Väinö päättikin itse sanoa ”aua” ja osoitti auraa. Oli vielä pakko uudestaan itsekin toistaa ja katsoa miten Väinö reagoi. Sieltähän se aura-sana taas tuli.

Ollaan jo pidemmän aikaa harjoiteltu eläimiä ja mitä eläimet sanovat. Väinö tarkkaavaisesti katsoo mun suuta ja sen liikettä. Nykyään Väinö osaa sanoa omalla tavallaan pöllön ”huhuu” ja lehmän ”ammuu”. Eilen Väinö oppi sanoo iihahaa, johon hän aina vielä nauraa perään. Ja tänää myös aamulla hän sanoi ekaa kertaa hauhau!

Väinöllä on kauhea autovaihe, oli auto rekka, aura, traktori, pakettiauto tai muu vastaava, sitä toljotetaan pihalla silmät loistaen. Olen myös aina toistellut asioiden nimiä, mutta nyt erityisesti autoja, kun ne niin kiinnostavat. Eilen lähdettiin mummulasta ja matkalla Väinö osoitti melkein kaikki autot ja sanoi perään ”auo”.

En ole siis koskaan ollut huolissani Väinön puheen kehityksestä, hän on selkeästi ollut sellainen papupata, mutta nyt vasta hän on alkanut kiinnostumaan enemmän ja enemmän sanoista ja puhumisesta.

Kyllähän se vähän harmittaa, ettei Väinön ensimmäinen sana ollut äiti tai isi, mutta eiköhän nekin vielä opita ajan kanssa.

Väinö ja äiti

Mikä oli teidän lapsenne ensimmäinen sana?

Ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita!

– Henriikka

0

Vastaa