Vietnamin kokemukset

Da Nang ei vienyt sydäntäni

Lensimme Singaporesta Vietnamiin. Olimme lukeneet maasta jonkin verran, mutta ei suinkaan riittävästi. Lentokentän turvatarkastukset olivat naurettavat verrattuna Singaporen tarkastuksiin. Matka sujui kuitenkin hyvin. Pääsimme lentokentän ovista pihalle, ja vastassa oli useat kyytimiehet lappujen kanssa. Meille oli kuitenkin tarkoitus ottaa taksi, ja niin meitä vastaan heti tulikin mies kysyen ’taxitaxi?!’. Vastasimme tähän myöntävästi. Kysyimme mieheltä paljonko kyyti Da Nangin keskustaan tulee maksamaan. Tarkkaa hintaa emme enää muista. Ei muuta kuin rinkat peräluukkuun ja hyppäsimme kyytiin ja matka hotellille alkoi.  

Hymyilimme taksin takapenkillä Vietnamin liikenteelle. Jatkuva tööttääminen ja ajatusksena mistä pääsee, niin sieltä mennään. Skootterin puikkelehtii sieltä, täältä ja tuolta. Googlettelin Vietnamin liikenteestä myöhemmin, niin arveltiin n. 14 000 kuolevan liikenteessä vuosittain. En ihmettele. 
 
Taksi kierteli hetken aikaa eksyksissä katuja pitkin. Päästiin kuitenkin Ruby Light Hotel Danang- nimiselle hotellille mutkien kautta. Kuski sammutti auton ja hyppäsi autosta ulos. Tässä kohtaa mietin jo, että mitäs?! Tämän jälkeen kuski nosti rinkat autosta ja rupesi näyttämään sormilla kolmea ja hetken päästä viittä. Päätäppäs jo poika hinta. Sanoimme kuitenkin, ettemme maksa monenkertaista summaa. Hetken jahkailun jälkeen annoimme 200 000 dongia = 8e. Pyysimme kuittia, ja tässä vaiheessa viereisen hotellin henkilökunta tuli pihalle. Kuski hyppäsi äkkiä autoon, tiputti kuitin maahan ja painoi kaasu pohjaan. Seuraavaksi näkyikin vain takavalot. Tässä vaiheessa tiellä seisoi kaksi Suomalaista miettien, että mitä just tapahtui. Loppujen lopuksi maksoimme puolet enemmän, kuin oli tarkoitus eli oikeastaan vain 4e enemmän. Pikku summa toisaalta, mutta periaatteesta ärsyttävää. Nettiä lueskellessa kävi erittäin selväksi, että länsimaalaisia yritetään huijata rahojen ja maksujen yhteydessä. Positiivinen asia tässä oli se, että tajusimme olla erityisen tarkkoja jatkuvasti. No se siitä!

Ensimmäinen päivä meni kierrellessä lähipaikkoja ja kävimme rannalla kävelemässä. Da Nang tunnetaankin erityisesti sen 30km pitkästä My Khen hiekkarannasta. Olemme käyneet aamuisin kävelemässä ja treenaamassa rannalla. Todella vähän on näkynyt uimareita, sillä aallokko on ollut suurta. 

Nähtävyydet

1. SunWorlds – Ba Na Hills
Kaikista nähtävyyksistä parhain oli mielestäni Sun World Ba Na Hills:llä käynti. Turismiin tarkoitettu kompleksi, joka on rakennettu keskelle ei mitään 1,5km korkeuteen. Paikan päälle pääsee Gondoli- tyyppisellä hissillä, ja matka kestää noin 20 min. Me ostimme tämän ’retken’ matkajärjestön kautta, johon kuului kyyti ja lippu ylös. 

Heti ylös päästessä ulkona on vastassa samanlainen maapallo pyörimässä, kuin Universal Studios:lla, mutta toki SunWord- tekstillä. Erilaisia esityksiä ja esiintyjiä näkyi eri puolilta maailmaa. Eri maiden keittiöitä oli edustettuina ravintoloissa. Me kävimme syömässä buffet- lounaan, ja se oli todella todella hyvä ja suosittu. Alueella oli mm.meditaatioon soveltuvia paikkoa, vahanukkemuseo, peliluola, erilaisia puutarhoja ja yllättävän paljon hotelleja. Suurin nähtävyys mitä odotimme oli tunnettu Golden Bridge. Todella paljon turisteja koko sillan pituudelta. Suosittelen ehdottomasti käymään täällä, jos matkaat Vietnamiin. 
2. Dragon Bridge
Ajoimme lentokentältä hotellille mennessä ’Lohikäärmesillalta’. Halusimme kuitenkin vielä päiväsaikaan käydä katsomassa, miltä se näyttää. Hotellilta oli n. 3km kävelymatka sillalle. Viikonloppuisin klo 21:00 lohikäärme syöksee lukemamme mukaan tulta. Tätä emme kuitenkaan jaksaneet lähteä erikseen katsomaan. Kävimme samalla reissulla Champa -kuningaskunnan museossa, joka sijaitsi sillan toisessa päässä. 
3. Lady Buddha
Lauantaina kävimme paikallisen Grab -kuskin kanssa Lady Buddha -patsaan luona. Patsas on Vietnamin korkein buddhalaispatsas, joka on  yli 60m korkea. Alueella oli myös muutama hieno temppeli, jossa sai käydä. Buddha on kääntyneenä kaupunkiin päin ja sen erottaakin meidän hotellille asti selkeästi.
4. The Marble Mountains
Viikon päätteksi sunnuntaina päätimme jälleen tilata Grab -taksin, ja tällä kertaa suuntasimme Marble Mountains:lle. Paikka oli hieno. The Marble Mountains:lla oli viisi eri marmorivuorta lähellä toisiaan.  Vuorella ja vuorien sisällä oli luolia ja temppeleitä. Mahdollisuus oli mennä myös pienistä luola-aukoista. Kapusimme lopuksi vielä korkeimmalle kohtaa, josta näkymät muille vuorille oli super hienot. Täällä paikassa riitti portaita kyllikseen.  
Vietnam ei vienyt ainakaan tällä kertaa sydäntämme, vaikka nähtävyydet olivat super ihania. Kaupungin katuja kävellessä tulee fiilis paikallisten ajattelevan keinoja, joilla varastaa/huijata länsimaalaisia. Tämä on mainittu myös useasti nettiä selaillessa.  Pitkät katseet ja heikko englannin kielen taito tätä vielä edesauttaa.  Toki osa ihmisistä on ollut avuliaita ja hymyileviä mm. hotellin henkilökunta oli avain ihana. 
 
Vietnamia ja etenkin Da Nangia kohtaan odotukset olivat erittäin suuret. Paikkana Da Nang on kasvamassa jatkuvasti. Ympärillä oli paljon rakennustyömaita. Sydämestäni en pysty suosittelemaan Vietnamia ainakaan vielä lomakohteeksi. Toki jokainen tekee mielipiteen omasta kokemuksesta. Nähtävyydet ovat kuitenkin näkemisen arvoisia. Olen pitkään halunnut päästä käymään Vietnamissa, joten ihanaa, että pääsimme nyt kuitenkin käymään ja näkemään!
 

Mitä ajatuksia sulle Vietnam herättää?

3

Vastaa