Pyöräillään Saariston Rengastie

-Miten sujui 200km matka?

Saariston Rengastie on Turun saaristossa sijaitseva matkailutie, jonka voi kulkea mm. pyörällä tai autolla. Matkalla tulee useampia lossi- ja lauttayhteyksiä sekä yksi yhteysaluslautta. 

Olimme alkuun suunnitelleen matkan melko tarkasti Saariston Rengastien nettisivuilta löytyvän reittikuvauksen mukaisesti. Suosittelenkin hyödyntämään sitä. Sieltä löytyy myös Pikku Rengastien reittikuvaus. Kaikista vaikein osuus tässä vaiheessa oli kuitenkin majapaikan löytäminen ja tietenkin vielä mahdollisimman edullisesti. Alkuun ajattelimme, että vietämme kaksi yötä saaristossa. Majapaikkojen hintojen vuoksi päätimme, että kierrämme reitin yhdessä yössä ja säästetään näin. Tämä tarkoitti siis sitä, että n. 100km on poljettava päivässä. Iisiltähän se kuulosti, kun on koko päivä aikaa. 

Lähdimme aamulla n. klo 9 polkemaan kohti Turun Tuomiokirkkoa. Virallisesti Saariston Rengastie alkaa Tuomiokirkolta. Siitä jatkoimme polkemista kohti Paraisten lauttaa kohti Nauvoa. Saavuimme ensimmäiselle lautalle, ja n. 10min odottelun jälkeen lautta lähtikin. Tässä vaiheessa tuli ns. matkafiilis. Nauvosta jatkettiin Korppooseen ja sieltä Houtskariin. En ihan tarkalleen muista lautta-/lossiyhteyksien ja välimatkojen pituuksia. Sen kuitenkin muistan,  että myös ensimmäisenä päivänä oli pidempi lauttayhteys. Meillä oli myös hyvää tuuria, eikä jouduttu juurikaan odottelemaan lauttojen lähtöä. Vietimme yön Houtskarissa Saaristolaiskoulu nimisessä paikassa, joka oli suurin piirtein puolessa välissä kierrosta. Huonojen suuntaviittojen takia poljettiin kuitenkin nälkäisinä 8km ohi majapaikan, eikä siinä auttanut muuta kuin lähteä takaisin päin. Yksi yö Saaristolaiskoululla maksoi 40e/per pää. Kumpikaan meistä ei osannut juurikaan odottaa mitään majapaikalta, mutta paikka palveli meitä yhden yön verran hyvin. Lukuunottamatta palohälytystä keskellä yötä.

Aamulla herättiin hyvissä ajoin aamupalalle. Aamupala kuului Saaristolaiskoulun majapaikan hintaan, joka oli suuri plussa. Syömisen jälkeen startattiin sitten seuraava 100km matka kohti Turun Tuomiokirkkoa.  Majapaikasta Mossalan yhteysalusrantaan matkaa oli reipas 14km. Reitillä varrella oli kaksi lossia. Saariston Rengastien nettisivujen reittikuvauksen mukaan suositeltiin varattavan aikaa yli tunti. Siihen meillä ei kuitenkaan mennyt niin kauaa aikaa. Jouduttiin odottelemaan Mossalassa aamun (muistaakseni) ensimmäistä yhteysaluslauttaa vajaan pari tuntia. Yhteysaluslautta ei kulkenut montaa kertaa päivässä Mossala-Dalen välillä, joten tämä kannattaa huomioida.  Mossalassa odotteleminen ei meitä kuitenkaan haitannut. Yhteysaluslautta Mossalasta Dalenin yhteysalusrantaan kesti tunnin. Tämä väli olikin ainut, joka myös maksoi. Pyörien kanssa hinta oli n. 10e. Dalenin saavuttua pääsimme vasta aloittamaan kunnolla toisen päivän polkemisen.

Iniöstä loppu matka mantereelle asti sujui hyvin. Matkan raskain osuus oli kuitenkin mantereella vastatuuleen. Silloin tuntui ettei matka lyhene yhtään, vaan aina on sama kilometrimäärä Turku-  kyltissä. Tähän asti kuitenkin kaikki oli mennyt hyvin, joten tarvittiinhan me vähän mutkiakin matkaan mukaan, sillä multa tietenkin oli puhjennut rengas. Renkaan puhkeaminen huomattiin Merimaskussa. Matkaa Turkuun oli vielä 30km. Fiksut ja kokeneet pyöräilijät olisi varmasti pakannut reppuun paikkausvälineet tai edes kunnollisen pumpun, mutta me aloittelijat lähdimme ilman paikkavälineitä ja alle kämmenen kokoisen pumpun kera. Renkaassa pysyi aina alle kilometrin verran ilma, jonka jälkeen jouduttiin taas pumppaamaan rengas täyteen minipumpulla. Ohikulkeva vaarikin totesi, että ompas säälittävän kokoinen pumppu. Päästiin kuitenkin illan aikana Turun Tuomiokirkolle. Kaikki hyvin, loppu hyvin. Tänä vuonna suunnitellaan pyöräreissua uudelleen, mutta tästä matkasta oppineena ja kokeneempina. Jos sulla on ehdottaa jotain kivaa reittiä, niin vinkkaahan!   

 

Voin suositella Saariston Rengastietä kaikille. Jos haluaa enemmän vielä nauttia ja poiketa matkan varrella olevilla nähtävyyksillä, niin suosittelen varaamaan kaksi yötä saaristoon. Pyöräilypöksytkin kantsii pakata mukaan, ja ne varmasti pääseekin meidän seuraavalle reissulle mukaan. 

0

Vastaa