Miksi olen personal trainer? Mikä ja mitä on hyvä PT?

Personal trainer, elipä henkilökohtainen valmentaja on ammattinimikkeeni tästä eteenpäin. Koulutukseltani olen sen lisäksi liikuntaneuvoja, joka antaa minulle vielä hieman laajemman, terveyttä edistävän näkökulman alalle. Näen tämän laajan koulutuksen yhdeksi eduistani työmarkkinoilla, mutta faktahan on se, että kyllä se oppi mitä tämän pään sisältä löytyy on suurimmaksi osaksi itse kaiveltua, eikä koulun penkiltä. Ala kehittyy jatkuvasti ja haluan pysyä aallon harjalla, unohtamatta kuitenkaan ikivanhoja, jo tieteellä todistettuja faktoja. En myöskään ole ihminen tai valmentaja, joka lähtee jokaiseen trendiin mukaan – Ainakaan ensin pureskelematta asiaa huolella läpi. Uskon tieteeseen ja tutkittuihin tuloksiin, mutta ihmiset ovat niin yksilöllisiä, että tuntemuksia ja kehoa kokonaisuutena on pakko opetella kuuntelemaan. Tässä skenessä ei pelkällä ”omalla kokemuksella” pärjää. Se mikä on minulle hyvä, ei luultavimmin toimi sulla. Ja se, mistä minä tykkään, voi ollakin sulle aivan myrkkyä. Joten summa summarum, kehityn, opin ja kasvan itsekin joka ikinen (työ-)päivä.

 

MIKSI OLEN PERSONAL TRAINER?

Mulla on ihan vilpittömästi mieletön halu auttaa. Olen itse käynyt pohjalla ja tietyllä tapaa päässyt sen urheilullisen ja terveellisten elämäntapojen kautta ylös sieltä. Toki hirmuisten mutkien kautta, ja kuulunut sinne ääriajattelijoiden tiiviiseen kuntaankin, mutta kuitenkin. Mä uskon ihan täydestä sydämestäni, että elintavat on se avain onneen. Mä olen myös ihan äärimmäisen kiinnostunut fysiikan kehittämisestä, ruokavalion ja ravinnon vaikutuksista ihmiskehoon, sekä siitä kuuluisasta kokonaisuudesta. Mikä on liikaa? Mikä on liian vähän? Mikä toimii? Tykkään (turvallisuuden nimissä) testata erilaisia metodeja, niin itselläni, kuin valmennettavillakin. Siinä oppii ja innostuu, minä ja asiakas. Saan niin paljon itse energiaa ja iloa elämääni valmennettavien onnistumisista, innostumisista ja muutoksista parempaan. Kun siitä asiakkaasta yhtäkkiä tuleekin kuin ystävä ja se laittaa mulle viestiä, kuinka onnellinen hän on… Niin enhän mä voi kun vaan hymyillä!

Toivoisin, että kaikki löytäisi liikunnan ja hyvinvoinnin ilon. Sen yhteyden omaan onnellisuuteen, suorituskykyyn ja tehokkuuteen. Kaikkien tulisi olla edes himpun verran kiinnostunut omasta terveydestään ja omien valintojen vaikutuksesta omaan oloon. Ne eivät ole isoja asioita, mutta varmasti tuntemattomia monille. Jos ei niistä ole vaikka kotona ikinä keskusteltu, niin eipä ne vastaan kadullakaan välttämättä kävele. Kuitenkin jo ihan pienillä muutoksilla voidaan saada niin isoja asioita aikaan, että kannattaisi edes vähän lotkauttaa korvaa niille terveysliikunnan ja perus ravitsemuksen asioille. Haluan olla kehittämässä alaa, jakamassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ilosanomaa ja olla auttamassa ihmisiä toteuttamaan omia unelmia, tavoitteita ja mennä yhdessä heidän kanssaan läpi se muutoksen tie, joka on kuljettava.

 

MINKÄLAINEN OLEN VALMENTAJANA?

Kuten sanottua, mulle kokonaisuus on tärkeä. Alan sivuja, joihin voisin erikoistua on etenkin ravitsemus ja psyykkinen puoli, jotka kiinnostavat mua aivan älyttömästi. Mä haluan tietää 1) Mikä on johtanut tilanteeseen, jossa ollaan. 2) Mitä me halutaan muutoksella saavuttaa ja 3) Miksi me se tehdään? Siis haluan kuulla ne asiakkaalta itseltään. Yleensä epäterveen tilanteen taustalla on joku syy, joka voi olla ihan ratkaisevassa asemassa tietää muutoksen kannalta. ”Haluan laihtua” ei riitä. Miksi?  Ja niin edelleen…

Teen toki myös mielelläni treeniohjelmia ja tykkään vetää treenejä. Suurin osa valmennettavistani tietysti on aloittelijoita / perus puurtajia, mutta etenkin jos pääsee yhtään kovempaa treenaavan treenien kimppuun, niin aijettä. Se energia ja palo, minkä valmennuksen aikana saa irti, on mahtavaa. Myös se, kun huomaa asiakkaan innostuvan salitreenin saloita tai sen valon silmissä, joka syttyy kun juoksutekniikka menee perille tajuntaan… Se on ihan mahtavaa! Mikä ikinä se mun urapolku tuleekaan olemaan loppuun asti, tiedän, että haluan tehdä ihmisten parissa töitä.

Olen kuultujen lausahdusten mukaan helposti lähestyttävä, luotettava, hauska ja empaattinen. Olen pieni ja nuori, mutta toimin kuitenkin ammattitaitoisena auktoriteettinä valmennustilanteessa. Haluan kuitenkin olla asiakkaalle myös kaveri, ja etenkin pidemmissä valmennussuhteissa juttelemme muistakin asioista, kuin vain treenien kulusta ja ruokavalion toimivuudesta. Siis jos asiakas haluaa, tietysti! Ja siis mua ihan oikeasti kiinnostaa. En tee tätä työtä ja niitä pieniä ”lisiä” ja ilmaisia tunteja sen takia, että mun olisi pakko, enkä etenkään eurot kiiltäen mielessä. Vaan jos ei tämä yhteiskunta pyörisi rahan kanssa, voisin tehdä tätä koko juttua ilmaiseksikin, niin paljon mä nautin siitä tekemisestä. Tietysti jossain menee munkin raja, enkä kaikkea pahaa ja elämän murheita voi jokaikiseltä ihmiseltä ottaa vastaan, ja tutkintokaan ei kata psykologin tai lääkärin papereita, mutta autan mielelläni eteenpäin. Ja tästä päästäänkin kätevästi seuraavaan asiaan…

MINKÄLAINEN ON HYVÄ PT?

Tätä kysytään paljon! ”Miten valita se itselleen sopiva PT?” ”Mikä sun mielestä tekee hyvän valmentajan?” , eikä tähän varmaan ole yhtä oikeaa vastausta. Mutta nyt puhutaan siitä, miten asian laita mun mielestä on. Vaikka itse PT olenkin ja treenitaustaakin löytyy, pidän siitä, että mulla itselläni on oma valmentaja. Ensinäkin jo ihan sen takia, että siitä oppii aina mielettömästi uutta ja näkökulmat laajenee, mutta myös ihan sen oman tekemisen ’rentoutumisen’ vuoksi. Kun työkseenkin suunnittelee ja vetää treenejä, on kiva joskus heittää omat aivot nurkkaan.

Hyvältä valmentajalta löytyy tietysti kokemusta, laaja tieto-taitopohja, mutta myös maalaisjärkeä ja empatiaa. Omat rajat on myös tärkeää tunnistaa! Jos ei itse tiedä, myöntää sen ja joko a) Ohjaa eteenpäin tai b) kysyy toiselta ammattilaiselta.  Jos valmentaja menee  vain omat kokemukset ja oma mielipide edellä, ei homma toimi. Pitää osata hahmottaa eroavaisuudet, tilanteen perusta ja lähtökohta. Nopeaa reagointikykyäkin vaaditaan, sekä omasta kuplasta poistumista. Vaikka itse olen kovaa ja tavoitteellisesti treenaava ja nautin ns. tarkasta syömisestä, ei mun asiakkaat sitä välttämättä halua ja kaipaa. On osattava astua myös toisen saappaisiin, ihan erilaiseen elämäntilanteeseen.

Tiivistettynä hyvän PT:n ominaisuudet: Ammattitaito, sovelluskyky, empatia ja INTOHIMO. Se näkyy kyllä, onko siellä euron kuvat silmien takana vai oikea palo alalle. Yhteinen päämäärä asiakkaan kanssa on tärkeä – Oli se sitten pyöreä pakara tai kokonaisvaltainen hyvinvointi ja energinen arki. Arvomaailmat kun kohtaa, olet jo lähempänä sitä oikeaa henkilöä. Silloin yhteistyö yleensä lähtee rullaamaan!

Tänään mä pääsen vihdoin työpaikalle aloittamaan uurastusta – Wohoo! Perehdytystä ja kouluttautumista luvassa pari ensimmäistä viikkoa ja siitä sitten tositoimiin. En varmaan ikinä ole ollut näin innoissani töiden alkamisesta. Valmennushommat siis käynnissä än-yy-tee NYT.

MITKÄ OMINAISUUDET VALMENTAJASSA SULLE ON TÄRKEITÄ?

 

1

This Post Has 2 Comments

  1. Sen itsestäänselvyyden eli ammattitaidon lisäksi mulle on tosi tärkeää että pystyn olemaan vapaasti oma itseni valmentajan kanssa. Kai kyse on pohjimmiltaan ihan henkilökemiasta, että uuden ihmisen kanssa syntyy luottamus ja tunne että tälle mä voin kertoa täysin rehellisesti niitä vaikeita, henkilökohtaisia asioita vaikka ruokavaliosta. Mun ei tarvitse laittautua salille mennessä tai hävetä raskausarpiani ja selluliittiani, vaan mä oon ihan jees tällaisena. Voin kysyä tyhmiä kysymyksiä, pyytää näyttämään samat asiat kymmenettä kertaa kun en vieläkään muista/tajua ja se on ihan ok!
    Mä olen paljon naurava ihminen, joten mulle on tärkeää että valmentajan kanssa on kivaa. Että treeneihin on kiva mennä, ja tän ihmisen kanssa voi kovan treenin lisäksi myös nauraa. Mä en kestä sellaista ryppyotsaisuutta tai paskantärkeilyä yhtään, ihmisiä tässä kaikki ollaan. 🙂 Tykkään myös että valmentaja tekee työtä omana persoonanaan, uskaltaa olla avoin ja inhimillinen, eikä hae väkisin mitään roolia. Valmentajia ja valmennettavia on varmaan niin monenlaisia, että jokainen löytää oman kyllä asiakaskuntansa. Musta ainankin tuntuu et oon löytänyt just sen oikean valmentajan mulle. 🙂

    1. Voi että, ihana sinä! <3 Se on kyllä ihan älyttömän tärkeää, että se henkilökemia kohtaa. Sun pitää pystyä olemaan oma itsesi, jotta pystyt antamaan 100% itsestäsi treeniin ja saat siitä myös sen nautinnon. Helppohan se on valmentajana olla, mutta en itse juuri halua luoda mitään erityistä roolia, vaan vaikka "auktoriteetti" tilanteessa olenkin, olen vain minä, Hanna. Oon niin iloinen, että oot saanut kokea noita luottamuksen tuntemuksia, se on ollut tarkoituskin luoda sellainen ilmapiiri, jossa on kiva olla ja jonne on kiva tulla. Sitä paitsi, nautin erityisen paljon niistä ohjaustilanteista itsekin! Tyhmiä kysymyksiäkään EI ole 😉 <3

Vastaa

Close Menu