Ihana kamala aitous!

Aito some – Mikä ihana trenditermi tältä päivältä. Nyt on huudossa aitous, herkkyys ja tavallisuus. Ei enää pelkkää filtteriä ja yksisarviskuvien luomista, kuulaita naamoja ja täydelliseksi nypittyjä kulmakarvoja, vaan myös niitä kakkavaippoja ja itkuraivareita bussipysäkillä, takkutukkia ja levinneitä maskaroita. Hienoa, kamalaa, ihanaa, mahtavaa ja aitoa KO?


Sorry not sorry, mutta mä olen hieman myös skeptinen tän trendin suhteen. On siis älyttömän hienoa, että uskalletaan näyttää sitä toistakin puolta elämästä ja ollaan palattu takaisin siihen MINUN mielestä instagramin perusideaan, eli vähän enemmän sellaisia sponttaaneja kuvia, eikä pelkästään studiossa napattuja täydellisiä luomuksia. On itkunpurkauksia IG-storyissa ja ehkä ihan aitojakin tilannekuvia. Mutta… Onko se aitous aina aitoa ja mikä on aitoa? Ja tarvitseeko kaikkea jakaa?

Mua pelottaa, että tää trendi johtaa siihen, että nyt ihmiset luo sitten jotenkin vain monipuolisemman kulissin, että hei kattokaa, on mulla tälläistäkin ikävää. Ja pohdin, luoko tämä myös kilpailuasetelman sille, kenellä nyt sitten oikeasti on kamalaa, ja mikä on itkun arvoista jne jne. Jengi on alkanut enenevissä määrin jakaa sairauskokemuksiaan, omia synkkiä mielenmaisemiaan ja tuoneet ulos syvimpiä salaisuuksia ja ongelmia. Tässä on puolensa ja puolensa.

Vertaistuki on ihan mahdottoman positiivinen asia. On tärkeää, että sä huomaat, ettet ole ainoa, oli ongelmasi sitten mikä tahansa. Ja kun vaikka yksi ”somejulkkis” uskaltaa puhua ulkonäköpaineista helposti samaistuttavalla tavalla, voi sillä olla mieletön vaikutus ympärille. Ja onhan se itsellekin ollut tosi iso kunnia saada viestejä, kuinka olen jakamillani kokemuksilla ja nykyään motivoivilla teksteilläni auttanut mimmejä toipumaan ja päättämään uuden tai paranemisen tien.  Siihen tämä julkinen avautuminen ja ”aitous” on varmasti tuonut hyvää.

Todellisuudentaju kasvaa, etenkin juurikin niiden henkilöiden kohdalta, joidenka seuraajat tuntuvat pitävän henkilöä täydellisenä guruna ja optimaalisen elämän omaajana. Me kaikki ollaan kuitenkin erehtyväisiä ihmisiä, eikä kaikilla voi olla vaan kukkasia ja auringonpaistetta päivästä toiseen. On myös äärimmäisen raskasta yrittää esittää ja luoda sellaista kuvaa, jossa kaikki on aina upeasti. Aito some, ja sen arvostaminen on tuonut myös mahdollisuuden jakaa sitä paskaa, suoraan sanottuna, joka joskus ja tietyissä rajoissa on varmasti OK.

Triggeröitymisen uhka ja määrä kasvaa varmasti. Vaikuttajat jakavat painolukemiaan, syömisiään ja syömättömyyksiään. Jaetaan hulluja treenikalentereita ja kerrotaan miten ollaan sairaana ollessa toimittu. Herkemmät ihmiset ja mielenterveydellisesti hieman epävakaammat saavat näistä helposti ärsykkeitä. Syy ei tietenkään koskaan ole kenenkään, mutta lisääkö tämä sitä riskiä ja vertailua, jota some muutenkin aiheuttaa? Oli ne kuvat sitten täydellisen timmeistä vartaloista, joihin verrataan omaa, tai sitten kenellä nyt on ollut asiat mitenkä huonosti ja kuka nyt on ollut eniten pohjalla..  Toivottavasti saatte pointista kiinni.

Törkykommentit ja oma henkinen jaksaminen sen myötä, kun avaudut asioista, se tulee todella ottaa huomioon. Kaikki ei suinkaan tule kehumaan varmastikaan rohkeudesta ja ”luonnollisesta kauneudesta”, kun jaat tarinasi pimeimmätkin koloset ja kuvaatkin yhtäkkiä niitä ns. huonompia puoliasi muille jaettavaksi. Älkää ymmärtäkö väärin, en todellakaan hyväksy minkäänlaista rumaa kommentointia ja kaikki jakaa mitä tykkää, eikä siinä mitään, mutta kaikki ei näin ajattele. Pitää olla valmis ottamaan se piikki lihaan, jos jakaa jotain itselle todella arkaa, koska tässä maailmassa ja sosiaalisenmedian aikakaudella valitettavasti on niitä, jotka sieltä nimimerkin takaa tulee mielipiteensä tai provosointinsa osoittamaan. Tämä on syy, miksi mä itse olen varmaan jonkun mielestä tietyn filtterin takana aina. On olemassa asioita, joista mä olen kuullut ihan liikaa, enkä halua muiden kommentoivan tai kertovan mielipidettään. Tällöin jätän sen asian tuomatta julki.

On paljon asioita, joita on hyvä jakaa, mistä on hyvä puhua ja mistä on hyvä näyttää nimenomaa se aito ja kaunistelematon puoli. Mutta toisaalta, ei ole mielestäni väärin myöskään jakaa someen vain kauniita asioita ja hyviä hetkiä, motivaatiolauseita ja positiivista energiaa. Ei se tarkoita, että henkilö olisi jotenkin feikki tai esittäisi jotain muuta, kun mitä elämä on. Se vaan on niin tänä päivänä, että ei sitä shittiä ja rankkaa keskustelua välttämättä aina jaksa, ja jos kukaan ei yhtäkkiä jaa enää mitään positiivista ja kaunista, niin en mä ainakaan pelkkää surunaamaakan jaksa katsoa. Sitähän me kuitenkin loppupeleissä sieltä somesta haetaan – Energiaa, inspiraatiota, motivaatiota ja piristystä.

Musta tuntuu, että on kauhean vaikea selittää tätä asiaa, mutta lähinnä haluaisin herättää keskustelua ja pohdintaa aiheesta. Mitä on aito some? Mikä on tarpeellista jakaa ja tarvitseeko kaikkien jakaa? Mä itse haluan puhua myös ongelmista ja kokemuksista mm. mielenterveysvaikeuksista ja erityisherkkyydestä, jotka on itselle lähellä sydäntä, mutta kuitenkin mua mielettömästi vahvistaneita tekijöitä, mutta on mulla elämässä myös sellaista ikävää ollut ja varmaan tulee, mitä en tahdo jakaa. Pitääkö mun ikävän paikan tullen sitten pitää somehiljaisuutta? Ei välttämättä, jos mä en tahdo. Voinhan mä silti toimia inspiraationa ja hyvän energian lähteenä muille ja saada sitäkautta mahdollisesti sitten parempia fiboja itsellekin. Haluan olla esillä, haluan auttaa ja olla aito, jakaa paloja mun elämästä ja olla osa yhteisöä, MUTTA rajojen kanssa. Jos mä jakaisin someni vain mun lähimmäisilleni, asia olisi toinen, mutta minun mielestäni julkisuuteen sä jaat just sitä, mitä tuntuu hyvältä. Jos sä tykkäät niistä ruusukuvista ja quotes about life -storyista niin anna mennä vaan! Ja jos taas haluat kertoa oman tarinasi ja antaa sen kaiken kamalan ja ikävänkin tulla, niin tee se, mutta muista myös vastuu ja varautuneisuus. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta itseä pitää vähän joskus suojella.

 

Ja ei, tekstin kuvat ei ollut mitään studiokamaa ja kiilotettuja kasvoja, vaan just vaan hauskanpitoa ja säälittäviä yrityksiä ;). #AITOSOME

MITÄ AJATUKSIA TÄMÄ HERÄTTÄÄ? 

 

 

1

Vastaa

Close Menu