Yleisin virhe elämäntapamuutoksen aloittamisessa

Elämäntapamuutoksen voi aloittaa monella tapaa, mutta yksi niistä harvoin johtaa pysyviin muutoksiin.
Lue postauksesta, mitä kannattaa välttää startatessa matkaa kohti terveellisempää elämäntapaa ja mitkä keinot auttavat onnistumisessa.

elämäntapamuutos aloittaminen pikadieetti ei toimi elämäntapamuutoksessa onnistuminen vinkit elsalinnean poseland

Tiedätkö, mikä on yksi yleisimmistä virheistä, joita elämäntapamuutosta aloitteleva voi tehdä?

Se, että valitsee valmiin omenan sen sijaan, että opettelisi itse kasvattamaan omenapuun. Eli turvautuu helppoihin, valmiiksi suunniteltuihin pikaratkaisuihin sen sijaan, että lähtisi liikkeelle simppeleistä, vahvaa perustaa rakentavista muutoksista.

On toki houkuttelevampaa ostaa uusin, nopeita tuloksia lupaileva pikadieettivalmennus, josta saat valmiin ruokavalion resepteineen sekä videoidut treeniohjeet joka päivälle. Siihen verrattuna omien arvojen kirkastaminen, mielen rajoitteiden purkaminen, säännölliseen ruokarytmiin panostaminen, arkiliikunnan lisääminen ja unitottumusten parantaminen saattavat kuulostaa vähintäänkin tylsiltä ja aivan tolkuttoman hitailta muutoksilta.

Miksi ihmeessä siis likaisi kädet multaan kasvattaakseen omenapuun, jonka satoa saa odotella vuosia, kun on mahdollisuus marssia lähimpään supermarketiin ja ostaa valmis, täydellisen punainen ja pyöreä omena?

omenankukat omenapuun kukat

No, valmiin omenan ostamisessa on omat miinuspuolensa.

 1. Omena on sama kaikille.
  Vai oletko törmännyt lajikkeeseen, jonka kasvatukseen pääset itse vaikuttamaan alusta alkaen ja joka on sulle henkilökohtaisesti suunniteltu? Samalla tavoin pikaratkaisuja tarjoavat dieetit on suunniteltu suurille ihmisjoukoille, eivätkä ota huomioon just sua kokonaisvaltaisesti.
 2.  Mitä teet, kun omena on syöty?
  Pikaratkaisun jälkeen jää helposti tyhjän päälle. Ei muuta kuin seuraavaan kauppaan ostamaan uutta omenaa!
  Ja näin kierre on valmis.
 3. Pelkkien omenoiden syöminen alkaa ihan varmasti jossain vaiheessa kyllästyttää ja aiheuttaa todennäköisesti sekä fyysisiä, että psyykkisiä vaivoja.
  Jatkuva pikadieetillä olo ei ole hyväksi sun keholle, eikä niiden aiheuttama stressi myöskään edesauta sun mielen hyvinvointia. Pahimmillaan ruokia rajoittavat ja vahvasti ulkonäköön keskittyvät valmennukset voivat aiheuttaa haittoja esimerkiksi ruokasuhteeseen, kehonkuvaan ja itsetuntoon.

elämäntapamuutos aloittaminen pikadieetti ei toimi elämäntapamuutoksessa onnistuminen vinkit elsalinnean poseland

Kasvattamalla itse oman omenapuusi aloitat elämäntapamuutoksen jo ihan eri lähtökohdista!

Pelkästään se, että olet valmis sitoutumaan puun kasvatukseen, eli pitkään prosessiin, on usein tae onnistumiselle.

Kun isket kädet multaan kaivaaksesi tilaa uudelle taimelle, tulet kohdanneeksi ja käsitelleeksi vaikeitakin, pitkään pinnan alla juurtuneita pelkoja, kokemuksia ja pinttyneitä tapoja. Sieltä voit löytää ne pohjimmaiset syyt, jotka ovat tuoneet sinut tilanteeseen, jossa nyt olet ja joiden kohtaaminen auttaa sua tekemään tilaa uusille ajatuksille.

Kun sitoudut kasvattamaan vahvat juuret, tulee omenapuusi pysymään pystyssä kovimmissakin myrskyissä. Elämässä tulee aina haasteita eteen, mutta kun sulla on hyvinvoinnin perusasiat kunnossa ja mietittynä ne juurisyyt, eli arvot ja tavoitteet, miksi pidät huolta itsestäsi, eivät muutokset elämässä saa koko puuta kaatumaan. Jokunen oksa saattaa myräkässä katketa, mutta vahvojen juurien avulla saat taas ravinteita uusien, entistä vahvempien oksien kasvattamiseen.

Kun ymmärrät, että elämäntapamuutoksen tekeminen on pitkä prosessi, jaksat myös tehdä töitä sen eteen. Tarvittavat muutokset tehdään pikkuhiljaa, mutta kuten puun kasvun seuraaminen, on myös oman edistyksen tarkkaileminen valtavan palkitsevaa ja motivoivaa! Vaikka omenapuun satoa voi joutua odottelemaan, ei se estä iloitsemista uusien oksien, keväällä puhkeavien lehtien ja ensimmäisten kukkien puhkeamisesta. Usko pois, hitaammin tehdyissä, mutta pysyvissä muutoksissa onnistuminen on paljon palkitsevampaa kuin hampaat irvessä suoritetun pikadieetin läpi puskeminen!

elämäntapamuutos aloittaminen pikadieetti ei toimi elämäntapamuutoksessa onnistuminen vinkit elsalinnean poseland

Valmiista omenasta saa iloa nopeasti, mutta se ei riitä pitkäksi aikaa. Toisin on lämmöllä ja huolella kasvatetun omenapuun laita! Puu seisoo parhaimmillaan paikallaan vuosikymmeniä tarjoten satoa, iloa ja kauniita kukintoja kasvattajansa lisäksi myös muille sen alla istuville sekä oksilla kiipeileville. Ihan niin kuin terveellinen, joustava ruokasuhde ja opit omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta heijastuvat ympärillesi ja periytyvät sukupolvelta toiselle.

Kumman sä valitset; valmiin omenan vai omenapuun kasvattamisen?
Ja hei, jos olet turvautunut useamminkin pikadieetteihin, älä ajattele epäonnistuneesi! Vaikka postauksessa puhun virheiden tekemisestä, kannattaa ne kääntää aina oppimiskokemuksiksi! <3 Opitko dieeteistä jotain, mikä voisi toimia jatkossa tai jotain sellaista, mitä et ainakaan halua tulevaisuudessa toistaa?

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

5

Vastaa