Kuinka käy, kun tavallisesti yhden päivän lounaaseen kuluvalla summalla on tarkoitus pärjätä koko viikko?
Voisiko 15 euron lounasviikosta tulla jopa säännöllinen tapa?
Mealpreppaus – maanantaiaamujen pelastus
Maanantai. Viikon sairastelujen, karanteenien ja etätöiden jälkeen paluu normaaliin päivärytmiin tuntuu tavallista tahmeammalta; miten tätä arkea oikein pyöritettiinkään?
Aamu tuntuu hujahtavan ohi sekunneissa, kun sen juoksee ympäri taloa. Kahvi tippumaan, puhdasta pyykkiä kellarista, lapset hereille, hampaiden pesu, kadonneiden työavainten etsintää, viime hetken Wilma-viestien lukemista… Onneksi sunnuntaina prepatut ruoat ovat valmiina jääkaapissa – rasia mukaan ja menoksi!
Mealpreppaus, eli aterioiden valmistaminen etukäteen, on tapa, joka on pelastanut monet vastaavanlaiset maanantaiaamut! Arjen kiireissä eväät ovat ne, joiden valmistuksesta tulee helposti lipsuttua; pääseehän ruokatunnilla hakemaan äkkiä kaupasta jotain.
Joka viikko en jaksa suunnitelmallisesti preppailla, vaan myönnän sortuneeni viime aikoina aivan liikaa tuohon ”ainahan kaupasta saa jotain”-ajatteluun. Kylmähyllystä napattu einesateria on toki tyhjää parempi, mutta maun, ravintoarvojen ja hinnan vuoksi liputan ehdottomasti itse valmistettujen lounaiden puolesta! Laskin nimittäin, että näihin kauppalounaisiin uppoaa helposti keskimäärin 10 euroa päivässä! Lounaan lisäksi ostan usein samalla myös pienen välipalan, ja kun siihen lisätään vielä autoilusta syntyvät bensakulut, tulee yhden kauppareissun hinnaksi lähes 15 euroa. Eli 200 euroa kuukaudessa – ihan liikaa sekä lompakkoani että ympäristövaikutuksia ajatellen, huh!
15 euron haaste
Päätinkin haastaa itseni palaamaan takaisin säännöllisemmän mealpreppauksen pariin pienellä lisämausteella; rahaa olisi käytettävissä vain 15 euroa koko viikon ajaksi! Tähän summaan sisältyisi yhdeltä kauppareissulta haetut ainekset. Kohti Citymarketia siis!
Pyrin syömään lounasta kasvispainotteisesti, joten ostoskoriin tarttui mun lempparia kasviproteiinia, tomaattimaustettua nyhtökauraa. Nyhtiksen kaveriksi sopivat lohkoperunat, joten pari kiloa perunaa oli varsin helppo sekä edullinen valinta hiilihydraatin lähteeksi.
Budjetin rajallisuuden vuoksi koko pussi kannattaisi hyödyntää ruoanlaittoon. Mikäs sen loogisempaa kuin kasvissosekeiton kiehauttaminen! Tiesin kotoa löytyvän vajaan porkkanapussin sekä kennollisen kananmunia lisäproteiiniksi, joten kauppareissulta keittoa varten tuli ostaa vain kaurajuoma, currya mausteeksi sekä kaurapohjainen creme fraiche.
Ja siinäpä se!
Ostosten loppusumma: 11,98e!
Viikon lounaiden valmistaminen: 1,5h.
Säästöä rahallisesti monta kymppiä ja ajallisesti useampi tunti.
Budjetoitu mealpreppaus – jatkoon vai ei?
Lounaslista tälle helmikuun ensimmäiselle viikolle näyttää hyvin simppeliltä;
ma, ke ja pe – kasvissosekeittoa, kananmunia ja kauraleipää
ti ja to- nyhtökauraa, lohkoperunoita ja vihanneksia
Saattaa kuulostaa vähän tylsältä, mutta vihanneksia ja muita lisukkeita vaihtelemalla kyllästyminen ei iske niin helposti. Tai jos loppuviikosta perunan maku alkaakin tökkiä, on preppaamisesta syntyvä rahan, ajan ja hermojen säästäminen hetkellisen perunakyllästymisen arvoinen!
Tälle vähän tiukemmallakin budjetilla mealpreppaamiselle sanon siis ehdottomasti jatkoon!
Mitkä on sun suosikkiruokia valmiiksi prepattavaksi?
Tai jos et ole prepannut, voisitko ajatella joku kerta testaavasi? 🙂
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
8
Moi, asiaa! Olen harrastanut mealpreppausta vuosikausia. En voisi kuvitellakaan, että käyttäisin edes vitosta-kymppiä arkilounaisiin. Kasvissosekeitto on mun ikisuosikki, ainekset vain vaihtelee. Mukaan usein papupurkki, josta proteiinit. Päälle keko raejuustoa ja sivuun kaura/ruisleipä (päälle hummusta).
Teen äidillä käydessäni myös leivinuunissa usein lassua (broileri tai kasvis); täysjyvälassulevyjä, mausteinen tomaattikastike, päälle esim. kolmen juuston kerma (ei siis rasva-vehnäjauhokastiketta).
Riisi/couscous/pasta ym. ruokia teen (asun yksin) usein perhekoon kattilallisen, yhden hengen rasioihin pakkaseen. Helppo ottaa mukaan. Kylkeen jotain vihreää/kasvista. Toki jos illallisesta jää jotain, niin sehän on helppo pakata lounaaksi mukaan.
Olen säästänyt tuhansia euroja näin ja sitten vastaavasti voin viikonloppuisin herkutella vaikka ulkoruokinnassa. Samaten terveellisyysnäkulma paremmalla tolalla.
Hei vau! Totta, sosekeittoon aineksia vaihtelemalla saa tosi monipuolisesti kasviksia hyödynnettyä!
Mielettömän hyviä vinkkejä, kiitos, ehdottomasti lähtee testiin niistä useampi ??
Hurjat säästöt saa kyllä säännöllisesti mealpreppaamalla, ja toki myös just terveyttä ajatellen vain hyvä juttu ?
Nostettava kyllä hattua sulle, miten ahkera oot ollut preppailemaan ?