Vähemmän somea, enemmän läsnäoloa – kuinka onnistui?

Huomaatko säkin viettäväsi aikaa turhan paljon somessa?
Lue mun kokemuksia, millä pienellä muutoksella sain oman ruutuaikani järkeviin rajoihin.

some ruutuaika rajaaminen kokemuksia elsalinnean poseland

Muutama viikko sitten lasteni ruutuaikoja tarkastellessani päätin kurkata myös omasta puhelimestani sen parissa vietetyt päivittäiset minuutit. Tai niin ainakin luulin tekeväni, kunnes tilastot tsekattuani totesin, että kohdallani puhutaan enemmin tunneista kuin minuuteista.

Toki osasin jo aavistella etukäteen, että oma ruutuaikani on jonkin verran kasvanut, sillä olen tehnyt paljon töitä puhelimella (kuvankäsittely, videoiden editoinnit yms.). Se, että puhelimen äärellä kulutettua aikaa oli päivittäin jopa useita tunteja, oli kuitenkin pienoinen shokki. Varsinkin, kun taulukosta pystyi selvästi päättelemään, että läheskään nykyisen verran aikaa kännykkä kädessä ei tarvitsisi viettää; melkein puolet ajasta oli kulunut puhtaasti viihdekäyttöön (lue: TikTokin selaamiseen). Eri somekanavien parissa vietetty aika on rentouttavaa ja kiva pieni hengähdystauko päivään, mutta olin selvästi alkanut täyttää tällä keinoin myös niin sanottuja päivän tylsiä, tyhjiä hetkiä, jotka olisi voinut käyttää monin tavoin fiksumminkin. Jotain oli asialle siis tehtävä!

some ruutuaika rajaaminen kokemuksia elsalinnean poseland

Olen aiemmin pitänyt täysin somevapaita viikonloppuja tai jopa viikkoja. Mutta koska some on osa työtäni, en halunnut tällä kertaa rajata sitä täysin pois. Ruutuajan minimoimiseksi päädyin siis rajaamaan kaikista koukuttavimman sovelluksen käyttöaikaa asettamalla puolen tunnin päivittäisen rajan TikTokin selaamiselle.

Kuin tilauksesta tämän päätöksen jälkeen kalenterini alkoi täyttyä monenlaisista menoista, joten edes tilaisuutta turhalle puhelimen tuijottelulle ei juurikaan edes tarjoutunut. Eikä sitä osannut pian edes kaivatakaan!

Vaikka hoidin edelleen töitä puhelimella, selasin ystävieni sekä minua inspiroivien tilien postaukset Instagramissa läpi ja luukutin ahkerasti lempparibiisejäni Spotifysta, tippui ruutuaikani huomattavasti paremmalle tasolle, kun puhelimen tuijottaminen tylsyyden poistamiseksi unohtui.

Ja mikä parasta; tilalle tuli roppakaupalla enemmän läsnäoloa ja kiireettömyyden tuntua! Kun aivoja kuormittava nopeatempoinen videotulva vaihtui hetkessä elämiseen (ja mm. kirjojen lukemiseen, best!), on olo tuntunut huomattavasti levollisemmalta.
Kohtuus kaikessa tuntuisi siis toimivan somenkin kanssa. Mitään ei tarvitse täysin kieltää, vaan myös sosiaalisen median viihteestä, mahdollisuuksista ja yhteisöllisyydestä voi nauttia hyvällä omallatunnolla, kun sen käyttö pysyy järkevissä rajoissa.

Oletko sä tarkistanut ruutuaikasi tai asettanut itsellesi rajoituksia eri sovellusten käyttöön?

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

2

Vastaa