Tuplaporkkanasämpylät (VE)

Tässäpä ruokahävikkiviikon innoittama ohje porkkanasämpylöihin, joissa porkkanaa on tuplasti enemmän kuin normaalisti!
Raasteen lisäksi taikinaan käytetään nimittäin pullollinen porkkanamehua – tiedossa taatusti oranssi ja mehevän maistuva lopputulos!

porkkanasämpylät porkkanamehu resepti
Tällä viikolla (13-19.9) vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa, eli viestintäkampanjaa, jonka tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä ja lisätä ruoan arvostusta.
Meidän perheemme ruokahävikkiä olen vähentänyt kuluneen vuoden aikana tietoisesti mahdollisimman paljon! Instagramissa olen jakanut useampiakin reseptejä ja vinkkejä hävikin vähentämiseen. Eli kyllä, vaikka pyrin ostamaan vain sen verran ruokaa, mitä meillä syödään, syntyy hävikkiä välillä silti kuivahtaneista leivistä ja nahistuneista vihanneksia jääkaapin vihanneslokerossa. Onneksi vain mielikuvitus on rajana näiden, vielä käyttökelpoisten, raaka-aineiden hyödyntämiseen!

Parasta ennen -päivänsä ylittäneet porkkanat heitän usein uunipellille muiden saman kohtalon kokeneiden juuresten kanssa. Reilusti oliiviöljyä, sitruunamehua ja ripaus suolaa päälle – niiin hyvää! Tällä kertaa raastoin porkkanapussin jämät kuitenkin sämpylätaikinaan. Sekaan kippasin myös pullollisen porkkanamehua, joka on pyörinyt kaapissa jo kesästä saakka – en vain ollut keksinyt sille käyttöä aiemmin. (Pullon tarina lyhykäisyydessään; tilasin mieheltä kauppareissulta hellepäivän juomaksi yhden oranssin Puhdistamon. Se luonnollinen energiajuoma -tölkki, tiedättehän? No, sain pullollisen porkkanamehua. Hmm..) Mehu tuo sämpylöille kauniin oranssin värin, mutta myös kivasti lisää makua. Ehkä tilaan jatkossakin lisää ”oranssia Puhdistamoa”, niin hyviä näistä porkkanamehusämpylöistä tuli!

hävikkiresepti porkkanat porkkanamehu resepti porkkanasämpylät maidoton

Tuplaporkkanasämpylät (VE), n.30kpl | OHJE

Ainekset:

750ml porkkanamehua (esim. Urtekram)
2,5dl kaurajuomaa
2 pussia kuivahiivaa
1rkl suolaa
1rkl sokeria tai siirappia

5,5dl porkkanaraastetta
100g vegaanista margariinia
21-24dl sämpyläjauhoja (esim. Myllärin tumma sämpyläjauho, paahdetut siemenet)

Ohje:

Nosta porkkanat ja margariini huoneenlämpöön ennen leipomista.
Raasta porkkanat.
Lämmitä porkkanamehu ja kaurajuoma 42 asteiseksi ja lisää kuivahiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja porkkanaraaste.
Sekoita jauhoja joukkoon vähitellen. Sekoituksen loppuvaiheessa lisää margariini taikinaan.
Taikinan voi jättää melko löysäksi.

Anna taikinan kohota liinan alle peitettynä n. puoli tuntia. Nostele isolla lusikalla sämpylät uunipellille.
Anna sämpylöiden kohota pellillä hetki ja paista sitten 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Siirrä jäähtyneet sämpylät pakkaseen säilytykseen ja sulata sieltä aina tarpeen mukaan – näin vältät ruokahävikin myös sämpylöiden kanssa!

porkkanasämpylät porkkanamehu resepti

Herkullista viikonloppua!

allekirjoitus

@elsalinnean 

4

Vastaa