Tavoitteena FLOW

Otsikossa ei ole kyse siitä festarista (vaikka tavoittelemisen arvoinen sekin olisi!), vaan tähtäimessä on tällä kertaa ne oman elämän flow-hetket. Tiedäthän; ne sellaiset, kun uppoudut johonkin asiaan niin, että ajan- ja paikantaju katoaa, kun on vaan niin kivaa!


Postauksessa ajatuksia siitä, mistä ja miksi lähteä etsimään omia flow-juttujaan.

flow1, poseland

Miksi?

Ajatus tähän postaukseen syntyi yhtä aiempaa juttua kirjoittaessani. Olin silloin naputellut tietokoneeni näppäimistöä jo lähemmäs toista tuntia. Tällöin ei ollut kyseessä sellainen turhautunut parituntinen, jolloin kirjoitan, pyyhin ja pyörittelen sanoja ja lauseita yhä uudestaan, ja siltikin teksti kuulostaa väkinäiseltä ja töksähtelevältä. (Tällaisissa tilanteissa suljenkin suosiolla läppärin kannen ja jatkan myöhemmin paremmalla fiiliksellä.)
Nyt olin kirjoittanut useamman sivun tekstiä, jossa ajatukseni tuntuivat järjestyvän sanoiksi kuin itsestään; sormet ikään kuin liisivät näppäimistöllä, ajatuksia tekstiin syntyi vaivatta, ja fiilistelin vain, että vitsit, miten siistiä – saan luotua juuri sellaisen jutun, kuin halusinkin!

Kunnes olohuoneestamme kuului huuto: ”Siis kuinka kauan sä äiti meinaat antaa meidän oikein pelata?!”
Naks.
Siihen katkesi teksti, ajatus ja koko kirjoittamisen flow. Mutta samalla myös ajan- ja paikantajuni palasivat, onneksi! Muuten lapset olisivat huomaamattani käyttäneet varmaan koko kuukauden ruutuaikansa siltä istumalta.

flow, poseland
Kyseinen olkkarista huudellut lapseni on muuten useammassakin tässä postauksessa olevassa kuvassa seissyt kameran takana. Ja toinen hänen takanaan esittelemässä parhaimpia tanssimuuvejaan, jottei kellään hymy pääsisi hyytymään (:

 


”Flow-tilalle on ominaista uppoutuminen, ajan tajun menetys, virittyneisyys ja tunne siitä, että asiat sujuvat. Siihen liittyy kuitenkin myös tehtävän sopiva haastavuuden taso.”
Yle.fi

 

rantakalliot, poseland
Luulen, että aika moni osaa samaistua tuohon keskeytetyksi tulemisen tunteeseen. Vähän kuin tipahtaisi maan pinnalle omasta leijuvasta kuplastaan. Mutta se olo, mikä siellä kuplassa on – best! Siihen kun liittyy poikkeuksetta jonkin itselle mieluisan asian tekeminen.
Kaikille se ei varmastikaan ole kirjoittaminen (suosittelen kylläkin kokeilemaan!), vaan flow-tilan voi saavuttaa lähes kaikenlaisen tekemisen parissa.

flowtila, poseland
Flow-fiiliksiin harrastuksessa, kotona vai töissä?

Helpoiten mukaansa flow-fiiliksiin varmaan jokaisen vie oma harrastus; mikä olisikaan sen mielekkäämpää!
Vai onko jotain, mikä voittaa sen olon, kun salitreeneissä yltää omiin ennätyksiinsä, tekniikat pysyvät puhtaina, jaksaa tehdä muutaman ekstratoiston ja treenin jälkeen on vaan ihanan poikki?

Tanssijalle flow-fiilis lienee tuttu uuden koreografian sujuessa puhtaasti ja musiikin viedessä mennessään.

Kalastajalla varmasti ajantaju katoaa hehkuvanoranssissa auringonlaskussa tyynellä järvellä mittavan kokoinen saalis veneen kyytiin nostettuna.

Tai valokuvaajalla löytäessään uuden, kuvauksellisen miljöön, jossa kameraan tuntuu osuvan oikea valo joka kuvakulmasta.

Ja jokainen juoksua harrastanut tunnistaa varmasti sen hetken, kun alkukankeuden jälkeen askel alkaa rullata, ja kilometrejä taittuu kuin lentäen, eikä hengähdystauon pitäminen käy edes mielessä! Parasta!

Tän takia autoa ajaessani jarrutankin jo aina hyvissä ajoin ennen suojatietä, jos huomaan juoksijan lähestyvän sitä 😉

jäkälä, poseland
Jos jossain, niin luonnossa kävellessä ajantaju katoaa ja fiilis on vähintäänkin loistava!

 

Mutta yhtä lailla omaan flow-kuplaansa voi päästä ihan kotonakin! Ainakin itse tunnistan siirtyväni ihan muihin maailmoihin esimerkiksi kirjaa lukiessani, hyvää sarjaa katsoessani tai lenkillä musiikkia kuunnellessani. Ja voihan vaikka siivouksessakin saada päälle kunnon flown, kun kodin kaaos alkaa selkiytyä, eikä tehokkaista tuloksista innostuneena malttaisi millään lopettaa!

Ja miksei töissäkin! Oletko koskaan uppoutunut johonkin projektiin niin, että siitä intoutuneena skippaisit lounastauonkin, jollei kollegasi tulisi palauttamaan sinua ”maan pinnalle”?

flow2, poseland
Jos et vielä tiedä, mikä saisi just sut parhaiten täydellisen flown pariin, suosittelen rohkeasti kokeilemaan eri vaihtoehtoja, tai miettimään, voisko se olla vaikka jotain, mitä oot tykännyt lapsena tehdä? (Lapsista kannattaa muutenkin ottaa mallia hetkeen heittäytymiseen – he ovat tässä ihan mestareita! ) Voisiko saman innostuksen herätellä henkiin nyt aikuisiällä?

Ja kun ne omat lempparijutut on löytyneet, voit kokeilla tehdä saman, mitä itsekin suunnittelin; ripustaa oveen
”Flow meneillään, ei saa häiritä!”-kyltin 😉
Pitäisiköhän laittaa samanlainen kaulaan juoksulenkeillekin….

Mikä tekeminen on Sun flow-juttusi?

Aurinkoista alkanutta toukokuuta!

allekirjoitus

@elsalinnean

6

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. idahyvarinen

    Olipa kiva teksti! 🙂
    Mun ehdoton flow-juttu on siivous, kun se siivouskärpänen iskee, siihen uppoudun ja se on sellanen sen hetken ”oma tila” mihin en kaipaa keneltäkään apua! 😀

    1. elsalinnean

      Kiitos! 💛 Se on kyl kivaa! 👌🏻 Varsinkin, kun laittaa viel jonku hyvän musiikin soimaan 🙃

Vastaa