Gluteenittoman leivonnan ei tarvitse olla vaikeaa, eikä maustakaan tarvitse tinkiä, vaikka oikoisikin surutta mutkia suoriksi! Kokeile vaikka tätä superhelppoa gluteenittoman ja maidottoman texmex-piirakan ohjetta.
Gluteenittomassa leivonnassa olen huomannut, että mitä enemmän mutkia on mahdollista oikoa suoriksi, sen varmemmin leipomus onnistuu! Jos raakaleivontaa ei oteta huomioon, kokkailen hyvin harvoin mitään gluteenitonta, joten ehkä juuri siksi koen sen haasteelliseksi. Miten ihmeessä gluteenittomat leivonnaiset saa pysymään kasassa?! (Jos sulla on joku hyvä vinkki, niin LET ME KNOW, haluan oikeasti oppia kaikki parhaat niksit! )
Järjestimme viime viikonloppuna ystävälleni yllätyksenä baby showerit, jonne tarjoillut koottiin nyyttärimeiningillä. Lupauduin leipomaan suolaisen piirakan, onhan maidoton kanapiirakka yksi luottoresepteistäni. Mutta kun sain listan osallistujien ruokarajoitteista, menivät suunnitelmat leivontasuunnitelmat kokonaan uusiksi – ja hyvä niin, sillä oli jo aikakin lähteä testaamaan jotain ihan uutta ideaa!
Niin rohkea en kuitenkaan ollut, että olisin alusta asti valmistanut gluteenittoman piirakkapohjan, vaan turvauduin lähikaupan tarjontaan. Sieltä löytynyt lehtitaikina olikin pelastukseni, ja samalta reissulta mukaan tarttunut, mulle vielä uusi tuttavuus, texmex -maustettu kaurajauhis (gluteenittomasta kaurasta valmistettu) löysi myös paikkansa piirakan tähtenä!
TEXMEX -KAURAJAUHISPIIRAKKA (G, M) | n. 12 palaa
250g gluteenitonta, vegaanista lehtitaikinaa (esim. Schär)
2 isoa rkl maustamatonta soijajogurttia
pakastepinaattia (2 palloa)
1 kananmuna
150g Härkis kaurajauhis texmex
kirsikkatomaatteja
vegaanista parmesan-juustoa (esim. Bute Island Sheese tai Violife)
rucolaa
Psst, piirakasta saat täysin vegaanisen jättämällä jogurtti-pinaattiseoksesta kananmunan pois tai korvaamalla seoksen vegaanisella tuorejuustolla.
Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Sekoita soijajogurtti, sulatettu pinaatti ja kananmuna ja levitä seos taikinan päälle (ei reunoille).
Paista kaurajauhis pannulla ja ripottele sitten piirakkapohjan päälle.
Laita päälle myös pilkotut tomaatit sekä parmesanrouhe.
Paista uunin keskitasolla 180c n. 25 minuuttia.
Lisää valmiin piirakan päälle iso kourallinen tuoretta rucolaa.
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
1