Somevapaa viikonloppu – nämä 4 vaikutusta huomasin

Miksi pidin somevapaata, vaikka juuri some on osa työtäni? Entä mitkä neljä vaikutusta huomasin kahden päivän sometauon aikana?
Lue lisää postauksesta!

elsalinnean blogi poseland

Pidätkö sä säännöllisesti somevapaita päiviä? Mä pidän, mutta harvemmin some pysyy kiinni koko viikonloppua, sillä juuri viikonloppuisin hoidan suurimman osan yritykseni töistä. Ja niistä valtaosaan liittyy enemmän tai vähemmän some, mikä on mahtava juttu! Mutta vaikka rakastan kirjoittaa, valokuvata ja vaihtaa ajatuksia kiinnostavista aiheista, on se, että koko ajan tulisi olla läsnä ja tavoitettavissa sekä tuottaa edes jokseenkin laadukasta sisältöä, toisinaan uuvuttavaa.

Pyrin jo arjessakin rajaamaan somen vilkuilua sillä, että pidän sähköpostia lukuun ottamatta kaikkien sovellusten ilmoitukset poissa käytöstä. Viime viikonloppuna suljin somekanavani kokonaan, sillä someähky tuntui nostavan päätään. Suorastaan yllätyin, miten iso vaikutus näin pienellä ratkaisulla olikaan!

ruori seinällä

espanjanvesikoira ruskea elsalinnean poseland

1. Aika.

Sitä tuntui riittävän paljon enemmän, kun vuorokaudesta vapautui tunteja kaikkeen muuhun! Sain viikonlopun aikana tehtyä hurjan määrän rästiin jääneitä ”sit kun on aikaa”-hommia, esimerkiksi ikuisuusprojektilta tuntuneen kirpparille menevien tavaroiden lajittelun ja hinnoittelun. Somea ei edes ehtinyt kaivata kaiken sen vaatteiden pesemisen, silittämisen ja laputtamisen lomassa.

2. Kiireettömyys.

Kun puhelin ei ollut niin usein kädessä kuin normaalisti, hävisi kiireen tunne siinä samalla, kun jatkuvasti ei tarvinnut olla reagoimassa johonkin. Monet somekanavat ovat täynnä niin nopeaa sisältöä, että sitä katsellessa toisinaan vallan hengästyttää. Blogit ovat tästä syystä mun ikisuosikkeja somemaailmassa; niitä on lupa lukea ihan rauhassa. 

maidoton gluteeniton vegaaninen mutakakku elsalinnean poseland

makkarat

3. Jokaisessa hetkessä aidosti läsnä oleminen.

Tämä oli helppoa, sillä läsnä olemisen taitoa olen harjoitellut ihan tietoisesti, pidin sitten somevapaata tai en. Helposti kuitenkin tylsinä, toimettomina hetkinä nappaan puhelimen käteen uusimpia somepäivityksiä scrollatakseni. Nyt, kun sitä mahdollisuutta ei ollut, tuli tyhjissäkin hetkissä ihan vain oltua läsnä omia ajatuksia kuunnellen.

4. Stressin väheneminen.

Vietimme edellistä viikonloppua isolla porukalla mökillämme, mikä loi otolliset olosuhteet somevapaan pitämiselle ja stressistä irtautumiselle. Mutta luulenpa, että kolme edellä mainittua kohtaa yhdessä olivat suurimmat syyt stressittömyydelle.

Ja hei, tunnustan! Vetoamalla juuri stressin vähentämiseen, avasin somea sen verran, että vastasin muutamaan asiakkaan sekä yhteistyökumppanin viestiin. Täysin työvapaata viikonloppua ei ollut tarkoitus pitää, joten sallin itseni hoitaa oikeasti akuutit asiat viestimällä somekanavien kautta. Ehkä ne olisivat voineet odottaa maanantaihinkin, mutta mieluummin hoidan asiat pois alta kuin stressaan niiden hoitamatta jättämistä useita päiviä.

elsalinnean poseland järvi mökki

Aionko pitää jatkossa somevapaita? Ehdottomasti.

Aion kuitenkin ajoittaa niitä toistaiseksi enemmän arkipäiville, sillä viikonloput menevät nyt keväällä tosi tiiviisti MUUTOS – verkkokurssin parissa. En malttaisi odottaa, että pääsen auttamaan ihmisiä löytämään tasapainon syömiseen ja oppimaan eroon dieettiajattelusta; tämäkin kun on somevapaiden lisäksi melkoisen tehokas keino stressin vähentämiseen 🙂

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean

4

Vastaa