Saaristoidylliä Föglössä

Reissuun Ahvenanmaalle? Jos kaipaat maaseudun rauhaa ja kauniita saaristomaisemia, suuntaa Föglöön! Tähän idylliseen saareen ei voi olla kuin ihastumatta; luettuasi postauksesta mun kokemukset Föglö-reissustamme, ymmärrät, miksi

föglö kokemuksia
Ihana, idyllinen Föglö!

Föglö – pieni pala unelmaa

Muun perheen vielä nukkuessa kävelen punamultamaalatun mökkimme taakse lämpöisille silokallioille istumaan. Varmaan tuhat heinäsirkkaa soittaa heinikossa aamukonserttiaan ja kauempaa maatilalta kantautuu kukkojen kiekaisuja. Vastakeitetyn kahvin tuoksun lisäksi ilmassa tuoksuu rannasta puhaltava suolainen merituuli. Ah, ihana saaristo!

Olemme saapuneet edellisenä iltana määränpäähämme, Föglössä sijaitsevan Westergårdsin tilalle, Ahvenanmaalle. Ja on tätä reissua odotettukin! Varauksen tein jo helmikuun paukkupakkasten kiristyessä äärimmilleen ja kaukokaipuun ollessa pahimmillaan. Tämän kauemmaksi kotoa emme vallitsevassa tilanteessa uskaltaneet lähteä, mutta mikään suunnitelma B ei Ahvenanmaa ole; tänne reissaamisesta olen haaveillut pitkään!

ahvenanmaa föglö koiran kanssa matkustaminen
Auto-, laiva- ja lauttamatkan jälkeen vähän väsyttää. Meitä kaikkia!

 

degerby satama lautta föglö
Degerby.

Ahvenanmaalle lasten, koiran ja auton kanssa?

Matkamme starttaa aikaisin aamulla Lahdesta. Autoon on pakattu lapset, koira ja aika monta kassillista tavaraa – suunta kohti Naantalia siis!
Naantalin satamassa, Finnlinesin lähtöselvityksessä pieni jännitys hiipii vatsanpohjaani. Aivan viime metreillä aloin pohtia, tarvitseeko koirakin passin Ahvenanmaalle matkustaessaan?

Finnlinesin reitti kulkee Ahvenanmaalta vielä Ruotsiin, joten henkilöllisyystodistukset tarkistetaan jokaiselta matkustajalta. Sen jälkeen ajammekin suoraan lastausalueelle matkaliput taskuissamme — myös ilman passia matkustavan koiran. Huh, huoleni oli turha!

Satamassa ja laivassa kaikki toimii sujuvasti sekä meno- että paluumatkalla. Koiran kanssa saa oleskella ainoastaan lemmikkihyteissä ja erikseen merkityillä kansilla, ja Lili viihtyykin hyvin hytissämme maisemia ikkunalaudalta katsellen.

Laiva pysähtyy Långnäsin satamassa, josta ajamme idyllisten maalaismaisemien läpi Svinön lauttasatamaan. Matka saaren läpi kestääkin vain n. 5 minuuttia, joten ehdimme aikaisempaan lauttaan. Jono on pitkä, mutta liput myydään jo auton ikkunasta, ja koko letka saadaan mahdutettua ajoissa lautan autokannelle. Täältä tullaan, Degerby!

Vaikka matka on sujunut hyvin (onneksi lapset ovat jo niin isoja, että matkustaminen on oikeasti aika iisiä!), on päivä ollut pitkä. Degerbyssä teemme pikaiset ruokaostokset sataman K-marketissa ja suuntaamme kohti majoituspaikkaamme Westergårdsia.

 

westergård majoitus föglö kokemuksia

lilla hage westergårds föglö kokemuksia
Navigaattoria ei juuri tarvinnut, vaan perinteisellä paperikartalla pärjäsi hyvin! Ahvenanmaalla on selkeät ja lyhyet reitit joka paikkaan.

Westergårds – ihan landella!

Jälleen 5 minuuttia ja olemme perillä Westergårdsissa, Föglön Granbodassa. En pysty lopettamaan näiden Ahvenanmaan lyhyiden välimatkojen hämmästelyä; kartalla ne näyttävät paljon pidemmiltä!
Enkä lakkaa hämmästelemästä majoituspaikkamme tutustuessanikaan. Kaikki on niin kaunista ja söpöä! Punaiset rakennukset, vapaana tepastelevat kanat, teitä reunustavat puuaidat ja kukkaniityt sekä huolella mietityt yksityiskohdat.

Mökkimme Lilla Hage sijaitsee 500m päässä päärakennukselta, aivan Westergårdin oman beachin tuntumassa. Vaikka mökki on neliömäärältään pieni, se ei missään vaiheessa ala tuntua ahtaalta. Vietämmekin paljon aikaa terassilla ja kesäkeittiössä, sillä säät suosivat koko reissun ajan. Paistaako Ahvenanmaalla oikeasti aina aurinko?

Ranta ja rantasauna ovat toimestamme kovassa käytössä. Lapset polskivat joka ilta kirkkaassa merivedessä ahventen ja korvameduusojen seassa sukellellen ja simpukankuoria keräillen. Eivätkä lentopallokenttä, sup-laudat, kajakit tai muut pienestä lisämaksusta vapaassa käytössä olevat vesiurheiluvälineetkään jää testaamatta.

Viihtyisän mökin, ystävällisten omistajien, herttaisten eläinten ja vesiaktiviteettien lisäksi parasta Westergårdissa on sen kiireetön, rento tunnelma. Aivot nollautuvat ja mieli lepää maaseudun rauhassa niin, että ajantaju katoaa. Voisiko sen varjolla täältä vain ”unohtaa” lähteä kotiin?

lilla hage westergård kokemuksia
Kesäkeittiöstä löytyi kaikki tarvittava. Myös miniyrittitarha talon nurkalta, best!

 

westergård föglö kokemuksia
Voi, nämä vuohet! Ne juoksivat aina vastaan aidalle ja kilit kiipesivät syliin. Tai nakersivat kengännauhoja…

 

westergård föglö kokemuksia
Vuohien lisäksi tilalla asusti kaneja, hevosia, kissoja, hevosia ja kanoja, joita pääsi rapsuttelemaan niin paljon kuin jaksoi. Lapsiperheen unelmapaikka!

 

Luontoa, kiireettömyyttä ja tuoreita munia

Sama rento meininki tuntuu vallitsevan koko Föglön saaristossa. Voiko se muuta ollakaan paikassa, jossa luonto on koko ajan läsnä?

Saaret on nopeasti seikkailtu autolla ympäri. Kauniiden maisemien lisäksi ikkunasta on hauska bongailla paikallisten tienvarteen pysytyttämiä myyntikojuja.
Läheisen sillan viereen jättää joka aamu kalastaja kylmälaukullisen tuoretta kalaa ostettavaksi, seuraavassa tienmutkassa tarjolla on luomuperunoita ja  Westergårdsin poikien pitämästä kojusta pysähtyy moni ostamaan tuoreita munia, auringonkukkia tai herneitä. Maksu suoritetaan föglöläiseen tyyliin joko kojulta löytyvään tilinumeroon tai rahalippaaseen.

föglö westergårds
Viemme meiltä tähteiksi jääneet vihannekset ja leivänpalat Westergårdsin kanoille nokittavaksi ja vaihdossa saamme kennollisen juuri kerättyjä munia. Näistä paistamme kesäkeittiössä superhyvät grilliletut!

 

föglö hasterboda luontopolku kalliot
Hastersbodan luontopolku on pala kauneinta Föglöä! Loistava paikka reippaalle lenkille tai ihan vaan eväsretkille ilta-auringossa.

 

Teemme muutamana päivänä retken Hastersbodan luontopolulle. Tämä paikka ansaitsee ihan oman postauksensa – lue se tästä!

Degerbyssä hoidamme ruokaostokset, käymme herkullisella lounaalla ravintola Seagramissa (joka valmistaa ruoan paikallisista raaka-aineista, vahva suositus tälle!), ja lapset löytävät satamasta pienen leikkipuistonkin.

Viimeisenä päivänä pistäydymme paluulaivaa odotellessa syömässä Maarianhaminassa, joka tuntuu Föglössä vietetyn viikon jälkeen ihan suurkaupungilta! Liikennevalot, poliisiauto, vaatekauppoja – mitä ihmettä?

 

degerby satama föglö
Skål!

 

Siispä; jos kaipaat todellista irtiottoa arjesta ja kaupungin hälinästä, suosittelen lämpimästi ottamaan suunnan kohti Föglöä!
Vaikka siellä ei ole juuri mitään, on siellä kaikki se, mitä tarvitsee

Puss och kram!

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

10

Vastaa