Mehevä, makea ja pähkinäinen – täydellinen perjantaipulla, joka voittaa perinteisen korvapuustin ihan 6-0! Maistuu niin työpaikan kahvipöydässä kuin eväänä pakkaspäivän mäenlaskuissa!
Blogini resepteistä suurin osa on terveellisiä; mutta niin on kuulkaas tämäkin! Vaikka pistaasipullat eivät ole niinkään fyysistä terveyttä kohottava herkku, voivat ne siitä huolimatta olla todellinen terveysteko – nimittäin mielenterveydelle Ravinto kun on paljon muutakin kuin kaloreiden ja superfoodeilla optimoituja makrojakaumia! Tasapainoiseen ja joustavaan ruokasuhteeseen mahtuu kyllä pullakahvitteluitakin, esimerkiksi tämän makean ja pähkinäisen täytteen sisälleen kätkevän pistaasipullan muodossa. Suosittelen testaamaan!
Muutama viikko sitten erään Helsinkiläisen pikkuleipomon vitriinistä pisti silmääni tavallisista leivonnaisista poikkeava, vihertävä pulla. Luettuani sen olevan pistaasipulla, en voi kun jälkikäteen ihmetellä, miksi ihmeessä en ostanut sitä. Yhdistyiväthän siinä kaksi suosikkiani; pulla ja pähkinät! (Päädyin valitsemaan leipomosta pähkinäisen suklaacupcakesin, ei huono vaihtoehto kyllä sekään!)
Kun vitriiniin jäänyt pistaasipulla palasi kummittelemaan mieleeni vielä Helsingistä kotiin palattuani, ei auttanut muu kuin leipoa sellaista itse! Onneksi leivoin!
Nämä ovat parhaita leipomiani pullia koskaan – enkä liioittele nyt yhtään!
Taikina on tavallinen pullataikina, mutta näiden salaisuus piileekin täytteessä; suolaiset pistaasipähkinät yhdistettynä voi-sokeriseokseen ja rouheisiin mantelilastuihin voittavat perinteiset korvapuustit mennen tullen!
OHJE
Pistaasipullat (maidoton), 12kpl
Pullista saat vegaaniset jättämällä ohjeesta kananmunan pois.
Taikina
2½ dl kauramaitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
¾ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 muna
n.7-8dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
Täyte
200 g kuorittuja, suolattuja pistaasipähkinöitä
125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1dl mantelilastuja
Koristeluun
75 g maustamatonta kauralevitettä (esim. Oatly Påmackan)
2 rkl tomusokeria
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
mantelilastuja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhot. Vaivaa sekaan huoneenlämpöinen margariini. Anna taikinan kohota n. 1h.
Kuori tällä välin pistaasipähkinät (Tähän hommaan voit oikeasti varata melkein tuon tunnin, mutta lupaan, että se on sen arvoista!).
Valmista täyte. Mittaa aineet mantelilastuja lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
Kauli kohonneesta taikinasta suorakaiteen muotoinen levy.
Levitä täyte taikinalle ja ripottele mantelilastuja päälle.
Kääri levy rullalle ja leikkaa 12 palaan.
Nosta palat leivinpaperin päälle uunivuokaan (20 cm x 30 cm). Peitä vuoka liinalla ja anna jälleen kohota.
Voitele kierteet munalla ja paista 200 asteisen uunin alatasolla 15-25 minuuttia. Vaikka pullat ruskistuvat pinnasta, ne jäävät täytteen ansiosta sisältä ihanan meheviksi!
Sekoita margariini ja tomusokeri tahnaksi. Levitä kuorrutus pullien päälle ja viimeistele rouhituilla pistaaseilla ja manteleilla.

Joko sä olet maistanut pistaasipullia, tai aiotko testata?
Kivaa viikonloppua jokaiselle – oli se pullantuoksuinen tai ei!