Osa-aikavegaani?

Mitä, jos haluaisi syödä vegaanisesti, mutta kuitenkin välillä herkutella kunnon pihvillä?
Onko pakko valita näistä vain toinen, vai saisiko molemmat yhdistettyä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi?
Olin sitä mieltä, että ehdottomasti saa, ja kannattaakin, kunnes aihe herätti Instagramissa paljon keskustelua, ja oikeat termit loksahtelivat sittemmin kohdalleen. Siispä – sitä joko on vegaani tai sekasyöjä, ei puoliksi kumpaakaan 😉
Postaukseen olen koonnut ajatuksia ja vinkkejä, kuinka olla lisätä kasvisruokavaihtoehtoja ruokavalioonsa. Koska vaikkei olisikaan vegaani, se ei estä vegaanisten ruokien suosimista, eikös?

vegaani, poseland, ananas
Osa-aikavegaani?

Lienee syytä tähän alkuun avata vähän mun omaa ruokavaliotani. Saan tosi usein kysymyksiä, olenko vegaani. No, en ole.
Mutta r a k a s t a n vegaanista ruokaa! Se nyt vaan on (hyvin tehtynä) oikeasti 100x parempaa kuin mikään liharuoka! Sekä tietty terveellisempää ja usein myös monipuolisempaa.

Punaisen lihan jätin kokonaan pois ruokavaliostani 15-vuotiaana. Mutta avomieheni, ja sittemmin lasten, ilmestyttyä kuvioihin oli ruoanlaitossa ajateltava muitakin kuin itseään, ja näin ollen liha palasi takaisin minunkin lautaselleni.
Meillä siis syödään suurimmaksi osaksi ihan tavallista kotiruokaa, mutta sen laitossa pyrin suosimaan mahdollisimman paljon vegaanisia vaihtoehtoja.
Osittain näin on pakkokin tehdä, sillä maitotuotteet saavat mulle sellaiset vatsakrampit, että ne korvaan poikkeuksetta vegaanisilla vaihtoehdoilla. (Jokut ulkomaiset/kuumennetut maitotuotteet saattaa kuitenkin olla ihan ok – kohtalotovereita, mikä tää juttu oikeen on?)

Omat lounasruokani teen tai ostan kuitenkin täysin vegaanisena. Voinko siis sanoa olevani osa-aikavegaani?

Saatuani selvennystä asiaan muutamilta vegaaneilta, selkeni, etten todellakaan voi 😉 Sellaista termiä ei ole olemassakaan, vaan tällaista sekasyömistä voi kutsua vaikka flexaamiseksi. Vegaanius kun ei ole pelkkä ruokavalio, vaan elämänkatsomus, joka kattaa paljon enemmän kaikkea muutakin kuin sen, mitä lautasellensa valitsee.

super green spaghetti, poseland
Tämän vegaanisen version Jamie Oliverin Super green spaghetti -reseptistä piti päätyä blogiin, mutta maku ei ollut ihan 10. Annoksesta tuli kuitenkin ihan söpö!

Miksi suosia vegaanista ruokaa, vaikkei olisikaan vegaani?

Aiemmin mainittujen terveellisyyden, monipuolisuuden ja maistuvuuden lisäksi vegaanisten vaihtoehtojen valitseminen on oikea ekoteko! Kasvikunnan tuotteet aiheuttavat huomattavasti vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin eläinkunnan tuotteet.
(Psst, suosit näistä sitten kumpaa tahansa, kannattaa just ilmastosyistä valita aina seongin mukaista luomu- ja lähiruokaa!)

Jos eläinten olot ja oikeudet ovat sulle tärkeitä, on tämä kanssa hyvä motivaattori kasvisruoan lisäämiselle lautaselle! Ja sekasyöjänä voi ainankin valita mahdollisimman hyvistä oloista tulevia eläinkunnan tuotteita, kuten paikallista järvikalaa tai vapaiden kanojen luomumunia.
Meillä muuten koirakin syö teollisesti tuotetun lihan sijaan riistapohjaista ruokaa! 🙂

tuorepuuro, poseland
Tuorepuuro soijajogurttiin ja kauramaitoon tehtyn, nam!

Miksei sitten siirtyä kokonaan kasvisruokaan?

Eettisten syiden lisäksi kasvisruoan terveellisyydestä on niin paljon näyttöä, että miksei sitten siirtyisi siihen kokonaan?
Niinpä. Jos intoa, mielenkiintoa ja viitseliäisyyttä riittää, niin tottakai kannattaisikin! Mutta jos kasvisruoka on vielä suhteellisen uusi tuttavuus, ei kannata (ainakaan heti)tehdä tiukkoja linjauksia siihen siirtymisen suhteen ja kääntää koko ruokavaliota kerralla päälaelleen. Tää on vähän sama kuin joissain dieeteissä tai valmennuksissa; tiukat ohjeet, kiellot ja rajoitukset voivat antaa hyvän alkusysäyksen muutokselle, mutta pysyvää, parempaa elämäntapaa harva tulee tällä taktiikalla saavuttamaan!


Ruoan on oltava kiva asia, ja sen suhteen tulisi säilyttää rentous!

Vaikka kasvisvaihtoehtoja on saatavilla lähes joka ravintolasta, kaupasta ja lounasruokalassakin, helpottaa arkea kuitenkin paljon se, ettei ihan jokaista ainesosaluetteloa tarvitse syynätä läpi. Tai jos isoäiti on leiponut kyläilyäsi varten kinkkupiirakan, voi siitä hyvällä omallatunnolla ottaa palasen.
Plus arki-iltaisin selviää yhden ruokalajin laittamisella, mikäli muille eivät linssikeittosi ja falafelpyörykkäsi niin maistuisi 😉

tofu
Kuinka sitten tehdä vegaanisempia valintoja sekasyöjänä?

– Kokeile kasvipohjaisia maitotuotteita! Vaikkei kauramaito aterian kanssa juotuna heti vakuuttaisikaan, ei makueroa tavalliseen  ruoanlaitossa juuri huomaa – kokeilepa vaikka tehdä makaronilaatikko kaurajuomaan lehmänmaidon sijaan!

-Vegaaniset ruokakermat, tuorejuustot yms. toimivat myös ruoanlaitossa hyvin, ja Oatlyn iKaffe taitaa olla jo aika peruskamaa monen perheen kahvimaitona.

-Vaihda leikkele tai juusto leivän päältä maapähkinävoihin tai hummukseen! Hummuksen voi tehdä itse tai ostaa valmiina kaupan kylmähyllystä. Tää sopii hyvin dippivihannestenkin kaveriksi!

-Pidä kerran viikossa kasvisruokapäivä! Näin kasvisruokailusta tulee säännöllinen osa arkea, vaihtamatta kuitenkaan kaikkea ruokaa vegaaniseen.

-Tilaa ravintolan ruokalistalta vegaaninen ruoka! Jos et ole mikään oman elämäsi Master Chef ja näin ollen kokemuksesikaan vegeruoasta eivät parhaat mahdolliset, ammattilaisen tekemä vegaaninen annos voi yllättää positiivisesti! Ja hei, Mäkkiruokaa ja viinejäkin saa vegaanisena! 😉

parsakaali, poseland
Pelkkää parsakaalin popsimista ei tarvitse kasvisruokailunkaan olla! Vaikka uunissa paistettuina, oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunalla maustettuina näitä voisi syödä vaikka päivittäin! (Ohjevideo näihin löytyy mun IG:n stoorista 24h ajan!)

 

-Osta valmiita vegeruokia! Vegaanisen ruoan valmistaminen voi tuntua uudelta ja haastavalta, jolloin eines- tai pakasteosaston vegaaninen vaihtoehto ei oo yhtään huono juttu! Falafel Marrakech on ainakin mulla pelastanut monta ”oops, eväät jäi kotiin”-lounastaukoa!

-Kokeile, tutki, maistele, kysele, ihmettele ja tutustu! Vegaanista ruokaa on niin monenlaista, että vain rohkeasti kokeilemalla voit selvittää, mikä maistuu just sulle.

-Tai jos vegaaninen ruoka ei vaan oo yhtään sun juttu, mutta sen taustalla olevat arvot tärkeitä, on vaihtoehtoja muissakin tuotteissa! Mä mm. pesen ja värjään hiukset täysin vegaanisilla aineilla 🙂

ananas, poseland

Tuoksuuko sun keittiössä säännöllisesti joku ihana vegeruoka?

Vai onko se sulle ihan ehdoton EI, taikka mietinnässä ehkä joskus kokeilla? 🙂

allekirjoitus

@elsalinnean

5

Tällä artikkelilla on 8 kommenttia

 1. Roosa

  No siis jos välillä syö lihaa, on ihan perus sekasyöjä. Mielenkiintoinen postaus kumminkin!

  1. elsalinnean

   Joo, näinhän se tosiaan on 🙂 Sainkin paljon vinkkejä termien fiksailuun, ja muokkasin hieman postausta – toivoen, ettei se nyt ainakaan anna ihan vääränlaista kuvaa vegaaniudesta (mitä mun tämä sekasyöminen ei siis tosiaankaan ole! 🙂 ).
   Ja kiitos!

 2. Tanja Räty

  Hyviä vinkkejä! Mulla itsellä tulee myös luontaisesti valittua paljon vege-vaihtoehtoja, vaikkei siihen liity mitään aatteellista taustaa enää. Joskus nuorempana olin ihan periaatteellisista syistä kasvissyöjä, mutta se jäi iän (ja perheenkin) myötä pois. Nykyään mun aatteelisuus ruokaa kohtaan on puhtaus ja nimenomaan satokauden mukaisuus sekä mahdollisuuksien mukaan lähituotannon tukeminen. Niissä lie ihan riittävästi yhdelle kiireiselle kolmivuorotyötä tekevälle jokapaikanhöylälle 😀

  1. elsalinnean

   No tuossahan on melkein jo enemmän kuin riittävästi! 🙂 Ja onneksi noita vegempiä vaihtoehtoja tosiaan on niin helposti saatavilla!

 3. hannaraittila

  Huikeen hyvä postaus❤️tosi hyviä vinkkejä, jos haluaa lisätä vegaanista ruokavaliota omassa arjessa!

  1. elsalinnean

   Voi kiitos, ihana kuulla! <3

 4. Nonna

  Just puhuttiin miehen kanssa eilen siitä, kuinka hyviä nuo boltsipyörykät ovat ja kuinka niitä olis ihan turha koittaa itse tehdä, ei saataisi niin hyviä ?

  1. elsalinnean

   Ahh Boltsit on parhaita! Joo, kaikkea ei kannata edes yrittää tehdä itse! 😀

Vastaa