Mitä helppoa, mutta hyvin säilyvää pakata koululaisen reppuun välipalaksi, kun koulupäivät ja ruokailuvälit venyvät pitkiksi?
Asia mietityttää monia vanhempia aina syksyn koittaessa, ja saman kysymyksen äärellä olen myös ollut pitkään sekä edelleen päivittäin.
Siksi kasasin tähän postaukseen joitain meillä hyväksi todettuja vaihtoehtoja; jospa ideoista olisi apua muillekin
Tarvitseeko koululainen omaa välipalaa reppuun mukaan?
Tästä lienee monenlaisia mielipiteitä ja käytäntöjä sekä vanhempien että koulujen ja opettajien kesken. Linsensoituna ravintovalmentajana, kahden tytön äitinä sekä koululaisten parissa työskentelevänä voisin vastata kysymykseen, että tarvitsee tapauskohtaisesti.
Jos lapsella on ravitsemus pääpiirteittäin kunnossa, aamulla maistuu tukeva aamiainen ja kouluruokaa ehtii rauhassa syödä riittävän annoksen, eivätkä koulupäivät ja ateriavälit veny pitkiksi ja kotona odottaa päivän päätteeksi monipuolinen välipala, niin omat eväät saattavat pyöriä repun pohjalla ihan turhaan. Tai jos välipalalla korvataan päivän muita aterioita ja kouluruoka jää näin ollen kokonaan syömättä, on eväistä enemmänkin haittaa kuin hyötyä.
Mutta toisinaan on päiviä, kun ruokailu on jo 10 minuuttia koulupäivän alkamisen jälkeen ja kotimatkalle pääsee vasta kolmen jälkeen iltapäivällä. Saattaa olla, että kouluruoka ei satu olemaan ihan lempparia ja lukkariin sisältyy vielä liikunnan tuplatunnit, joiden jälkeen on kiva jäädä vielä kavereiden kanssa koulun pihaan leikkimään. Jotta verensokerit eivät laskisi aivan tappiinsa ja viimeistenkin tuntien tehtäviin jaksaisi keskittyä, on oma pieni välipala tällaisina päivinä enemmän kuin paikallaan.
Helppoa ja lämpimässä säilyvää – mutta mitä?
Harva koululainen kantaa matkassaan kylmälaukkua, joten omien eväiden on tietenkin oltava lämpimissäkin olosuhteissa säilyviä, ellei koulu mahdollista välipalan syömistä jo aamupäivän välitunnilla ruokailun ajoittuessa vasta 12-13 välille.
Eväsleivät ovat meillä olleet yksi vakkarieväistä. Jos tiedän, että lapset syövät eväänsä aamupäivän aikana ennen kouluruokailua, voi väliin heittää kasvisten lisäksi margariinin, juuston tai leikkeleen.
Mikäli leivän tulee säilyä iltapäivään asti, ovat kananmunat, avokado, maapähkinävoi ja hummus olleet toimivia ja hyvin säilyviä vaihtoehtoja täytteeksi.
Riisikakut, maissikakut ja siemennäkkärit hyvillä päällisillä ovat kivaa vaihtelua leivälle.
Hedelmät, kasvikset ja juurekset lienevät yksi helpoimmista eväsvaihtoehdoista, ja valinnanvaraa riittää! Ilman muuta kannattaa hyödyntää sesongissa olevia lajikkeita ja vaikka pilkkoa rasiaan useampaakin eri vaihtoehtoja, mistä niitä on kiva napsia suuhun.
Vaihtelun vuoksi ostan aina välillä hedelmiä ja marjoja (esim. karpaloita) myös kuivattuna. Eikä rusinapakettikaan mikään huono vaihtoehto ole, vaikka kuivatut hedelmät sisältävätkin vähän enemmän sokereita – näitä tulee syötyä määrällisesti kuitenkin sen verran vähemmän / harvemmin.
Hevi-osaston herkkujen kaveriksi meidän tytöt pakkaavat usein pähkinöitä, jotka pitävätkin hyvin nälkää loitolla.
Ja ilman muuta kannattaa hyödyntää kaikkea kotoa valmiiksi jääkaapista löytyvää! Muistan itse ainakin pakanneeni joskus ylläriksi eväsrasiaan palan pannaria tai juhlista yli jäänyttä kanapiirakkaa.
Valmiit välipalat suoraan kaupasta – hitti vai huti?
Suoraan kaupan hyllyltä mukaan napattavat välipalatuotteet ovat ehdottomasti hitti! Ne ovat ainakin meidän perheessä pelastaneet monen monta kiireistä aamua. Tuotteita löytyy tästä genrestä jos jonkinlaista, mutta kokeilemalla ja vähän ainesosaluetteloa tsiigaamalla löytää ne parhaat.
Välipalakeksit ja -patukat ovat varmaan yksi helpoimmista ja suosituimmista pikaeväistä. Mä pyrin ostamaan patukoita sekä keksihyllyltä löytyvistä vaihtoehdoista että kuivahedelmien ja pähkinöiden osastolta, jotta vaihtelua ja monipuolisuutta tulisi näissäkin.
Jogurttijuomat ja muut maitotuotteet (lusikoitavat tai juotavat Skyrit, pienet rahkapurkit…) toimivat aamupäivän välipaloina, sillä varsinkin nyt kelien viiletessä ne säilyvät koulurepussa tunnin tai pari.
Valmiit smoothiet hörppää nopeasti välitunnin alkaessa ja moneen tuotteeseen on lisätty vielä kauraa tai muuta kuidun lähdettä, joten nämä ovat myös ihan meidän välipalakorin vakkarisisältöä!

Ja hei, samat eväsideathan toimivat hyvin vaikkapa urheilevan lapsen treenikassissa ja ihan aikuisillakin työpäivän lomassa.
Jos listalta puuttuu joku teillä hyvin toiminut ja maistunut välipalavinkki, niin kerro ihmeessä! Musta tuntuu, ettei niin ruoka- kuin välipalaideoitakaan voi olla koskaan liikaa!
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
2
Tosi hyvin kirjoitit asiasta, mutta pakko kommentoida tätä koulussa välillä työskentelevänä. Nykyään on tosi trendi pakata lapselle kouluun pähkinöitä evääksi ja se on oikeasti ongelma. Kouluruoassa ei saa olla pähkinää ihan syystä, se on allergeenina niin paha, että sitä ei kouluruoassa käytetä lainkaan allergisten lasten terveyden ja hengen suojelemiseksi. Sitten välipalalla kaveri syö pähkinää repusta evääksi ja huonolla tuurilla samassa tilassa oleminen jo aiheuttaa vaarallisen allergisen reaktion. Toki näillä lapsilla on adrenaliinit mukana koulussakin ja henkilökunta ohjeistettu niiden käyttöön, mutta ottaen huomioon, että pähkinä on yksi harvoja noin rajusti ja helposti vaarallisen reaktion aiheuttavia asioita, olisi minusta varsin asiallista ja kohteliasta, että vanhemmat ei niitä pähkinöitä ja pähkinäpatukoita sinne kouluun mukaan laittaisi. Niitä ehtii kyllä syömään kotonakin. Olen mm. ollut vieressä kun eka/tokaluokkaiset syövät välipalaa ja yksi miettii et voisiko kuitenkin maistaa kaverin herkullisen näköistä välipalakeksiä vaikka siinä onkin pähkinää ja sitä ei itse saa syödä. AIkuinen näihin toki huomatessaan puuttuu ajoissa, mutta entä jos lapset ovat vaikka välitunnilla keskenään?
Nuo smoothiet ovat hyviä, myös siivousnäkökulmasta koulun tiloissa.:)
Hei kiitos kommentista, ihan tosi hyvä pointti! Ja tosi tärkeä huomioida, jos lapsen luokalla / kaveripiirissä sattuu pähkinälle vakavasti allerginen olemaan!
Ja sama juttu muidenkin herkästi vaikeita allergioita reaktioita aiheuttavien ruoka-aineiden kanssa (kananmuna, soija, gluteeni, maito… riittäähän näitä!). Siis jos tietää, että luokalla on oikeesti vakavan reaktion saava lapsi. Tai ainakin voi keskustella oman lapsensa kanssa kotona, että omia eväitä ei saa jakaa kenellekään eikä toisten eväitä maistella, vaikka kuka kuinka pyytäisi, niin allergiareaktioita ei tästä pääse ainakaan syntymään.
Valvomattomat tilanteet on kyllä hankalia! Onneksi tosiaan henkilökunta on ohjeistettu ja lapset joko osaavat itsekin olla varovaisia tai oppivat viimeistään, kun ikää alkaa tulla muutama vuosi lisää ????