Mikrotauoilla tasapainoa arkeen

Mikrotauot ovat yhä useammalle tuttu käsite työelämästä. Pieni breikki kiireen keskellä. Mutta ihan samoja keinoja voi soveltaa arkeenkin – ne voivat olla toisinaan päivän pelastus ruuhkavuosien kaaoksessa.

mikrotauot töissä arjessa elsalinnean poseland

Mikrotauko; hommat seis ja ruokaa mikroon? No, jos tämä saa sun ajatukset ja hermoston hetkeksi rauhoittumaan, niin miksipä ei! Mutta mikrotauot voivat olla myös paljon muuta.

”Mikrotauko vähentää tutkitusti stressiä ja parantaa vireyttä
Mikrotauolla tarkoitetaan siis lyhyttä, puolesta minuutista muutamaan minuuttiin kestävää omaehtoista taukoa työpäivän aikana. Tauon tarkoitus on irrottautua työstä ja siihen liittyvistä ajatuksista tavalla, joka toimii itselle.

Tutkimusten mukaan mikrotauot auttavat vähentämään koettua stressiä sekä parantamaan vireyttä ja suorituskykyä. Keskittyminen heikkenee työskennellessä pitkään yhtäjaksoisesti, ja mikrotauot ovatkin hyvä tapa rytmittää ja tehostaa työntekoa.” Firstbeat.com

mikrotauot töissä arjessa elsalinnean poseland
Luonto – voisiko parempaa taukopaikkaa ollakaan! Best!
Töiden mikrotauotus – uhka vai mahdollisuus?

Miljoona rästihommaa hoidettavana, deadlinet painavat päälle, puhelin soi taukoamatta ja sähköpostin merkkiääni piippaa vaativasti taustalla. Stressaa, ahdistaa, SOS! Saisiko jostain lisähappea tai edes tunteja vuorokauteen?

Käsi ylös, kuinka moni yrittää tällaisessa tilanteessa vain suoriutua tehtävistä mahdollisimman nopeasti multitaskaamalla; jospa sen jälkeen ehtisi vaikka pitää pienen tauon? Luulenpa, että käsiä nousee useampikin pari – omani mukaan lukien.
Vaan mitäpä jos tauon pitäisikin keskellä tuota kaaoottista tilannetta? Laittaisi silmät kiinni, ottaisi kymmenen oikein syvää hengenvetoa keskittäen ajatukset vain ja ainoastaan hengitykseen? Sisään, ulos, puuuuuh!

Ja sitten avaisi silmät ja jatkaisi työntekoa levollisin mielin ja kirkkain ajatuksin? Maailma tuskin kaatuu näiden 20 sekunnin aikana 😉 Ja uskallan väittää, että tämä hengitellessä mennyt aika maksaa itsensä tuplana takaisin; testattu on!

Välillä toki sorrun edelleen sata lasissa painamiseen ilman tauon taukoa, mutta yhä useammin olen opetellut pysähtymään juuri myrskyn silmässä. Enkä puhu nyt vain työelämästä, vaan ihan arjessakin!
Ruuhkavuosien keskellä rämpiessä mikrotauot ovat toisinaan ainoa vaihtoehto pitää pieni breikki.

mikrotauko ruuhkavuodet poseland elsalinnean
Välillä on hyvä hetkeksi ummistaa silmät ympärillä olevasta kaaoksesta huolimatta.
Mutta miten tuoda mikrotauot arkeen?

Työpäivä ohi, koira lenkille, ruoka. Sitten vauhdilla autoon ja lapsi treeneihin. Pikaiset ruokaostokset ja takaisin lasta hakemaan. Mutta olenkin parkkipaikalla jo 10 minuuttia ennen treenien päättymistä. Tässä kohtaa pidän tauon!
En kaiva puhelinta taskusta scrollatakseni somepäivityksiä, kurkista nopeasti sähköpostia tai uusimpia Wilma-viestejä, tai varsinkaan ala listata mielessäni, mitä kaikkea kotona pitäisi vielä tänään saada aikaiseksi. Nyt vain olen!
Ihan vaan hengitän, olen läsnä, enkä vaadi itseltäni yhtään mitään. Voi, mikä hetken hiljaisuu ja kiireettömyys! Kunnes auton ovi pamahtaa auki ja takapenkille hyppää yksi punaposkinen, hymyilevä pikkutyyppi, ja matka kohti kotia alkaa. Siellä odottavat pyykit, tiskit, nälkäinen koira, englannin kokeeseen kuulustelu ja aika monta vastaamatonta sähköpostia. Mutta mikrotauon ansiosta selviän niistä huomattavasti levollisemmin mielin!

Syvät, rauhalliset hengitykset aktivoivat vagushermoa, joka on parasympaattisen eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Mitä syvempi hengitys, sitä paremmin koko keho hapettuu, syke ja verenpaine laskevat ja olo virkistyy.

espanjanvesikoira poseland elsalinnean
Myös lemmikin kanssa touhuaminen toimii hyvänä mikrotaukona!
Minimediaatio?

Mikrotauko on siis ikään kuin pieni minimeditaatio! Toisinaan pelkkä syvään hengittely ja mielen tyhjentäminen voi tuntua haastavalta, eikä olekaan kaikissa tilanteissa edes mahdollista.
Silloin myös lyhyt kävelylenkki luonnossa, kehon kevyt venyttely tai musiikin kuuntelu voi toimia ihan yhtä hyvin. Kunhan tekeminen tuntuu mieluisalta, se vie ajatukset pois töistä tai kuormittavasta tilanteesta ja sun on helppo olla läsnä hetkessä. Eikä yhtään hassumpi idea pitää pieni mikrotauko jo ennen kuin tilanne käy kuormittavaksi tai stressaavaksi!

Näin varmaan tekeekin moni jo tiedostamattaankin. Oletko koskaan pysähtynyt vain katselemaan ikkunasta ulos, jammaillut automatkalla lempibiisin tahtiin tai polkenut salin crosstraineria niin, että pää tyhjenee päivän aikana mieltä painaneista ajatuksista ihan ”vahingossa”? Tai lounastauolla jäänyt hiljaa tuijottamaan mikron näytöllä pieneneviä numeroita? 5,4,3,2,1… PIIP! Herätys, mikrotauko ohi!

Ja itse lounastaukokin voi olla mitä parhain mikrotauko! Lämpimään ruokaan, sen tuoksuihin ja makuihin keskittyminen, tai lounasseuran kanssa keskusteluun uppoutuminen jos joku on ansaittua lepoa kuormittuneille aivoille!

mikrotauko hyödyt poseland elsalinnean
Mikrotauot voivat auttaa arjen tai työpäivän tasapainottamisessa!

 

Onko sulle mikrotaukojen pitäminen jo ihan arkipäivää, tai herättikö postaus mielenkiinnon kokeilla niitä? 🙂

Kivaa, mikrotauotettua, huomenna starttaavaa uutta viikkoa just Sulle!

allekirjoitus

@elsalinnean | ROAR ravintovalmennus

7

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

 1. vuorenpaatiina

  Olen tainut firstbeat mittauksen myötä tutustuakin tähän jo aiemmin. Mittauskerroilla juuri opeteltiin sitä rauhoittumista päivän aikana. Musta mainio ajatus.

  1. elsalinnean

   No on kyllä! Siinä varmaan huomaa mittaustuloksista, miten tauot oikeasti tehoaa 🙂

 2. Juha Starck

  Kyllä mikrotauot auttavat jaksamaan. Tähän auttaa myös uusi kotimainen innovaatio nimeltä Seat Guard -Mikrotauottaja.
  Seat Guard -mikrotauottaja on uusi terveysinnovaatio liiallisen istumisen ehkäisemiseksi. Seat Guard on tekninen älylaite, joka yhdistetään Interstuhl-istuintyynyyn. Näin syntyy täydellinen yhdistelmä terveelliseen istumiseen millä tahansa pinnalla.

  Lue lisää täältä

  https://www.iltalehti.fi/laihdutus/a/8c29a329-a3d7-49b7-a374-2597d6feffaf
  http://www.seatguardshop.com
  https://www.thepatent.news/2021/04/15/seat-guard-solution-avoid-sitting/

Vastaa