Mikä avuksi, kun syöt terveellisesti, mutta tuloksia ei tule?

Voisiko ruokapäiväkirjasta löytyä apu ruokavalion korjaamiseen? Lue postauksesta, mistä on kyse ja miten voit ruokapäiväkirjaa oman hyvinvointisi kannalta hyödyntää.

ruokapäiväkirja kokemuksia ruokavalio ravintovalmennus elsalinnean poseland

Jos ruokavaliosi on mielestäsi monipuolinen ja terveellinen, mutta silti et saa haluamiasi tuloksia aikaan, liittyivätpä ne treeniin, painonhallintaan, terveyteen tai jaksamiseen, on syytä pysähtyä hetkeksi tarkastelemaan tilannetta.

Voi olla, että syömistottumuksesi ovat kuin ovatkin täysin kunnossa ja syy paikoillaan jumittavaan tilanteeseen löytyy jostain muualta kuin lautaselta. Stressi, unettomuus, liika tai liian vähäinen liikunta, haastava elämäntilanne tai sairaus lienevät tyypillisimpiä hyvinvoinnin kompastuskiviä.

Mutta voi myös olla, että ruokavaliossasi on fiksaamisen varaa, vaikka äkkiseltään tuntuisi ja näyttäisi siltä, että se olisi melko hyvin hanskassa. Usein nimittäin sokaistumme omalle tekemisellemme; varsinkin sellaiselle, josta on jo tullut osa arkisia rutiineja.
Tässä tilannetta selkiyttämään ja silmiä avaamaan tulee ruokapäiväkirja. Kun kirjaat tai kuvaat ylös muutaman päivän ajan kaiken, mitä vuorokauden aikana suuhusi laitat, saat selville kaunistelemattoman totuuden ravitsemuksestasi. Ajatus saattaa tuntua työläältä tai jopa vähän ahdistavaltakin, mutta voin luvata, että se tulee ravistelemaan sinut tehokkaan lempeästi hereille paljastamlla sekä hyvät että huonot puolet syömistottumuksistasi.

ruokapäiväkirja kokemuksia ruokavalio ravintovalmennus elsalinnean poseland smoothiebowl tuorepuuro

Kun merkkaat ylös kaikki nauttimasi ruoat ja juomat (mitä, missä ja monelta söit) sekä kirjaat niiden yhteydessä esiintyviä tuntemuksia (nälkä, kylläisyyden tunne, tunnetilat), tulet tekemään monia havaintoja;

Kuinka usein syöt?
Onko syöminen säännöllistä?
Jätätkö aterioita väliin tai korvaatko niitä esimerkiksi kupillisella kahvia?
Saako näläntunne tekemään parempia tai huonompia ratkaisuja?
Jääkö syömiselle tarpeeksi aikaa?
Sisältääkö ruokavalio monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä?
Entä hiilihydraatin, proteiinin ja hyvien rasvojen lähteitä?
Kompensoitko liian vähäistä syömistä iltanapostelulla?
Saako riittävä aamupala päivän muut syömiset pysymään fiksuina?
… sekä monia muita havaintoja!

Ihan viikoittain tai edes kuukausittain ruokapäiväkirjaa ei tarvitse pitää, mutta vaikka muutaman kerran vuodessa tehtynä se pitää hyvin kärryillä syömisen kokonaiskuvasta. Mikäli omaat syömishäiriötaustaa, ei päiväkirjan pitäminen syömisistä välttämättä ole paras ratkaisu!

Jos oman ruokapäiväkirjan tulkitseminen tuntuu vaikealta tai kaipaat muuten ulkopuolisen vinkkejä kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja toimivien ratkaisujen löytämiseksi, voi apua olla asiaan perehtyneestä valmentajasta.

Mitä ajatuksia ruokapäiväkirjan pitäminen herättää?
Oletko joskus kokeillut tai voisiko siitä olla apua oman ruokavaliosi tarkasteluun?

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

2

Vastaa