Matala ferritiini ja kokemuksia sen nostamisesta

Kaupallinen yhteistyö | Puhti.fi

Postaus sisältää affiliate-linkkejä, merkitty (*) tähdellä

Supermatalan varastorautani toteamisesta on nyt reilu neljä kuukautta. Rautavalmistehoidon päätyttyä oli siis aika suunnata uuteen mittaukseen! Lue postauksesta, mitkä olivat ferritiiniarvoni nyt ja kuinka raudanpuutteen hoito on sujunut.

matala ferritiini nostaminen kokemuksia puhti
Raudanpuutteen tutkiminen

Kirpeän pakkasaamun ensimmäiset auringonsäteet kurkistelevat kerrostalojen välistä, kun nousen autosta Lahden keskustassa. Kello on hieman yli seitsemän perjantaiaamuna kiiruhtaessani laboratorioon ennen työpäivän alkua. Olen varannut näytteenottoajan edellisenä iltana netistä; valinnanvaraa aikoihin oli onneksi hyvin, sillä kesken työpäivää olisi huomattavasti haastavampaa lähteä testeihin.

Edessä on raudanpuutteen tutkimus, mistä olen innoissani, mutta myös hieman jännittynyt; ovatkohan viime lokakuussa ”vahingossa” löydetyt supermatalat ferritiiniarvoni nousseet kolmen kuukauden rautakuurin jälkeen millaisiin lukemiin?
(Luitko jo edellisen postauksen aiheesta? Alhainen ferritiini – kokemuksia raudanpuutteesta ja Puhti-terveystarkastuksesta )
Pääsen näytteenottoon taas etuajassa, ja toimenpiteeseen kuluu aikaa vain muutamia minuutteja. Parista putkilosta verta pitäisi selvitä lähipäivinä ferritiiniarvon lisäksi täydellisen verenkuvan ja herkän CRP:n tulokset, eli kaikki ne arvot, joita haluan raudanpuutteeni tiimoilta seurata.

Ei siis muuta kuin aurinkolasit silmille ja matkaa jatkamaan kohti päivän työpistettä! Saavunkin sinne nopean laboratoriokäynnin ansiosta 15 minuuttia etuajassa – kerta se on ensimmäinenkin!

matala ferritiini mittaaminen kokemuksia puhti

Oireet ja tulokset

Ennen tulosten valmistumista en osaa yhtään arvioida, millaisissa lukemissa ferritiiniarvoni saattaisivat olla. Koska mitään merkittäviä oireita en matalista (6,7) arvoista huolimatta ollut aiemminkaan havainnut, helpompaa hengästymistä lukuunottamatta, en ole voinut seurata olotilan muutoksia selkeiden ja tarkoin määriteltyjen oireiden perusteella.
Hapenottokykyni olen tosin huomannut parantuneen! Myös nilkkani vaurioituneen nivelsiteen kuntoutus on edennyt rautakuurin aikana isoja harppauksia, mikä on mahdollistanut keuhkojen haastamisen kovatehoisimmilla treeneillä. Mutta ihan uutena huomiona olen tehnyt nopeamman palautumisen juuri noiden raskaiden treenien jälkeen! Olipa tämä seurausta lisäraudasta, D-vitamiinista tai ihan vain muista elämän osatekijöistä, pidän mielelläni tämän kivan bonuksen!

raudanpuute ferritiini tutkimus puhti
* Puhdin raudanpuutteen tutkimus hintaan 49e!

 

Kauaa ei tarvitse raudanpuutteen tutkimuspaketin tuloksia arvuutella; ne ilmestyvät jo lauantai-iltapäivällä Oma Puhti -palveluun! Jostain syystä jännitän tulosten lukemista nyt enemmän kuin viime kerralla. Olen saanut paljon viestejä, vinkkejä ja kokemuksia Instagram-seuraajiltani matalan ferritiinin hoitoon liittyen (raudanpuute tuntuu olevan tosi yleinen!), joten tiedostan nyt paremmin, mitä haasteita ferritiiniarvojen nostamiseen voikaan liittyä.

Huoleni osoittautuvat kuitenkin turhiksi, sillä ferritiiniarvoni on noussut 28,3 ! Jes! Matalahan se on vielä tuokin, mutta mielestäni loistava harppaus parempaan suuntaan – enemmän kuin uskalsin toivoakaan!

Hemoglobiiniarvoni on viitearvojen sisällä, noussut toki sekin, mutta muutama veriarvo on luisunut punaiselle alueelle. Otankin nämä raudanpuutteen tutkimuksen tulokset puheeksi seuraavalla viikolla työterveydessä, sillä sooloilemaan en halua raudanpuutteni hoidon kanssa lähteä.

ferritiini viitearvot puhti
Oma Puhti -palvelusta on helppo seurata arvojen muutoksia.

 

Matalan ferritiiniarvon nostaminen ja hoito

Hoitosuunnitelmaksi saan rautavalmistehoidon jatkamisen, minkä rinnalle otan vielä B-vitamiinivalmisteen. Mitään suurta huolenaihetta ei siis tuloksista löytynyt, huh!
Rautavalmisteeksi olenkin löytänyt apteekkihenkilökunnan avustuksella itselleni tehoavan ja vatsalleni sopivan valmisteen heti ensimmäisestä kokeilemastani tuotteesta. Olenkin kuullut tarinoita siitä, kuinka sopivan rautavalmisteen löytämiseen voi kulua kuukausia, joten tuuria oli varmasti myös kohdallani pelissä!

Mulla on siis käytössä Spartofer 100mg, joka toki vaati myös vatsalta aluksi hieman totuttelua. Parissa viikossa tasapaino löytyi, ja uskalsin farmaseutin neuvojen mukaan syödä hetken tupla-annostuksia. Vatsan hyvinvointia on todennäköisesti tukenut myös muuten tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio, jossa olen pitäytynyt rautakuurinkin ajan. (Jos ruokavaliossa on ollut poikkeuksia esim. raskaiden ravintolaillallisten merkeissä, olen suosiolla jättänyt rautatabletit ottamatta.)

Maitotuotteet ja kahvi heikentävät raudan imeytymistä, joten myöskään näitä sisältävien aterioiden yhteydessä en ole rautaa ottanut. Sen sijaan olen ennen raudan ottamista nauttinut C-vitamiinipitoisen hedelmän tai lasin tuoremehua.

raudan imeytyminen c-vitamiini kokemuksia
C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.

 

Miksi mittauttaa veriarvot?

Puhdin sivuilta löytyy kattava tietopaketti alhaisesta ferritiinistä. Sieltä löytyvistä alhaisen ferritiinin syistä voisin rastittaa useammankin kohdan, joten sen tarkemmin alhaisia ferritiinitasojani ei ole lääkäri, enkä itsekään, nähnyt vielä aiheelliseksi selvittää.
Mikäli jotain suuria muutoksia tai uusia oireita tämän tiimoilta ilmenee, on tilanne silloin toki arvioitava uudestaan.

Jatkossa aion kuitenkin ehdottomasti käydä säännöllisesti mittauttamassa rauta- sekä muut veriarvoni! Tähän hetkeen raudanpuutteen tutkimus oli juuri sopiva, mutta seuraavaan tutkimuspakettiin aion sisällyttää muitakin testejä. (Valinnanvaraa testipaketeissa onneksi riittääkin!)
Vaikkei edellisesssä Puhdin laajassa terveystarkastuksessa mitään hälyttävää ilmennytkään, koen, että muitakin veriarvoja on syytä välillä mittauttaa ihan muuten vaan! Paljastuihan lähes oireeton raudanpuutteenikin ihan yllätyksenä.

Missähän jamassa varastorautani olisi voinut olla, mikäli olisin jäänyt odottelemaan pahempien oireiden ilmestymistä ennen tutkimuksiin hakeutumista…?

alhainen ferritiini kokemuksia puhti
Raudanpuute hyvässä hoidossa – jes!

 

Tiedätkö, saatko tarpeeksi rautaa? – Mittaa ferritiini helposti ilman lähetettä

Oletko sä käynyt mittaamassa oman ferritiiniarvosi?

Voin lämpimästi suositella Puhdin palveluita, mikäli haluat päästä tutkimuksiin helposti, turvallisesti ja nopeasti! Hinta-laatusuhde on myös kohdillaan – Puhdin raudanpuutteen tutkimuspaketti kustantaa vain 49e!

Ja hei, jos sulla on kokemuksia raudanpuutteesta, niin kommentoi ihmessä blogiin tai IG:n puolella; luen ja jaan niitä mielelläni!

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

Luitko jo muut postaukset aiheesta?

Alhainen ferritiini – kokemuksia raudanpuutteesta ja Puhti-terveystarkastuksesta

Ferritiinipäiväkirjat, osa 3 – Erävoitto!

25

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Erika

    Pyysin terveydenhoitajaa lisäämään vuosilabroihini myös ferritiinin jatkuvan väsymyksen vuoksi. Tulosten valmistuttua ferritiini oli 6! Aloin syödä rautaa (Ferrodan-merkkistä, mukana myös C-vitamiinia) ja kuurin loputtua mittautua arvon uudelleen. Se oli noussut 41:een! 🙂 Rautakuurini jatkuu edelleen, sillä tuo 41:kin on vielä matala.

    1. elsalinnean

      Hei mahtavaa, että oot saanut terveydenhuollosta säännölliset ferritiinimittaukset ❣️ Tuota Ferrodania on kehuttu paljon! Ja siis aika huikea nousu arvoissa tähän asti, ei ihmekään jos on väsyttänyt silloin!

Vastaa