Loma Roomassa, osa 2 – Top 6 vinkkiä Roomaan lasten kanssa matkustaville

Rooma lasten kanssa – uhka vai mahdollisuus? Ei epäilystäkään, kumpaan vastaukseen kallistun lokakuussa tehdyn reissun jälkeen. Rooma on todellakin täynnä mahdollisuuksia! Aika vähän löysin artikkeleita aiheesta, joten kokosinpa tähän postaukseen 6 hyväksi havaittua vinkkiä vastaavaa reissua suunnitteleville. Prego!
colosseum rooma kokemuksia lasten kanssa reissaaminen italia
Lokakuun loppu on juuri sopiva aika matkustaa Roomaan! Sää muistuttaa Suomen kesää, mutta muutama kunnon hellepäiväkin osuu kohdalle.

 

1. Majoituspaikan valinta!

Samasta aiheesta kirjoitin jo edellisessä postauksessa, eikä onnistunutta majoituspaikan valintaa Trasteveressa voi tässäkään artikkelissa jättää korostamatta. Majoittumisella lähellä kaikkia päänähtävyyksiä, kauppoja ja ravintoloita sekä lentokenttää oli ainakin meidän lomamme kannalta iso merkitys. (Psst, lentokentän ulko-ovien edestä löytyy taksijono, josta auton saa nopeasti. Takseilla on kiinteä 50 euron hinta Rooman keskustan alueelle, joten junan tai bussin sijaan taksimatka oli helppo ja nopea vaihtoehto sellaista kaipaavalle.)

Ehdimme nähdä ja tehdä 5 päivän reissumme aikana paljon enemmän kuin alunperin oli suunnitteilla. Kartasta katsottuna moniin paikkoihin näytti olevan turhan pitkä kävelymatka, mutta todellisuudessa kävelyreitit osoittautuivat varsin kohtuullisiksi ja olivat elämys jo itsessään, kun koskaan ei tiennyt, mitä söpöjä kahviloita tai vaikuttavia temppeliraunioita kulman takaa löytyikään.

Aikaa ja vaivaa säästyi myös siinä, ettei ravintoloita tarvinnut lähteä etsimään kauempaa, vaan jo omasta asuinkorttelista olisi löytynyt joka illalle uusi, paikallisia herkkuja tarjoileva trattoria. Tämä mahdollisti myös extempore-visiitit moniin kohteisiin tai ihan vaan gelatoille, joiden jälkeen pääsi aina tarvittaessa helposti hotellille lepuuttamaan jalkojaan ennen seuraavalle monumentille tai ravintolalle suuntaamista.

trastevere rooma lokakuussa kokemuksia roomaan lasten kanssa vinkkejä

trastevere rooma lokakuussa kokemuksia roomaan lasten kanssa vinkkejä kahvilat trastevere
Aamupalalla lähikahvilassa. Italiassa todella osataan valmistaa makeita leivonnaisia (ja hyvää kahvia!!) – ah!
2. Hyvät kengät! Tämä kohta on ihan ehdoton!

Koska askelia kertyy väistämättä paljon ja Rooman kadut ovat suurimmaksi osaksi mukulakiveä, ei kenkävalintojen kanssa kannata säästellä. Niin lapsille kuin aikuisillekin mukavat lenkkarit ovat ihan must! Pitävästä pohjasta ei ole myöskään haittaa, sillä sadekuuron osuessa kohdalle muuttuvat mukulakivet superliukkaiksi. Samalla myös kuin taikaiskusta keskustan kadut täyttyvät sateenvarjoja ja sadeviittoja kaupittelevista katumyyjistä.

rooma pantheon
Hups, kulman takaa löytyikin Pantheon!
Fontana dell’ Acqua Paloa Rooma Trastevere kokemuksia näköalat ruuhkaton suihkulähde näköalatasanne
Fontana dell’ Acqua Paloa sijaitsee kukkulalla, josta on hienot näkymät Rooman yli!

 

3. Kiireettömyys ja suunnitelmien joustavuus.

Mikään ei ole kurjempaa kuin minuuttiaikataululla ja kireillä hermoilla suoritettu ”loma”. Kannattaa jättää, mikäli vaan mahdollista, reissuun yksi tai useampi päivä, jolle ei ole bookattu mitään ohjelmaa. Lupaan, että tekemistä ja nähtävää löytyy kyllä näille leppoisimmillekin päiville.

Liput suosituimpiin nähtävyyksiin kannattaa kyllä ostaa jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne myydään ilmeisesti usein loppuun (ainakin skip the line-liput) ja jopa näin lokakuussa, hieman suosituimman matkailusesongin ulkopuolella, ruuhkat ovat melkoisia.

colosseum rooma lokakuu lasten kanssa kokemuksia

Jos turistimassat ahdistavat, etsikää etukäteen tai paikanpäällä hieman tuntemattomampia kohteita vaihtoehdoiksi kaikkien suosimille paikoille. Esimerkiksi Trevin suihkulähteen sijaan voi ihastella Fontana dell’ Acqua Paloa -suihkulähdettä, jonka näköalatasanteelta on myös huikeat näkymät Rooman kattojen ylle.
Colosseumin sijaan lähistöllä on tarjolla monia temppeleiden ja teattereiden raunioita, joista esimerkiksi Marcelluksen teatterille (Teatro di Marcello) pääsee kävelemään ilmaiseksi. Julius Ceasarin murhapaikkana tunnettua Largo Argentinaa voi ihastella kadulta, mutta kävelykierros alhaalla temppeliraunioilla, jotka toimivat myös katukissojen hoitokotina, voisi olla myös mahtava kokemus. Tämän mahdollisuuden saimme kuulla vasta myöhemmin, joten se jäi kokematta (eli toisin sanoen siirtyi seuraavaan Rooman reissuun 😉 ).

Ravintoloihin pääsee melko hyvin ilman pöytävarausta, ainakin kun lasten kanssa on liikkeellä hieman muita seurueita aikaisemmin. Monien ravintoloiden pöydät alkavat täyttyä klo 20-21 välillä niin, että jonoa kertyy ulos kadulle asti. Samoin voi käydä kiireisimpään lounasaikaan suosituimmissa paikoissa. Jonoja ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä ne liikkuvat melko nopeasti ja tarjoilijat osaavat ainakin antaa arviota jonotusajasta, mikä ainakin meillä oli korkeintaan 10 minuutin luokkaa.

rooma kahvilat
Ravintoloihin saattaa joutua jonottamaan, mutta kahviloissa on aina hyvin tilaa.

 

i dolci di nonna vincenza
I dolci di Nonna Vincenza oli ihan ehdoton kahvilasuosikkimme! Mieletön valikoima, edulliset hinnat, superystävällinen palvelu ja Rooman herkullisimmat leivonnaiset! KÄY TÄÄLLÄ, jos menet Roomaan <3
4. Kaikille mieluisten kohteiden löytäminen.

Tämä oli sellainen, mikä itseäni ehkä eniten jännitti ja mietitytti ennen reissua. Voin sanoa, etteivät meidän kouluikäiset tytöt ihan kovin riemusta hihkuneet, kun kuulivat, että suunnitelmana olisi kiertää vanhoja raunioita, museoita tai kirkkoja. Me aikuiset olisimme saaneet varmasti koko reissun kulumaan juuri näin, mutta suunnitelmasta joustetiin niin, että valittiin listalta muutama kohde, jotka ainakin käydään katsomassa ja enemmän sitten, jos siltä tuntuisi.
Ja loputahan kiersimme huomattavasti isomman joukon kohteita, mitä edes alunperin piti! Näin kävi puoliksi vahingossa, sillä päämäärättömästi katuja ja kujia kierrellessä vastaan tupsahti jos jonkunlaista monumenttia, kaikkea pienten piazzojen keskellä pulppuavista suihkulähteistä massiiviseen ja vaikuttavaan Pantheoniin. Nimenomaan rakennusten vaikuttava koko, kaunis arkkitehtuuri ja niistä huokuva historia ovat jotain sellaista, joka pysäyttää ja saa leuat loksahtamaan auki ihmetyksestä ja ihastelusta – ihan kaikenikäisillä! Se on heittämällä yksi Rooman parhaita puolia!

Mitään leikkipuistoja tai vastaavia emme joutuneet meidän lastemme kanssa enää miettimään, mutta niitäkin näytti ainakin Trasteveren alueelta löytyvän (puistot olivat hyvin hoidettuja ja varjoisilla alueilla, joten varmasti monen pikkulapsiperheen pelastus kesäkuumalla).

bioparco di roma rooman eläintarha kokemuksia lasten kanssa lokakuu
Eläintarhan eläimet olivat virkeitä, leikkisiä ja seurallisia! Karhujen uimista ja painimista vedessä oli viihdyttävää seurata.
bioparco di roma rooman eläintarha kokemuksia lasten kanssa lokakuu
Päivä eläintarhassa oli kaivattu hengähdyshetki vilkkaasta ja äänekkäästä Roomasta.

 

Sellaiseksi ”lasten kohteeksi” valitsimme gardenista löytyvän Rooman eläintarhan, Bioparco di Roman. Eläintarhat aiheuttavat mulle hieman ristiriitaisia fiiliksiä, mutta luettuani Bioparcon kuuluvan moniin hyviin järjestöihin ja suojeluohjelmiin, helpottivat omatunnon tuskani hieman.
Eläintarhalle matkustimme taksilla (jotka ovat melko edullisia, mutta suosivat käteismaksua) heti aamusta, jolloin olimme melkein ainoat asiakkaat muutaman muun turistin sekä paikallisen päiväkohtiryhmän lisäksi.

En tiedä, vaikuttiko puiston rauhallisuus siihen, että eläimet tuntuivat olevan todella seurallisia! Jo aitauksia lähestyessämme monet eläimet saapuivat juoksujalkaa aidalle tervehtimään (tai luulivat meidän tarjoilevan heille aamun ruoka-annoksia..). Muutenkin eläimet vaikuttivat (stressaantunutta tiikeriä lukuunottamatta) tosi virkeiltä ja iloisilta – pääsimme todistamaan tosi monia iloisia eläinten keskinäisiä leikkejä ja ruokailuhetkiä. Plussaa siis siitäkin, että kaikki eläimet olivat nähtävillä, eivätkä maanneet apaattisina piilossa puiden takana.

Eläintarha oli ihanan vehreä ja alueena sopivan kokoinen päiväretkikohteeksi. Omat eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä tarjolla on lähinnä vain ylihintaisia hot dogeja ja muutama pieni kahvila. Hiljaisessa, vihreässä ja rauhallisessa Bioparcossa vietetty päivä toi kaivattua vaihtelua Rooman vilkkaaseen liikenteeseen ja hälyyn.

5. Pakkaa kevyesti!

Yksi reissun suhteen tehdyistä nappivalinnoista oli pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaminen. Kun mukana oli vain neljä lentolaukkua, mahtuivat tavarat kaikenkokoisten taksien tavaratiloihin ja jokainen jaksoi kantaa omat laukkunsa kapeilla mukulakivikujilla, sillä kaikki taksit eivät päässeet ajamaan esimerkiksi hotellimme eteen, vaan joutuivat parkkeeraamaan hieman kauemmas. Ison matkalaukun raahaaminen matkassa, varsinkin jos olisimme joutuneet liikkumaan julkisilla, olisi ollut melkoinen operaatio.

Tällaisella lyhyellä kaupunkilomalla tavaraa ei edes tarvitse paljon, ja jos jotain jäi, se käytiin ostamassa, sillä mitäpä ei Roomasta löytäisi! Tyttöjä ei ainakaan haitannut, että muutaman kotiin unohtuneen vaatteen tilalle jouduttiin käydä hankkimassa uusia Rooman huikean suuresta ja näyttävästä Zarasta.

rooma zara
Jopa vaatekaupat ovat Roomassa ihan omaa luokkaansa.
fiumincino lentokenttä rooma kokemuksia turvatarkastus terminaali finnair
Myös Fiumincinon lentokenttä on kuin jättimäinen ostoskekus kauppoineen ja ravintoloineen.

 

Myös lentokentillä liikkuminen lasten kanssa on huomattavasti leppoisampaa, kun mukana on vain käsimatkatavarat. Rooman Fiumincinon lentokenttä on valtavan upea, ja siellä (terminaali 1:ssä, josta Finnair lentää) on samat uusitut turvatarkastuslaitteet kuin Helsinki-Vantaalla, joten turvatarkastus vetää nopeasti ja on muutenkin sujuva. Me saavuimme kotiinpäin lähtiessä kentälle hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä, mikä oli hyvä ratkaisu. Fiumincinon kentällä on vaikka kuinka monta ravintolaa ja kahvilaa sekä shoppailumahdollisuuksia laidasta laitaan. Myös tunnelma on katossa matkustajien soittaessa keskeltä hallia löytyvää flyygeliä yleisön laulaessa ja taputtaessa mukana – voi ihana Italia! <3

ravintolat rooma trastevere lasten kanssa kokemuksia
Muutama sana italiaa kannattaa opetella ennen matkaa, jotta ravintoloissa asioiminen on helpompaa.
6. Opetelkaa yhdessä italiaa!

Englannilla pärjää hyvin, mutta jopa lentokentällä, ruokakaupoissa ja kahviloissa puhe muuttuu väistämättä ainakin osittain italiaksi, jolloin keskustelu on englannin, italian ja elekielen sekamelskaa. Muutama tyypillisin termi ruokalistalta, tervehdyksiä ja numeroita on siis hyödyllistä painaa ennen reissua mieleen. Italia on helppo kieli ääntämisen suhteen, joten ainakin ciaon ja grazien huikkaaminen onnistuvat jokaiselta ja varsinkin lasten suusta kuultuina ne kirvoittavat väistämättä hymyn tarjoilijan huulille.

Siispä grazie mille, Rooma, olit ihan loistava kaupunkilomakohde lasten kanssa reissaamiseen!

Oletko sä käynyt / oletko suunnittelemassa matkaa Roomaan lasten kanssa? Heitä parhaat vinkit tai kysymykset aiheeseen liittyen kommentteihin! 🙂

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

1

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Roomassa on tosiaan tullut käytyä, mutta vain pariskuntana, ilman lapsia. Hyviä vinkkejä myös tuosta näkökulmasta matkustavalle. Rooma on kiva kaupunki, ja mukava olisi palata sinne!

Vastaa