Kun kielletty hedelmä houkuttaa

Miksi karkkilakossa herkut houkuttelevat entistä enemmän ja mitkä voisivat olla kieltojen sijaan toimivampia tapoja makeanhimon vähentämiseksi? Lue mun vinkit ja oma ”kielletty hedelmäni” postauksesta!

kirsikankukat kirsikkapuu elsalinnean poseland

Kyykkykieltoja ja houkutuksia

Tiedätkö sen tunteen, kun jokin asia asetetaan kieltolistalle, jolloin sitä onkin yllättäen kiellosta huolimatta pakko saada? Vaikkei olisi siitä koskaan aiemmin edes pitänyt? Mulle kävi viikko sitten näin.

Kävin näyttämässä kipeytynyttä nilkkaani fysioterapeutille, mistä sain kotiinviemisinä kasan jumppaohjeita sekä kolme viikkoa kestävän syväkyykkykiellon. Voisi kuvitella tämän olevan helpotus, sillä en ole koskaan sen suuremmin pitänyt edes tavallisista kyykyistä, saati sitten aivan lattianrajaan ulottuvista. Mutta ei; saavuttuani salille alkoi mieleni ihan valtavasti tehdä syväkyykkyjä! Edes muutama, please!

En voinut kuin naurahtaa ääneen – tässähän kävi karkkilakkoefekti. Vaikkei karkkeja tulisi normaalisti kovin usein syötyä, aloittamalla karkkilakon saa seurakseen aivan varmasti jokailtaisen karkkihimon! Kielletty hedelmä houkuttaa aina, oli kyse sitten sokerista tai vaikka sitten niistä syväkyykyistä.

kirsikankukat kirsikkapuu elsalinnean poseland

Kieltolistojen sijaan kokeile näitä!

Syy siihen, miksi karkkilakot tai muutkaan ehdottomat kieltolistat eivät toimi, on hyvin yksinkertainen. Kun kiellät itseltäsi jonkun asian, alat mitä todennäköisimmin himoitsemaan sitä entistä enemmän. Vaikka hoet mielessäsi ”en saa syödä karkkia”, poimivat aivosi lauseesta vain sanan ”karkkia”, joka pyörii päässäsi pitkin päivää aina houkutuksia kohdatessasi. Ei ihmekään, jos koko päivän ”karkkia, karkkia…”-ajatusten jälkeen illalla kaivat kaapin perukoille piilotetun makeispussin esiin.

Parempi keino onkin usein kielletyn asian salliminen edes jossain määrin. Että karkkipussi kerran viikossa tai muutama irtokarkki lounaan jälkeen on ok. Herkkujen ajatteleminen vähenee kummasti, kun niitä ei tarvitse pakonomaisesti vältellä.

Toimiva tapa on myös kiellon muuttaminen myönteiseksi. Sen sijaan, että julistat olevasi ehdottoman tiukassa karkkilakossa, voitkin ilmoittaa, että nykyisin ”syön terveellisesti ja monipuolisesti”. Mitä todennäköisemmin teet silloin fiksumpia valintoja ja ajatuksissasi pyörivät päivän ajan repeatilla sanat terveellinen ja monipuolinen. Ne eivät kiellä karkkien syöntiä, mutta kannustavat yhtälailla kohti laadukkaampaa ravitsemusta.

miksi karkkilakko ei toimi

Unohdetaanhan siis kaikki turhat kieltolistat ja rajoitukset ainakin ravitsemuksen suhteen, jooko? <3

Terveysalan ammattilaisten kieltoja ja muita ohjeita kannattaa sen sijaan noudattaa. Siitä muistutti nilkkaani vihlaissut kipu, kun ihan varovasti kokeilin tehdä vain yhden syväkyykyn…

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean

3

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Nelli

  Se on just niin, että kaikkea saa syödä mitä haluaa. Ei kieltolistoja, rajoittamisia, tiukkapipoisuutta.
  Ja joka päivä voi nauttia jälkkäreiksi suklaita. Välipalan yhteydessä vaikka pullan, piirakan tai muffinssin.
  Ruoka on ruokaa ja kun syö riittävästi, voi hyvällä omallatunnolla ns.herkutellakin. ??

  Ja on kyllä ihanaa, että myös erikoisruokavaliolaisille (maidoton&gluteeniton) löytyy jo hurjasti vaihtoehtoja.
  Esim.suklaitakin vaikka kuinka paljon eri valmistajilla!!
  Ja niitä on kaapissa koko ajan. ???
  Joten suosittelen suklaan ystäville.

  1. elsalinnean

   Just näin, loistavasti kiteytetty! <3

   Toi on ihan mahtavaa, että valikoima laajenee koko ajan, hyvä kun perässä enää pysyy kaikkien ihanien uutuuksien kanssa! Nam!

Vastaa